Депутатите сложиха край на "вечния длъжник" - приеха абсолютната 10-годишната давност

  • 20 ноември 2020 13:22

  • 10969
  • 6
Депутатите сложиха край на "вечния длъжник" - приеха абсолютната 10-годишната давност
© Булфото (архив)

Въвежда се 10-годишна абсолютна погасителна давност за частни задължения на физически лица, реши окончателно парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за задълженията и договори. Законопроектът беше внесен от депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

С изтичането на десетгодишна давност се погасяват парични вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването й, освен когато задължението е отсрочено или разсрочено, записаха народните представители.

Мария Минчева, БСК: Давността за дълговете на физическите лица ще има негативен ефект

Давността не се прилага за вземания: от търговската дейност на еднолични търговци или на физически лица - съдружници в дружество; за непозволено увреждане; за неоснователно обогатяване; за издръжка; за трудово възнаграждение; и за обезщетения по Кодекса на труда. 

Давността няма да тече и за вземания по повод приватизационна сделка и по повод имуществото, реституирано по реда на нормативен акт, допълниха текста депутатите по предложение на Христиан Митев /"Обединени патриоти"/, направено в пленарната зала.

Асоциацията на колекторите у нас: Настоящите текстове за “абсолютната давност” поставят под риск финансовата стабилност на страната

Предвижда се абсолютната давност да важи и за заварените дългове, не само за новите. За заварените случаи 10-годишната давност започва да тече от деня, в който вземането е станало изискуемо.

При висящо изпълнително производство давността започва да тече от първото действие по изпълнението, а когато такова не е образувано - от деня на влизането в сила на акта, с който е признато вземането, предвиждат новите текстове, които бяха допълнително прецизирани в пленарна зала по предложение на Искрен Веселинов /"Обединени патриоти"/.

Промените ще влязат в сила шест месеца след обнародването им, решиха окончателно депутатите.

Христиан Митев коментира, че със законопроекта ще се сложи край на един проблем, който вече десетки години тормози българското общество и засяга стотици хиляди български граждани - прекратява се фигурата на т.нар. вечен длъжник. Той отбеляза, че години наред има непрестанно и критики от Европейския парламент по въпроса.

Искрен Веселинов коментира, че се гарантира възможността на кредитора с всички способи да си прибере вземания, но се поставя един разумен срок от десет години, в който изпълнението да тече.

От тези десет години изрично изключваме времето за съдебни дела, посочи той. Т.е. като законодател, смятаме, че взимаме едно добро и балансирано решение, което защитава и интересите на кредитора, но и дава надежда на длъжниците, каза Веселинов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
10969 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2020.11.20 | 15:46

6
Браво, за което. После трябва да забранят и бързите лихвари и голяма част от хазарта. Реално погледнато само тотото по БНТ е безобидно.
d

2020.11.20 | 15:24

5
Сигурно това безумие с вечния длъжник го е имало в развитите държави преди 200г... пак е добре, само с 2века сме изпаднали ! Управляващите да помислят за този ПИР по време на чума и да престанат с увеличение на пари на разни чиновници, раздаване на бонуси и прочие. Дразнещо е, частния бизнес изнемогва !
Ганио

2020.11.20 | 15:19

4
Евалата

2020.11.20 | 13:55

3
Да тука при нас, който има интерес съсдава условия за работа и възтановяване на дългове, с тез тарикатщени и оборитните пари прикалихте
Foff

2020.11.20 | 13:51

1
Пак сте назад т.ъпи бул.гари.стански политици. На запад обявяваш фалит и си продължаваш живота само дето не може да взимаш вече заеми. Вие- 10 години. За десет години тормоз човек може да си отиде от тоя свят нещ.астни лизачи на зад.ниците на бизнеса сте вие политиците в българия.
ЛИХВАРЧЕТО

2020.11.20 | 13:54

2

Седи си на Запад да лапаш п.шки бе каруцар....

Добави коментар

Водещи новини