Министър Терзийски разкри подробности за протестите и действията на полицията

  • 24 септември 2020 14:35

  • 2742
  • 22
©

Преди 10 дни сме внесли промени в Закона за движение по пътищата за по-бързото санкциониране на нарушителите на пътя, по-бързото събиране на глобите, за да има по-добра дисциплина на пътя. Това заяви министърът на вътрешните работи Христо ТерзийскиХристо ТерзийскиХристо Терзийски е роден е на 31 юли 1968 г. в град Кюстендил. Завършил е висше образование в по време на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента.

Той отчете, че събираемостта на глобите се подобрява. Събраните суми от глоби е нараснала с 25 милиона, като достига рекордните 85 милиона лева от началото на годината. Това се дължи на доброто взаимодействие между службите и по-добрия технически контрол, предаде репортер на Novini.bg.

Вътрешният министър награди пожарникари в деня на професионалния им празник

МВР е инвестирало в нови модерни радари за установяване на превишена скорост, както и в различни уреди за тестване на шофьори, употребили алкохол или наркотични вещества.

„В момента върви процедура, по която служителите на „Охранителна полиция“ също да могат да прилагат Закона за движение по пътищата чрез видеоконтрол, за да се ограничи корупционното поведение от страна на служителите на МВР“, поясни вътрешният министър. "Корупционният натиск е спаднал със 60%", стана ясно от думите му.

На въпрос защо се допусна ескалация на протестите в центъра на София, при което пострадаха служители на реда, министърът на вътрешните работи заяви: „Моята лична оценка е, че всичко беше извършено с най-висок професионализъм. Това не бяха протести, а бе обявено като въстание, а то няма как да се проведе мирно“, уточни Терзийски.

Главният секретар на МВР Ивайло ИвановИвайло ИвановИвайло Стефанов Иванов е български полицай, главен комисар и главен секретар на МВР от 18 декември добави, че колегите са се справили много добре, въпреки ситуацията. „Малко са хората, участвали в такава безредица, така че е лесно отстрани да се дава оценка, но друго е да участваш. В МВР постоянно се получава оперативна информация, но не винаги е конкретна. Ако знаехме предварително какво ще се случи, нямаше да допуснем да има пострадали полицаи или граждани. В случая имаше предварителна организация и нямаше как това да се случи, ако не беше търсено. Основната задача на МВР е превенция и опазване на обществения ред“, подчерта Иванов.

„Имаше много упреци срещу нас. Ние пазим институциите. На 2-ри септември това беше основната ни задача. Ние си свършихме нашата работа, обърна се той към депутатите, Вие успяхте да стигнете до работните си места и след това да си тръгнете“, заяви главният секретар на МВР.

Той обясни, че КППТ-та са били изградени, за да не се допусне насилие и нараняване на граждани. Ивайло ИвановИвайло ИвановИвайло Стефанов Иванов е български полицай, главен комисар и главен секретар на МВР от 18 декември увери, че и занапред продължават да изпълняват своите задължения.

Продължават разследванията. Образувани са досъдебни производства, които са в досъдебна фаза, добави главният секретар на МВР.

"Към момента са образувани 35 досъдебни производства срещу 37 лица, има и две срещу неизвестни лица. Те са свързани с пиротехническите средства, открити в една палатка на протеста", уточни Терзийски.

„На 2-ри септември пострадаха над 100 полицая. 36 от тях бяха прегледани в болница, а 6 бяха хоспитализирани. Най-тежко пострадалият служител е бил ударен с бомбичка и е бил загубил зрение на двете очи. Той е бил в шок. Вторият служител с тежко нараняване е от СДВР. Той също е бил ударен с бомбичка, която е паднала до щита му, наранявайки тежко ръката му. Третият по-сериозно пострадал полицай е на 40 години. Той е бил ударен с бомбичка в областта на слабините. Пострадалите колеги бяха обработени от лекарите и се върнаха отново в строя“, разкри министър Терзийски.

Той добави, е това са служители, които съвестно си изпълняват задълженията и искат вечер да се приберат живи и здрави при семействата си.

