Станишев: "Белене" можеше да донесе 200 млрд. евро чиста печалба

  • 24 април 2012 14:35

  • 6297
  • 78
Станишев: "Белене" можеше да донесе 200 млрд. евро чиста печалба
©

Заключенията от икономическите анализи за АЕЦ "Белене" са категорични – всички варианти са икономически изгодни и проектът като цяло.

Това каза лидерът на БСП Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на на брифинг в парламента.

"Вчера г-н Борисов избяга от дебати, затова се налага сега да даваме пресконференция. Направиха един безпрецедентен хаос и цирк в Народното събрание, което е поредна гавра с институциите, само и само българскитe граждани да не чуят аргументите на левицата и на българската опозиция, защото тук става дума за национален интерес. Става дума за цената на тока, която ще плащат българските граждани", допълни Станишев.

По думите му, с решението за отказ от проекта правителството на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г е отстъпило от националните интереси и мнозинството в парламента е подпечатало решението за спиране на "Белене". "Видяхме и хвърчащи листа, представени като анализ на HSBC, която трябваше да направи оценка на проекта. Стана ясно, че правителството е скрило основните изводи и данни, в това число от международни наети консултанти. Представяме два основни анализа, стъпващи на основните характеристики, в това число и икономическите данни от HSBC. Важно е да се знаят основните изводи. Това, което е представено публично от правителството, не е икономическият анализ", каза подчерта лидерът на социалистите.

Според него изводите от направените анализи са, че инвестицията в "Белене" е много изгодна. "Белене" при енергийната цена, която е доста по-висока, може да осигури възможно най-ниската пазарна цена. По-нататък в следващия период от време става дума за постепенно нарастване на общата печалба – тя е 200 милиарда евро чиста печалба за целия период от функциониране на "Белене". Ако към днешна дата се приведат всички позитиви, става дума за между 15 и 30 милиарда евро в различните варианти", посочи Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на. Според него е ясно, че става дума за нарушаване на българския интерес. "Затова БСП ще върви докрай в отстояването на проект, от който българските граждани имат нужда", категоричен бе Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

Той съобщи, че на Консултативния съвет за национална сигурност ще постави въпроса за АЕЦ "Белене". Според лидера на БСП енергийната независимост на България намалява без "Белене". "Откъде ще внасят газ – или от Турция, или от Русия. Всички приказки за Грузия, Молдова, са абсолютно недоразумение", добави Станишев. 

Според него в това, което е представено от правителството като анализ на проекта за АЕЦ "Белене", няма нито анализ, нито приоритети. "Следващите ни действия са - стартиране национална подписка за референдум. Нека българските граждани, бидейки обективно информирани, да се произнесат. Инициирането на инициативния комитет ще стане в най-скоро време, в следващите дни. Щетите за държавата от отказа от проекта "Белене" ще бъдат много тежки. Бюджетни пари не са плащани досега за "Белене". България е инвестирала значителни средства. През `80-те години, до 1992 г., българската държава е инвестирала в проекта "Белене" около милиард и половина долара – значителна сума. Когато има зла политическа воля, каквато имаше тогава правителството на СДС, се спря проектът. Същото се повтаря сега", добави той.

По думите му, щетите ще бъдат много сериозни. "НЕК е докарана до ръба на финансов колапс за близо трите години управление от ГЕРБ. Сега готвят следващ либеразационен пакет, в който искат най-печелившата част от НЕК да я извадят от НЕК и по този начин да фалират НЕК. Сигурно пак ще го приватизират или ще приватизират печелившата част. Това е пълно безобразие”, посочи Станишев. В това недоразумение, което представя правителството, няма перспектива към какво се стремим в съотношение собствено производство-внос, по какъв начин, какъв енергиен микс иска да постигне България, за да балансира цената, за да бъде тя приемлива за българските граждани. С тенденцията за ликвидация на българската атомна енергетика, цената ще бъде в пъти по-висока за обикновения потребител. Има около година и половина закъснение, ако искаме да удължаваме сроковете на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй". Тук сме изцяло в ръцете на руската страна", каза още Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6297 78

Свързани новини

Коментари 78

Добави коментар
до младежката организация на бсп

2012.04.25 | 21:12

39
не манипулирам никой, казвам истината, явно не сте запознати с историята на България от 1944-та, наистина нямате право да се наричате българи, защото бкп-бсп на практика разбиха България на парчета. всеки,който е членувал в нея и е причинил злини трябва да бъде осъден, а партията забранена със закон... и тва време ще дойде! и не, не съм "гербер", но съм с дясни виждания, и смятам че герб имат както плюсове така и минуси! безработицата идва от 2 причини, лошата репутация на мафиотска страна, която бсп създаде, като защитаваше мафиотите и световната криза. ти ако си инвеститор ше си наоравиш ли завода в страна, където отвличат хора? НЕ. герб свършиха доста работа и колкото, и да плюете, първо ЕС никога няма да пусне комунисти да влият негативно на целият съюз, второ народа ВИ мрази с разните там, станишки, първанчета, откоподи и прочие. арабската пролет и тука дойде преди 3г.
ГЕРБ-ТУМОРА НА БЪЛГАРИЯ!

2012.04.26 | 22:43

78
КОЛКО ТИ ПЛАЩАТ ОТ ГЕРБ ДА МАНИПУЛИРАШ ХОРАТА?ТОВА Е ГЕРБ......1. Бойко Борисов - комунист, син на полковник от МВР. Известен с това, че отказва да се деполитизира от редовете на БКП и да захвърли партийната си книжка, поради което е уволнен от деполитизираното МВР. Бодигард на Тодор Живков. 2.Цветан Цветанов -син на шофьора и най-доверено лице на началника на ДС Григор Шопов. Известен с това, че поради невероятния си интелектуален потенциал завършва ВИФ задочно само и само да бъде назначен в структура на ДС. 3. Цецка Цачева - партиен секретар на Окръжния народен съвет в Плевен. 4. Николай Младенов - син на служител на ДС от високо засекретено ниво. 5. Сергей Игнатов - син на секретар на ОК на БКП Видин по идеологическите въпроси. 6. Росен Плевнелиев - платен първи секретар на общински комитет на ДКМС. 7. Симеон Дянков - стипендиант на фондация Людмила Живкова. 8. Нона Караджова - дъщера на завеждащ отдел в ЦК на БКП. 9. Лиляна Павлова - внучка на заместник завеждащ отдел в ЦК на БКП, 10. Веднага след президентските избори Бойко Борисов побърза да назначи за заместник кмет на София по финансите сина на генерал от ДС Николай Барбалов 11.Диана Ковачева дъщеря на завеждащ отдел в ЦК на БКП.
infected

2012.04.25 | 10:49

32
Мамичката ти и педалче долно нали е много изгодно що не го построи когато беше на власт,що като тегли кредити и не го построи щото си правихте 3-ки със Сименчо и Доганчо ръгахте си пишки и парички в гъзовете ся няма парички има само пишки за тебе за тва ревеш.
Даниела

2012.04.26 | 22:38

77
Инфектирания гербав, задавам ти риторичен въпрос, отговор обаче, не желая от лумпен. Ал Боконе защо не спря проекта Белене още през 2009 или 2010, даже и 2011, а продължи да "налива" пари и на всичко отгоре плати безумни пари на консултанстката фирма?!!!!
Стоян

2012.04.25 | 01:07

16
Станишев е най-цивилизованият политик за последните 23 години.Той ще баде една от бъдещите авторитетни личности в Европа в следващите години.
Свърши се със Сергея.

2012.04.26 | 22:33

76
Станишев е политически труп от три години насам,ама той и симпатизантите му още май не го знаят.
ATT

2012.04.26 | 22:09

44
АМИ ДА БЯХТЕ ГО ПОСТРОИЛИ ,БЕ ,КОМУНЯГИ СКАПАНИ...АМА ОТ КРАДЕНЕ ВРЕМЕ НЕ ОСТАНА!
АНТИ БОКО ТИКВАТА

2012.04.26 | 22:32

75
Бойко Борисов е КОМУНИСТ но на Вас ГЕРБЕРИТЕ явно това не ви пречи нали СМУЧЕТЕ !!!!!!
ГАДНИ МРЪСНИ ГРОБАРИ

2012.04.26 | 22:31

74
Интернет се превърна в терен за манипулиране на общественото мнение. Форумите и социалните мрежи са перфектното поле за действие и изява на политически централи, които „пращат” свои платени участници с готови заучени фрази да формират нагласата сред потребителите. Партии вербуват свои агенти в интернет Пропагадната обаче е все по-лесно отличима от реалните и безпристрастни коментари. Ако още живеете с наивната представа, че мрежата е място, където всеки е себе си, откажете се от нея! И за ваше улеснение се запознайте с някои издайнически номерца на вербуваните с „цветни” каузи момчета и момичета. Най-се набива на очи липсата на смислова връзка с дискусията на останалите участници. Това е първото, което трябва да имате предвид и бързо да се настроите за своето „едно наум”. Платените юзъри не влизат в диалог, а просто изплюват бясно и крайно отношение в защита на съответната партия, която инвестира в тях. Обикновено те са новорегистрирани и сменят псевдонимите си, за да създават впечатлението за множество хора. В повечето форуми отдавна отпадна възможността да пишеш без регистрация, така че сега те са принудени да си правят нови и нови такива. Едно и също мнение, поднесено с различни думи, се публикува от няколко потребители под една и съща статия. Това е явен знак за „промиване на мозъци”!
а

2012.04.26 | 22:28

73
Защо не я построихте???
БЪЛГАРИН

2012.04.25 | 01:05

4
Защото работещите , пенсионерите все пак трябваше да ядат !!!!!
НАРОДЕН

2012.04.26 | 22:28

72
АМИ СЕР-ГЕЕЙЧО КАТО БЯХТЕ НА ВЛАСТ ДА НЕ СТЕ БЛЯЛИ.ЩО ПЪК ДА БЯХТЕ МРЪДНАЛИ НЕЩО ПОНЕ.КАТО ГО ЗНАЕШ ЧЕ ИМА ТОЛКОВА ПАРИ В ТОЗИ ОБЕКТ ДА ГО БЯХТЕ ЗАВЪРШИЛИ.И ДОЖИВОТЕН МАНДАТ.АМА ТО САМО ЛАПАНЕ И ДЪРЛЕНЕ НЕ СТАВА.СЕГА ОСТАНА ЛАПАНЕТО НА... И САМО ДЪРЛЕНЕ.
Рейгън

2012.04.26 | 22:09

46
A 10 350 млрд. Евро от къде ще намерите бе крадливи комунисти за построяването на АЕЦ Белене ???
ДОЛУ ЛАКОМИТЕ ГЕРБ

2012.04.26 | 22:28

71
РЕЙГЪНЕ, толко пари 10 милиарда похарчи твоят кумир Б БОРИСОВ- още ли се чудиш от къде би могло да се плати за АЕЦ Белене вместо да реже лентички на участъци от вече построени магистрали .Когато осъзнаете истината Б БОРИСОВ ще се чупи в АМЕРИКА ати заедно с нас ще то смучеш !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Иво

2012.04.26 | 22:27

70
200 милиарда евро, Сергея отново не си е пила лекарството, има ли си на понятие как се правят 200 милиарда евро при положение че за да си избият парите за Белене централата трябва да работи поне 15 години. Аман от беседераски напъни. Аха да каже нещо умно и изръси някой бисер достоен за пароноиден шизофреник.
ГЕРБАВИ ОВЦЕ

2012.04.25 | 01:06

9
Сега се вижда ,че сте стадо овце.Как преди година заедно с тиквата искахте АЕЦ НАД 80% А СЕГА ПРОТИВ.Ще си останем едно стадо и завинаги най бедното и тъпо на Европа.

2012.04.26 | 22:26

69
Никога не съм бил фен на Станишев, дори открито съм го мразел. Но сега като се вгледам от дистанцията на времето, излиза все по-ясно, че Първанов му нахендри тройната коалиция. Той беше поставен в тесен коридор и маневрите му бяха ограничени от "етническата" толерантност към ДПС. Това статукво плюс преднамерената арогантност на Доган преди изборите( абсолютно в услуга на герб) му костваха по-голяма загуба от очакваната. Всъщност негативите на ДПС бяха за сметка на БСП, защото хората емоционално бяха подведени, че гласувайки срещу БСП, гласуват срещу Доган. Определено от встъпването си в длъжност до ден днешен, Станишев изяде купища сол, някои напълно заслужено, но за това време израстна политически, има много ясна и прагматична визия. Освен това, както се вижда, е на път да изхвърли и Първанов и Р. Петков и други около тях, които определено са тъмни сенки върху БСП, и да направи една наистина модерна лява партия, каквито са тези на запад. И не е случайно, че го избраха за лидер на ПЕС.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини