ВМРО: Няма да подкрепим позиция за Северна Македония, която ще продаде националните интереси на България

  • 04 ноември 2020 10:43

  • 1037
  • 5
© Novini.bg

Ние сме убедени привърженици на общо бъдеще на Република България и Република Северна Македония в семейството на европейските държави и смятаме, че трябва да се разруши "балканската стена", разделяща един народ в две държави. Ние сме радетели за добросъседство и приятелство, което е в интерес на гражданите на двете държави и е важен стълб на мира и сигурността на Балканите. Ние сме привърженици на следваната десетилетна политика на Република България, която имаше за цел укрепването и запазването на териториалната цялост на Република Македония от формалното ѝ обявяване на независимост. Това каза на брифинг в парламента зам.-председателят на ВМРО Милен Михов.

България е първата страна в света, признала Република Македония на 12 януари 1992 година. България осигури хуманитарни и търговски коридори по време на наложеното от Гърция търговско ембарго в периода 1994-1995 година. През 1999 година България подари 94 танка Т-55 с пълен боен комплект и 180 броя гаубици с пълен боен комплект на армията на Македония. По време на бежанската криза в Скопие българското правителство предложи на управляващите в Скопие да изгради военно-полева болница, която да лекува болните от бежанските лагери и изгради с български средства бежански лагер в Радуша. По време на избухналия военен конфликт  в Северна Македония през 2001 година България категорично защити териториалната цялост на. Ние потвърждаваме своята привързаност към Договора за добросъседство между двете държави, подписан на 1 август 2017 година и валидността на декларацията на 44-то Народното събрание от 9 октомври 2019 година, посочи Михов.

Въз основа на това ние декларираме своята категорична позиция, че изграждането на здрави и трайни основи на добросъседство е цел на българската външна политика и ние подкрепяме усилията на нашата дипломация, но смятаме, че двустранният договор за приятелство и добросъседство не се спазва от Република Северна Македония. Отказът от строителството на Коридор номер 8, пречките пред българските инвестиции, саботирането на работата на двустранната историческа комисия, ограничаването на правото на българите в Република Северна Македония, продължаващата манипулация с историята в учебниците, яростната антибългарска пропаганда в медиите са само част от политиката на управляващите край Вардар, която няма нищо общо  с принципите на Европейския съюз, подчерта зам.-председателят на ВМРО.

Ние смятаме, че изграждането на доверие между двете правителства отговаря на желанието на огромното мнозинство в двете страни и постигането на това е изцяло в ръцете на властите в Република Северна Македония. Очакваме конкретни действия, а не декларции в добронамерен тон. Крайно време е да се разбере, че в историята си отиде Титова Югославия, а с нея и Титова Македония. Младите поколения от двете страни на Беласица говорят на един език, мечтаят заедно и виждат своето общо бъдеще в Европа, добави той.

Джамбазки скочи на българи, харесали статия, в която се напада България заради Северна Македония

Ние смятаме, че без признаването на историческата реалност за българските корени на официалната книжовна норма и българския характер на историята до 1944 година от страна на правителството на Република Северна Македония не може да се получи подкрепа за започване на преговори за членство в Европейския съюз. За нас е недопустим компромисът с клаузите на съвместната декларация на двете правителства от 22 февруари 1999 година, кяото беше препотвърдена със съвместния меморандум, подписан от България и Република Македония на 22 февруари 2008 година. Ние смятаме, че единствената гаранция за изпълнение на договора за приятелство, е поемането на конкретни правно-обвързващи ангажименти от страна на Скопие под формата на подписване на анекс към договора въз основа на рамковата позиция на българското Народно събрание от октомври 2019 г. В противен случай България не може да започне преговори за присъединяване на Република Северна Македония в общото семейство на ЕС, защото това противоречи на националните ни интереси, каза още Милен Михов.

От ВМРО изразиха убедеността си, че никоя външна сила е способна да окаже натиск, с който да принуди което и да е българско правителство да жертва националните ни интереси в Македония.

ВМРО няма да подкрепи позиция, която ще продаде националните интереси на България, която ще е различна от рамковата позиция на България, Ние няма да подкрепим подобно решение на българското правителство. Обявяваме се категорично против нещата, които чуваме от тези преговори за огъване от наша страна и компромиси, които искат да се направят от наша страна под въздействието на германски парламентьори. Подобно нещо няма да подкрепим и няма да участваме в продажбата на националните интереси на България, подчерта организационният секретар на политическата сила Юлиан Ангелов.

Последвайте канала на

Novini.bg
1037 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2020.11.04 | 11:12

1
Македония не оцени нито един жест на България.Затова е време да опита и отрицателните жестове.И нека си остане в сръбския шенген.Когато го надрасне ще стане ясно.
Да

2020.11.04 | 11:41

2
И ще са много по добре от нас
На върба сряда

2020.11.04 | 12:03

4
Като ги асимилират албанците и им вземат държавицата.
Петко

2020.11.04 | 11:44

3
Абе ние сме със всички и сме наи бедни и корумпирани
Хасане, днес Петко ли си, гьотверен недъгав?

2020.11.04 | 12:04

5
Хасан Халката – протурския и антибългарски гьотверен.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини