Харалан Александров за политическата криза: Уравнение с много неизвестни

  • 25 септември 2020 21:51

  • 1898
  • 6
Харалан Александров за политическата криза: Уравнение с много неизвестни
© БНТ

Политическият хоризонт е затънал в тежка мъгла. Всички знаем какво ни разделя и какво не може да ни събере. Това, което трябва да разберем, е какво може да ни събере. Но как да ни събере, като всеки е решил, че неговото ще ни събере. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ политологът Татяна Буруджиева.

Диалогът и дебатът означават да разбереш и на другия какво му е важно, добави тя.

Разказът за нашата демокрация е изключително противостоящ и нямаме доминантни метафори, през които хората да могат да разкажат онова, което искат да им се случи, и онова, което им се случва, заяви Буруджиева.

Българинът иска от политиците спокойствие и надежда и всеки, който го дава в една кампания, обикновено печели повече. Затова в повечето случаи в България избираме по-малкото зло, посочи тя.

Протестиращите обстрелваха с яйца сградата на Столична община

Ситуацията е изключително турбулентна и много бързо се променя, каза социалният антрополог Харалан Александров.

Ситуация като сегашната е огромно изпитание и за управлението, и за алтернативното лидерство. Имаме уравнение с много неизвестни. Всеки, който иска да използва протеста като подиум или като сцена за изява, поема огромен риск, защото може да бъде изпуснат контролът над тълпата. В този смисъл най-успешната позиция е да стоиш отстрани и да даваш акъл, посочи той.

Когато спрем да се слушаме и да има диалог, това може да има обратен ефект. Движим се на ръба на това да влезем в политика на омразата, което е разрушително, коментира Александров.

Последвайте канала на

Novini.bg
1898 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
макс 50 депутата

2020.09.25 | 21:59

1
вишисти със западен език

2020.09.25 | 22:20

2
Този Александров не е ли този дето ГЕРБ го използуват за съвети , което значи , че няма как да чакаме обективност от него за политическата обстановка в страната ни , а за Боруджиева какво да кажем , тя не е никакъв политолог , а съдружник на управляващите , говори така както тя има изгода , не е ли цинизъм да казваш , че лидера на опозицията не е спечелила , защото не гласували всички нейни членове ,/ има предвид сигурно Миков , Станишев ,Гергов и други такива като нея / , но дали не си дава сметка ,че Борисов управлява държавата с минимални проценти , от говоренето и става ясно , че държавата ни е на това дередже и заради такива като Боруджиева , целта на които е да се харесат на управляващите , а не обективност на състоянието .
Тази

2020.09.25 | 23:46

3
Този още малко и щеше да се разплаче в Панорама за своите началници! Жалък, нагъл, злобен! Кой ще защитава като си отидат на топлото? Наистина ще трябва да си поплаче!

2020.09.25 | 23:48

4
Социален антрополог? Мислех че се занимава с праисторически същества, а то било висша форма на солидно платен слугинаж.
КовидманЯк.

2020.09.25 | 23:49

5
Платени манипулатори близки до властта лапат от чекмеджето да сипят дитирамби за правителството и да се крепят и те и да смучат кинти!И вашето време ще дойде, негодници и ще ви бъде потърсена сметка, споко, не се пенете и не хвърляйте слюнка, времето на Тиквата изтича с всеки изминал ден!
Протестиращ

2020.09.25 | 23:55

6
Бойко Василев беше поканил в Панорама трима, които да защитават управляващите и един от опозицията! Е, на това се казва “национална телевизия”! Харалан - доста разстроен от протестите, Буруджиева на прическа като за млада булка за сватбата си и послушния доктор-министър на здравеопазването, като прибавим и Б.Василев - четирима срещу един Христо Иванов! Браво на КошлукоБойковската телевизия!

Добави коментар

Водещи новини