Парламентът прие окончателно задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните

  • 09 септември 2020 12:39

  • 5890
  • 24
Парламентът прие окончателно задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните
© Булфото

Народното събрание прие окончателно задължителното предучилищно образование да обхваща четиригодишните деца. Промяната в Закона за училищното и предучилищното образование бе гласувана с гласовете на 107 народни представители, против - 12, въздържали се - 14.

В хода на дебата от "БСП за България" Евдокия Асенова настоя за отпадане на задължителната предучилищна подготовка за четиригодишните. Асенова заяви, че все още образователната ни система не е готова да отговори на това предизвикателство и визира недостига на места в детските градини, особено в големите градове, недостига на подготвени учители и липсата на анализ на влязлата в сила задължителната предучилищна подготовка на децата, навършили пет години.

Галя Захариева от ГЕРБ заяви, че предложението е резултат от последователна политика в името на това всяко дете да има равен достъп до образование. Тя посочи, че и становищата на родителски организации и на синдикалните партньори са в подкрепа на това предложение, още повече, че срокът на това предложение е твърде разширен. По думите й, за да може всички общини да се включат, се дава възможност те да създадат необходимите условия до 2023 г.

Депутатът от "Обединени патриоти" Милен Михов заяви, че днес е един добър ден за българското образование. Над 90 на сто от българските семейства искат и желаят да осигурят посещаване в детска градина на своите деца, посочи депутатът и отбеляза, че българските общини полагат системни грижи за развитието на тази институция.

Този ангажимент има не просто социален аспект и измерения за подкрепа, за нас това е важен демографски инструмент, който трябва да осигури спокойствие на българските семейства, така щото те да могат да правят това, което се нарича семейно планиране, посочи Михов.

Министърът на образованието Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009 заяви, че предучилищната възраст е ключова за детското развитие. това е периодът, в който в най-голяма степен се формират социалноемоционалните, когнитивните и интелектуалните и най-вече езиковите умения. Тази възраст е още по-критична за децата, чийто майчин език не е български, отбеляза министърът.

Приеха на първо четене промените в Закона за училищното и предучилищно образование

Всички международни изследвания показват голяма разлика между децата, които са посещавали детска градина в предучилищна възраст и тези, които не са посещавали. Тази разлика е още по-видима за деца, чиито майчин език не е на съответната образователна система, обясни министър Вълчев.

Той бе категоричен, че това е най-важната интеграционна мярка. Такава стъпка по думите му са предприели вече във Франция и Румъния. Министър Вълчев цитира данни от проучване сред началните учители, според 92 на сто от анкетираните има разлика между децата, които са били в детска градина и тези, които не са били.

Принцип на задължителност има във всяка една образователна система и той е необходим, за да гарантира правото на децата, посочи министърът. Правото на децата на образование се гарантира чрез задължение на родителите, каза той.

Депутатите ще обсъждат задължителната предучилищна за 4-годишните

Последвайте канала на

Novini.bg
5890 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар

2020.09.09 | 16:45

21
Няма никаква гаранция че предучилищното... задължение (не знам как друго яче да го нарека) ще бъде по-добра среда за мъниците, от домашната атмосфера, грижа, възпитание и обучение. Дъщеря ми тръгна на детска градина когато навърши 3 г. Още първият ден щом се прибра, изрече най-цветистите псувни които съм чувала. През цялото време беше болна, изнервена и нскрая когато хвана и въшки , я спрях от градина. Слава богу порасна, завърши две магистратури в чужбина и изобщо не мисли да се връща в кенефа. Изглежда липсата на предучилищни тренировки с нищо не й попречи да стане нормален човек. Та... така! Няма лошо - грижете се за циганите , но помнете, че не всички са като тях. Или целта ви е точно да ни изравните интелектуално и битово с този етнос....

2020.09.09 | 17:25

24
Нямаше нищо по-хубаво от детска традина и ясла през соца . По времето на комунизма няваше как да е това , което описваш. Моите спомени от детската градина са ми най-мили.
Започва мутренската "Он-лайн" учебна година

2020.09.09 | 14:30

12
Няма да има училищни звънци, няма да има "Напред науката е слънце, което във душите грей", ще има "Назад към селските опънци и дупка на крачола зей". Мутро-седесарската мафия съсипа държавата, но не се задоволи с това, създава поколение от малоумни, необразовани Банкянски диванета.
Няма ли кой да хвърли няколко гранати

2020.09.09 | 16:59

23
в тоя седесарски бардак Парламента, та синята мафия, окупирала властта да престане да вреди на обшеството.
Компютърно домашната учебно-мафиотска

2020.09.09 | 14:37

15
образователна система е с цел да развие онанизма и мастурбациата у и без това изпуснатото младо поколение. Маца от класа праща по e-mail на съученика си Путьо голи снимки, а той на нея надървен ученически xуй. Ще прецъфтим под мъдрото ръководство на сините де.били на власт.
Седесарските пу.тки са най-тъпата част

2020.09.09 | 14:34

14
на обшеството, ето защи те създават още по-тъпо от тях поколение за да минат за умни, като Тиквата "Винету".
Търсят се компютърно грамотни баби и дядовци

2020.09.09 | 14:33

13
за новата Он-лайнена седесарска учебна година. мамите и татковците са на работа, няма кой да наглежда домораслия СДС-ученик дали учи с компютъра или млати чекии на порно със седесарска ку.рва като Надка Михайлова.

2020.09.09 | 16:56

22
Предполагам, че изборът "частен ПРЕДученик" ще остане като опция? Проучваме тази възможност. Не желаем децата ни, от най-крехка възраст, да се формират и изграждат в условията на конгломерат.
DDDDDDDD

2020.09.09 | 15:26

20
МНОГО ЛЕСНО СЕ ПИШАТ ЗАКОНИ НА БЮРОТО Друдно после се изпълняват ,ама се търси отговорност от тези ,от които ништо не зависи!
Силвия

2020.09.09 | 15:19

19
Нелегитимен парламент управляван от една ХУНТА на БКП избрана с 15 % чрез фалшификации,подмяна на протоколи,фалшифициране на бюлетини,контролиран административен вот,купени цигански гласове ,вкарване на мъртви души казва какво да става и какво да се приеме без каквото и да е обществено обсъждане да не говорим за народно допитване...Добре дошли в страната на ДИКТАТОРА КОМУНИСТ...Новата Демокрация на 21 век---обществена ДИКТАТУРА управлявана от МАФИЯТА.....Това ли е питам аз ДЕМОКРАЦИЯ ??? ТОВА Е ВСИЧКО ДРУГО НО НЕ И ДЕМОКРАЦИЯ
Силвия

2020.09.09 | 14:59

16
Парламента няма право НИЩО да приема.Това е ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ.Никой не е питал НАРОДА дали е съгласен или не че да приемат каквото и да е още повече нещо което касае децата.Този парламент е доказано ПРЕСТЪПЕН и Дескридитиран.Никога няма да пратя децата си на предучилищна..НИКОГА
ОП ни управлява

2020.09.09 | 15:13

18
обединенини попкръстювци с 0,2% позволяват на Бойкои Доган да разграбват България и да се унищожават стотици бизнеси
Пешо манафа

2020.09.09 | 15:03

17
Предлагам от следващата учебна година в първи клас да се приема само с магистратура.
Гост

2020.09.09 | 14:30

11
Точно така, нека им промиват мозъците от по-рано.
Луда работа

2020.09.09 | 14:22

10
Ако може още от родилното да задължават децата да ходят на предучилищна, че чак на 4 г. е даже късно ...

2020.09.09 | 14:11

9
ДОКАТО ДЪРЖИТЕ ТОЗИ МАЛОУМНИК КРАСЬО,ТАКИВА ТЪПОТИИ ОЧАКВАЙТЕ

Добави коментар

Водещи новини