МС одобри българските позиции за няколко съвета на министрите на ЕС

  • 04 ноември 2020 14:34

  • 226
  • 0
МС одобри българските позиции за няколко съвета на министрите на ЕС
© Pixabay

Министерският съвет одобри доклада с резултатите от заседанието на Съвета по конкурентоспособност на Европейския съюз, в частта "Научни изследвания", който се проведе на 29 септември в Брюксел, съобщи пресслужбата на кабинета.

Одобрени са също така резултатите от неформалната видеоконферентна среща на министрите на вътрешните работи, организирана от Германското председателство на Съвета на ЕС на 8 октомври. Кабинетът одобри нашата позиция и за неформалната видеоконференция на министрите на външните работи/търговията на ЕС, която ще се състои на 9 ноември в Брюксел. В дневния ред са включени преглед на търговската политика на Европейския съюз и перспективи за Световната търговска организация, търговските отношения с Китай, по-конкретно - преговорите по Всеобхватното инвестиционно споразумение, и търговските отношения със САЩ.

Борисов ще участва във видеоконференция на Европейския съвет по въпросите на COVID-19

Одобрена е и българската позиция за Съвета "Общи въпроси" (СОВ), който ще заседава на 10 ноември чрез видеоконферентна връзка. СОВ ще започне подготовката на заседанието на Европейския съвет, насрочено за 10-11 декември. Ще се проведе дискусия относно докладите по всеобхватния механизъм по върховенството на правото за пет държави членки - Белгия, България, Чехия, Дания и Естония. България последователно подкрепя създаването на общоевропейски механизъм, оценяващ върховенството на правото във всички държави членки по обективен, безпристрастен и недискриминационен начин. Съветът ще обсъди още хода на преговорите за бъдещите отношения с Обединеното кралство, прилагането на Споразумението за оттегляне и подготвеността на ЕС за всички възможни сценарии след края на преходния период на 31 декември 2020 година.
 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
226 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини