Правната комисия одобри Александър Андреев за председател на ЦИК

  • 08 октомври 2020 14:30

  • 978
  • 9
Правната комисия одобри Александър Андреев за председател на ЦИК
© Булфото (архив)

С 14 гласа "за", 7 "против" депутатите в Комисията по правни въпроси гласуваха и одобриха единствения кандидат за нов председател на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Въздържали се нямаше. Днес Андреев беше изслушан в комисията, а утре кандидатурата му ще се гласува окончателно в пленарната зала на Народното събрание.

Когато говорим за държавна политика, имам предвид всички държавни органи, а именно като се тръгне от законодателната власт, през изпълнителната и всички органи на държавата, които имат функции в изпълнението на Изборния кодекс по отношение на организационно-техническата подготовка. За да може да се създаде възможността да се проведе машинното гласуване, то трябва да има разписани правила. Това е моето лично мнение като член на ЦИК и по отношение на осъществяването на машинното гласуване. Не може в Изборния кодекс да има три само текста, които да се отнасят за самото машинно гласуване без в тази връзка да бъдат ясно разписани правилата по отношение на това какви трябва да бъдат машините, заяви Александър Андреев по време на изслушването.

И в обществото има дебат какви трябва да бъдат машините, но отделно от това как трябва да бъде проведено това машинно гласуване. Това е не само финансовият ресурс, но това е въпрос, който се отнася до съдбите на много хора. То изисква не само площ и пари, технически пероснал. Този технически персонал или персонал, който ще охранява тези машини, не може да бъде нает само за три месеца. Това означава доста сериозен ресурс в държавата. Т.е. редица други въпроси, които са свързани точно с логистичното обезпечаване на машинното гласуване. Не бих искал да обсъждам мотивите на предходния председател г-жа Стоева, тъй като това е личен нейн акт, но считам това за едно предизвикателство пред ЦИК, а не към нейния председател само. ЦИК до момента винаги със своят авторитет и дейност е гарантирала изборният процес да бъде публичен и прозрачен, какъвто трябва да бъде, за да създадем доверие в държавните органи, каза още кандидатът за председател на Централната избирателна комисия.

Александър Андреев е кандидатурата на ГЕРБ за председател на ЦИК

 

Последвайте канала на

Novini.bg
978 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
мхм

2020.10.08 | 17:04

9
поредния платен мизерник от герб

2020.10.08 | 16:04

4
Аз щи кажа какво правят тези боклyци, за посегателство на самоличността ти го обявават посегателство на личността, това са законодателни измами. Тънкия момет е междy полиция и пристъпност, че крадливите ченгета ще изгорят ако е обратното и за това има мафия се възползват от дyпката. Абсолютно целия монопол се върти около това, полетическата доктрина на олигархията и на мафията. Порочния кръг се затваря с медийте към избирателите, които самите те прекрачват тази граница и нямат нищо против да е така, РБ е загyбена кауза и по нищо не се различава от НРБ. С лукс няма как да им повярваме.

2020.10.08 | 16:31

8
това е наистина голяма подигравка с българите за това кадето наричат хора, които са запознати с правилата, че са пророци

2020.10.08 | 16:14

7
и хората не са виновни за тази реакция, че са инфантилни

2020.10.08 | 16:09

6
главата на мафията е политик ченге

2020.10.08 | 16:08

5
Това което говори за машинното гласуване са пълни глупости, закона е приет преди години и там ясно е казано ,че изборите трябва да бъдат с машинно гласуване , но понеже ,управляващите и някои господа от ЦИК нямат интерес от такова гласуване се опитват да манипулират обществото , че много гласоподаватели няма да могат да се справят , а това едва ли е така , доброто на машинното гласуване ,че изкарва завършен протокол и не може никой да прави корекции по него , явно това смущава управляващите

2020.10.08 | 14:27

3
НЯМА СТРАШНО, ЩЕ СВИКНЕТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯ
Дядо ми, Бог да го прости,

2020.10.08 | 13:22

1
е пушел букова шума. Ако трябва - и аз!
Абе

2020.10.08 | 13:43

2
Дали е било шума ... :)

Добави коментар

Водещи новини