„На 22-ри септември имаше друго масово мероприятие. Шествието след 22:00 часа то беше нерегламентирано мероприятие. Те питаха, защо не ги допускаме да се поклонят в храма и да отидат до Паметника на Незнайния войн, но след 22:00 часа това не е възможно, защото храмът не работи. Те търсеха конфронтация със служителите ни. Имахме атака, че ще има атака към сградата на Народното събрание. Очаквахме това да е новата сграда на Новото събрание. Ние затова не ги допуснахме. Когато търсиш конфликт, винаги можеш да намериш начин. Не ние започнали да хвърляме камъни и самоделни взривни устройства“, подчерта Ивайло ИвановИвайло ИвановИвайло Стефанов Иванов е български полицай, главен комисар и главен секретар на МВР от 18 декември.

Главният секретар на МВР подчерта, че има ситуации, при които на служителите на МВР е позволено използването на сила, то на протестиращите, това е категорично забранено. Единици за тези, които са превишили правата си и те са наказани. „Затова и предупреждаваме гражданите, когато се очакват провокации, за да няма пострадали“, уточни той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2742 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
KUKU

2020.10.01 | 21:04

22
CHIBANI PRESTUPNITSI SA POLICHIYATA RABOTECHTA ZA MAFIYA,, GERB,, PODLOGI NA ZLODEYA STE NE NA NARODA!! IZMAMNICHI I REVLIVO STE VIE!!! NE SE UPRAVDAVAITE!!! IMA BOG KOITO GLEDA.
KUKU

2020.10.01 | 21:00

21
CHIBANO PRESTAPNICI SA POLICHIYATA RABOTECHTA ZA MAFIYA,, GERB,, PODLOGI NA ZLODEYA STE NE NA NARODA!! IZMAMNICHI I REVLIVCHI STE VIE!!! NE SE UPRAVDAVAITE!!! IMA BOG KOITO GLEDA.
Корупцията

2020.09.25 | 22:26

20
В МВР се е издигнала на по-високо ниво
Тлъсти сумички

2020.09.25 | 22:24

19
от глоби за кой джоб ли отиват

2020.09.24 | 18:01

7
Полицията вече служи на диктатурата а не на народа
Ее

2020.09.25 | 16:54

18
Посран Бабикяне, не ти се получи за пореден път. Май ще ходиш до Дубай да се обясняваш :)

2020.09.24 | 18:20

10
А, който иска, нека продължава да слуша тъпите бръщолевеници на Асфалто Риос от Банкя. Той е един пълен безсрамник. И уникален наглец. Оставка и на МВРто шефовете задължително е
Ти па

2020.09.25 | 16:52

17
По нагла от шаврантията на Бобоков няма.
Браво на МВР.

2020.09.25 | 16:51

16
Браво на полицията. Мачкайте черепите на престъпниците. Народът ви подкрепя.
Защитничката на България в ЕС,

2020.09.24 | 16:53

3
румънката Рамона Стругариу, би яки шамари на тикво-седесрската власт пред Европарламента: "Неидентифицирани лица в полицейски униформи, защитни средства и нападателни оръжия малтретират протестиращите срещу мафията. Това е престъпление срещу европейската конституция, съществува вероятност това да е групировката на Борисов ИПОН, замесена в рекет и изнудане през 90-те".
Духай

2020.09.25 | 16:50

15
Духай на черепа и не се обяснявай.
27 топ-инфорамционни медии в света

2020.09.24 | 16:55

4
предадоха в реално време полицейското насилие в нощта на 22.09.2020. Заведени са жалби в съда в Страсбург срещу МВР.
ДО ПРОТЕСТИРАЩИТЕ БОКЛУЦИ:

2020.09.25 | 16:49

14
Когато черепа спре да плаща, пак ще правите свирчочи за дозичка.
министър

2020.09.24 | 23:55

12
преписвач от ту
глав сека

2020.09.24 | 23:57

13
по-начетен язък че само хора с връзки има по върховете

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини