Парламентът прие на първо четене правила за доставчиците на посреднически онлайн услуги

  • 24 септември 2020 10:39

  • 290
  • 0
Парламентът прие на първо четене правила за доставчиците на посреднически онлайн услуги
©

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за електронната търговия със 105 гласа "за", без "против" и 1 "въздържал се".

С тях се осигурява прилагането на Регламент (ЕС) 2019/1150 и мерки при нарушаване на разпоредбите му. Промените ще засегнат доставчиците на посреднически онлайн услуги, доставчиците на онлайн търсачки, бизнесползвателите на услуги, предоставяни от доставчици на посреднически онлайн услуги и онлайн търсачки.

Народните представители приеха промените в Изборния кодекс на второ четене

Регламентът въвежда набор от задължителни правила за доставчиците на посреднически онлайн услуги, по отношение на нелоялните търговски практики и по отношение на извънсъдебното уреждане на спорове. Регламентът включва изисквания към общите условия на доставчиците на посреднически онлайн услуги; правила и срокове при ограничаване, спиране и прекратяване на услуги към даден бизнесползвател; и изисквания, свързани със специфичните договорни условия. Предвидено е задължение за осигуряване на вътрешна система за разглеждане на жалби, както и задължения и правила, свързани с медиацията.

Малките предприятия, доставчици на посреднически онлайн услуги, са освободени от създаването на вътрешни системи за разглеждане на жалби и от необходимостта от посочване на медиатори в общите условия.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
290 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини