Каракачанов амбициран да завърши до края на мандата си три проекта за Българската армия

  • 28 септември 2020 14:23

  • 495
  • 1
Каракачанов амбициран да завърши до края на мандата си три проекта за Българската армия
© Булфото (архив)

Осигуряването в бюджета за 2021 г. на 10 процента увеличение на заплатите на военнослужещите и приключването на още два проекта са трите цели до края на мандата. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността в Долна Митрополия, където участва в ритуал за полагане на военна клетва на първокурсниците във Висшето военновъздушно училище /ВВВУ/ "Георги Бенковски".

Министърът, поясни, че смята до март догодина да приключи проектът за Военноморските сили с корабите, който по думите му "буквално е пред подписване", както и проектът за Сухопътните войски, "който е малко по-назад".

Каракачанов коментира и възстановяването на ВВВУ. Двадесет и две години тук не е полагана военна клетва, защото преди да бъде закрито ВВВУ, имаше два нулеви випуска - тогава съкращаваха, рязаха, унищожаваха, изтъкна той. "Хубаво е, когато виждаш, че нещо, което е имало славна история, се възстановява. Надявам се ръководството на училището за няколко години да го изведе на онези висоти, които имаше преди да бъде закрито. То е познато в цяла Европа, защото е давало кадри не само на българската авиация, но и на много авиокомпании по света. Идеята е да се възстанови и гражданският профил", допълни той. Каракачанов посочи, че по искане на Министерството на отбраната община Плевен вече е предоставила една сграда на бивше училище, в която ще бъде настанен един от факултетите на ВВВУ. Идеята е да бъде възстановено обучението и на цивилни кадри, подчерта той.

Научен борд ще бъде създаден към началника на отбраната

На въпрос вицепремиерът поясни, че с приемането на закона за доброволната военна служба една от идеите е не само да се обучат онези, които желаят да получат подобна подготовка, но по този начин да се запълва резервът. "Първа стъпка е възстановяване на доброволната военна служба, но продължавам да съм убеден, че проблемите с отбраната на страната можем да ги решим само и единствено когато един ден бъде възстановена наборната задължителна военна служба, така, както е в много европейски държави", отбеляза Каракачанов.

Помолен да коментира напрежението между Азербайджан и Армения, той заяви, че това трябва да ни притеснява, защото е много близко до нашия регион, предаде БТА.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
495 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Да

2020.09.28 | 14:55

1
Още три обекта има да продава

Добави коментар

Водещи новини