Каракачанов: Усилията на хората, ръководили армията в последните 30 години, днес се увенчават с успех

  • 14 юли 2020 15:25

  • 953
  • 4
Каракачанов: Усилията на хората, ръководили армията в последните 30 години, днес се увенчават с успех
© Министерство на отбраната

И през последните 30 години на трудности и успехи е факт, че Българската армия съществува и става все по-боеспособна. Това каза министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността в словото си на откриването на изложбата на Националния военноисторически музей (НВИМ) "Армията във време на промени". Събитието събра в двора на музея голяма част от военното и политическото ръководство на Българската армия и Министерството на отбраната от последните 30 години, съобщиха от пресцентъра на Министерствто на отбраната.

"Хубаво е, че подобна инициатива на Националния военно-исторически музей успя да събере на едно място хора, които в последните 30 години са ръководили Българската армия и процесите в нея. Една част от вас имаха отговорности във време, в което България формулира своята геополитическа позиция и членството си в НАТО. Други работиха във времето, в което Българската армия беше част от структурата на НАТО". С тези думи министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността се обърна към бившите ръководители на въоръжените сили по време на откриването на изложбата и подчерта: "Винаги съм бил за силна и боеспособна армия, но  като министър разбрах какво е коствало на всеки един от вас да убеждава обществото, изпълнителната и законодателната власт за необходимостта да се полагат грижи и отделят средства за нашата армия. Днес усилията, които всеки от вас е полагал, се увенчават с успех. Неговото начало е започналата модернизация  на Българската армия". 

"Не само като член на НАТО, но и изпълнявайки  основната си функция -  защита на териториалната  цялост и суверенитета на България - Българската армия придобива все  повече възможности. За да може българското общество да е спокойно, че армията е на поста си и е способна да ни защитава", каза още министър Каракачанов.

"Убеден съм, че всеки, който види изложбата и експонатите в нея, ще бъде докоснат. Мнозинството от нас са изстрадали тези 30 години", заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в приветствието си при откриването на изложбата. Той беше категоричен, че през изминалите три десетилетия българските военнослужещи са били безпристрастни и със службата си са гарантирали демократичното развитие на обществото. Адмирал Ефтимов увери присъстващите, че и днес Българската армия е на своя пост и гарантира суверенитета и териториалната цялост на Родината.

"Ежедневието на военнослужещите наистина е трудно. Надявам се на мъдростта на държавното ръководство – позитивните процеси, които започнаха в Българската армия, скоро да дадат резултат", посочи началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов се обърна към директора на НВИМ и пожела при следващо издание на изложбата след 10 - 15 години, качественото израстване на Българската армия ще бъде видимо.  

Каракачанов: България съществува 1400 г. благодарение на Българската армия

Директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова в словото си на откриването на изложбата заяви: "Без да даваме оценки, опитахме да представим как се е развивала Българската армия в контекста на обществената и политическата обстановка в България и света; да съпоставим процесите, които са се случвали, да покажем трудностите, с които тя се сблъсква както в променената геополитическа обстановка, така и в сферата на сигурността".

Председателят на Комисията по отбрана в 44-ото Народно събрание Константин Попов поздрави екипа на НВИМ затова, че са имали куража да се обърнат към близкото ни минало. "Изключително съм щастлив, че хора, които са имали различни позиции, сме заедно тук. С вярната оценка, че историята е това, което е, историята не можем да я съдим, но можем да я използваме така, че да дадем възможност на тези след нас да бъдат по-добри", посочи още Константин Попов.

Изложбата "Армията във време на промени" се организира по повод 141-ата годишнина от създаването на Министерството на отбраната и 104-ата годишнина от основаването на НВИМ. На откриването, което премина при спазване на противоепидемичните мерки, присъстваха министрите на отбраната от годините на прехода Николай Свинаров, Бойко Ноев, Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал, Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен, началниците на Генералния щаб на Българската армия (о.р.) генерал-полковник Цветан Тотомиров, (о.р.) генерал-полковник Михо Михов, (о.р.) ген. Златан Стойков, (о.р.) ген. Симеон Симеонов, настоящият командир на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков, началникът на Щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров и др.

Експозицията е достъпна за посетители от 15 юли.

Последвайте канала на

Novini.bg
953 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ужас

2020.07.14 | 16:40

4
Те хубаво са се събрали на едно място, но жалко , че вече няма РЕСисти.

2020.07.14 | 16:23

3
ЛАЙНОВОЗ
П.Стефанов

2020.07.14 | 16:04

2
Само не можах да разбера,усилията 30г.с какъв успех са се увенчали.За изложбата-хубаво.Но армията в тези 30г. беше ликвидирана,и това се вижда отвсякъде.Ако Турция ни нападне,ще мине през нас,за 3часа.
тоя луд ли е

2020.07.14 | 15:37

1
или гащите му стягат

Добави коментар

Водещи новини