Омбудсманът с критика към новата Конституция на ГЕРБ

  • 19 август 2020 12:25

  • 1215
  • 3
Омбудсманът с критика към новата Конституция на ГЕРБ
© Булфото, архив

Омбудсманът Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент отправи критика към проекта за нова Конституция на ГЕРБ в частта за обществения защитник. По думите й се отнемат правомощията на омбудсмана.

"Досега действащият текст, който дава широк мандат на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, е заменен с текст, в който омбудсманът е сведен до обикновен наблюдател на правата и свободите на гражданите, без реално да се даде възможност той да ги защитава", коментира Ковачева.

Георги Марков: Гербът на България трябва да остане с коронован лъв

Тя отбеляза, че новите текстове стесняват кръга на субектите, които могат да сезират омбудсмана – досега правозащитни организации са имали това право да сезират за нарушени права например от типа на домашно насилие или по казуси, свързани с права на хора с увреждания.

"Всички те в момента са изключени от конституционния текст", уточни още Ковачева.

Тя открои, че се възпрепятства възможността омбудсманът да защитава основните права и свободи на гражданите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1215 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
сас

2020.08.19 | 12:57

1
Ами нали това е целта, мари шундо. Б.Б. ви го каза - да се избере ВНС, което може да промени всяка дума и всяка запетайка от предложения проект. Ама не слушате какво ви се говори, само лаете...
Някой

2020.08.19 | 13:41

2
Редактирането и предлагането за разглеждане в НС на конституцията е политически акт и не може да бъде обект на коментари на омбудсмана, който де факто не е политическо лице. Тази да си погледне задълженията и правата, които й дава закона, а да не припява на разни политически отпадъци, комунистите от БСП и българския Резидент на Руските служби Радев.
сиреч всички правомощия

2020.08.19 | 21:37

3
водят към ББ = поредна клопка

Добави коментар

Водещи новини