Представиха Националния план за възстановяване и устойчивост на България

  • 30 октомври 2020 14:00

  • 1641
  • 13
© Министерски съвет

Темата днес е Европейският механизъм за възстановяване и устойчивост. През лятото европейските лидери имаха мъдростта и смелостта да заделят необходимите средства за противодействие на епидемията от коронавирус. Бюджетът по механизма е над 1 трилион евро. Пакетът "Европа за всеки" е около 750 млн. евро. Става дума за огромен ресурс - 75% от обичайния европейски бюджет, и той трябва да бъде инвестиран в кратко време. Това е шанс за Европа и България го подкрепи. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на онлайн брифинг, на който беше представен проект на Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България. Събитието има за цел да постави началото на поредица от публични дискусии, относно посоката за развитие на страната ни.

Стратегическата цел след пандемията е тези средства да бъдат инвестирани по такъв начин, че да създадат предпоставки за растеж, заяви Дончев.

България има добре известни предизвикателства  – необходимост от реформи в редица сфери, нужда от огромни инвестиции в частния сектор, за да бъде той по-конкурентноспособен, нуждите на базисната инфраструктура се оценяват на десетки милиарди евро, нужно е българската икономика да произвежда повече и с по-висока добавена стойност. Към традиционните предизвикателства заради пандемията имаме и нови - натиск върху здравната, образователната система, натиск върху МВР и РЗИ, риск от увеличаване на безработицата, посочи вицепремиерът.

Борисов към министрите: Не залитайте със забраните! Обгрижвайте хората и бизнеса!

В следващия програмен период основните акценти по кохезионната политика ще са дигитализация, иновации бизнес инфраструктура - все мерки от сферата на икономическата трансформация, която беше разработена като тема още през миналата година, посочи Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник

Напомням, че още през март месец тази година ние изпратихме на ЕК първоначална версия на програмите. Тя трябваше да бъде преработена, защото след март всичко се промени заради пандемията и свързаната с нея икономическа криза. Преди края на октомври актуализирана версия на програмите вече е на разположение на колегите от ЕК и текат преговори с тях. Доколкото нямаме принципни противоречия и отворени въпроси, аз разчитам те да бъдат одобрени максимално бързо. В рамките на това традиционно финансиране ние ще продължим добре познатите инвестиции. Ще бъда изграждана пътна, железопътна, ВиК инфраструктура, ще бъда инвестирано в градска среда, публични сгради. Особен акцент ще бъдат малките и средните предприятия: технологичната им трансформация, тяхната дигитализация. Специален фокус е системата за социално подпомагане и реформите в нея: грижите за хората в най-тежко положение. Реформа на пазара на труда, допълни той.

Наред с добре познатите инвестиции и мерки, има редица промени. На първо място това е т.нар. регионален подход. Става дума за традиционен дефект на устройството на държавното управление в България, където има два силни центъра на власт: правителство и местна власт. Там е инвестиционният ресурс и потенциалът да бъдат осъществявани проекти, съответно на национално и местно ниво. Получава се така, че част от проблемите, предизвикателства и възможностите не са нито на национално, нито на локално ниво“ висше образование, професионално образование, бизнес инфраструктура, пътна свързаност. Те са на надобщинско и на поднационално ниво. Затова системата, редът и организацията са променени и от следващата година не една, а две, три, четири, пет общини, заедно с областни администрации и други институции ще могат да разработват заедно проекти и да търсят възможности, които са извън административните граници на тяхната община“, коментира вицепремиерът.

Томислав Дончев ще представи Националния план за възстановяване и устойчивост на България

Инструментът reactEU е на стойност близо 1,3 млрд. лв. и основната му цел е да финансира най-спешните мерки за справяне с пандемията и отговор на кризата. В рамките на тази година в текущия програмен период ние препрограмирахме, пренасочихме близо 1 млрд. лв. в мерки за подпомагане на предприятията, помощ на здравните заведения и социално подпомагане. Благодарение на reactEU подобен тип мерки ще продължат и той ще бъде на разположение на българската образователна система и здравни институции през следващите години. Двата основни пакета от този инструмент по близо 400 млн. лв. са на разположение на Министерство на икономиката и Министерството на труда и социалната политика. Те през двете ОП "Иновации и конкурентоспособност" и "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат инвестирани в мерки за непосредствена подкрепа на бизнеса, както и мерки в помощ на най-нуждаещите се за осигуряване на всичко необходимо в тези трудни времена, заяви Дончев.

Планът има четири основни стълба - "Иновативна България", с основна цел повишаване на конкурентоспособността на страната ни, "Зелена България" с фокус върху устойчивото управление на природните ресурси, "Свързана България" с фокус подобряване на инфраструктурата и "Справедлива България" – социално включване на неравностойните групи.

По плана за устойчивост страната ни разполага с 12 млрд. лева безвъзмездно финансиране. Крайният срок за изразходване на средствата е 2026 година. Целта на плана е достъп до допълнително финансиране, за да бъдат укрепени всички системи в държавите членки, икономическо възстановяване, изход от икономическата криза и създаване на предпоставки за икономически растеж, посочи Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Това не са просто едни нови пари към оперативните програми, които трябва да усвоим. Това е уникална възможност за огромни публични инвестиции там, където са нужни в България. Това  е уникална възможност за нова вълна на модернизация на България, това е и шанс за България да е по-подготвена за предизвикателствата на бъдещето. Това е и уникален шанс да  бъдат прокарани реформи, подчерта вицепремиерът.

Той съобщи още, че се предвижда де бъде възстановена националната програма за енергийна ефективност, с нови правила.

Novini.bg
1641 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
kakyw

2020.10.30 | 14:11

1
какъв план могат да направя тия прости гербажии. единствените им планове са как да крадат колкото се може повече
Balgaria

2020.10.30 | 15:13

4
moje i da sa prosti no sa po umni ot komunistite i tehnite priblijeni partiiki. taka che si natiskatte partsalkite v chervenia agal

2020.10.30 | 14:45

2
АБЕ Х..ЬО ДЕСЕТ ГОДИНИ СТЕ НА ВЛАСТ ,ЗАЩО НЕГИ НАПРАВИХТЕ РЕФОРМИТЕ ?????,ТРЯБВАЛО МИЛИАРДИ ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ ,АБЕ ДОСЕГА НАЛИ ВСЕ СЕ ХВАЛЯХТЕ КОЛКО МНОГО ЧУЖДИ ИНВЕСТИЦИИ ВЛИЗАЛО ЗА ЧАСТНИЯ СЕКТОР .....ОТ КРАДЕНЕ НЕМОЖАХТЕ ДА НАМЕРИТЕ ВРЕМЕ НАЛИ

2020.10.31 | 21:21

12
Всеки случай другарю по добре се развива държавата при тези които "крадат" отколкоъо при "честните" безсребърни конуняги. Аз работя, печеля пари и живея сносно направи и ти това.

2020.10.30 | 16:03

6
Държавата не разполага с чуждите инвестиции . С тях чуждестранните инвеститори си строят фабрики . За инфраструктура трябват други пари и от Европа едва сега дава такива големи пари , а не по времето на БСП . Тогава се налагаше да връщаме пари , щото не им вярваха и не си вършеха работата като хората . Дайте властта на БСП пак и гледайте сеир ! Пак ще ни спрат кранчето . А и големи пари се дават при по-голям БВП . Ако расте икономиката и парите ще растат . За справка виж колко беше БВП преди 10 години и виж колко е сега .

2020.10.30 | 15:05

3
Със заема „следващо поколение“ така или иначе Европа ще се постави в зависимост от Америка и в частност от Англия…каквото и да се споразумеят по Брекзит! За какво иначе ще теглят заем от борсата в Ню Йорк като има МВФ за тази работа? Докато англичаните държат картите на световната икономика, ще определят световните политики и ще са винаги печеливши. Така следващото поколение с лихвите ще изплати и разходите на Англия по Брекзит.
Стефанов

2020.10.31 | 21:26

13
Господин международни наблюдателю, независимоста за всеки е химера, но в степента която я има е за предпочитане западната, на съветската се нарадвахме.

2020.10.30 | 16:34

9
ма разбирач си бееее
????

2020.10.30 | 15:42

5
А, ОТЧЕТА за РАЗРУШЕНИЕТО и НЕ УСТОЙЧИВОСТТА на България, КОГА ще ПРЕДСТАВЯТ???????????????

2020.10.30 | 16:11

7
КАКЪВ ПЛАН БЕ ТОЛУП. ПЛАН НА ГЕПАДЖИЯ КАТО ВАС.

2020.10.30 | 16:33

8
да го д..хаш селяк
tulup

2020.10.30 | 20:43

10
тулупа щеше да ни рестартира, после конституцията му пречела само и щял да я сменя.незнам си какви морафети ни върти постоянно тази банкенска свиня.
Годеч

2020.10.31 | 11:27

11
Тия че се изтрепат ,кой да крадне !!!

Добави коментар

Водещи новини