Депутат от последното ВНС: Конституцията не трябва да се прави само от юристи

  • 19 август 2020 09:37

  • 1291
  • 4
Депутат от последното ВНС: Конституцията не трябва да се прави само от юристи
© Булфото (архив)

„Конституцията не трябва да се прави само от юристите, в нея са залегнали още много други неща. В нея има политическа философия и представа за това какво е национална общност, етническа група – не винаги юристите по най-сполучлив начин разрешават цялата тази проблематика“, коментира в предаването „Тази сутрин“ по бТВ проф. Михаил Неделчев - литературен критик и преподавател, депутат от последното Велико народно събрание.

Не виждам прилики с онова време сега, каза той.

 

„Всички виждаме, че обществото е достигнало да някакъв предел, но това не е пределът, който беше достигнат през 1988 г. Сега България е член на ЕС и НАТО, ситуацията е различна. Усещането за предел е от натрупаното усещане за несправедливост“, посочи професорът.

„Идеята за нова конституция тогава възникна на Кръглата маса по предложение на Стоян Ганев и страшно ни хареса, защото тогава зрееше във въздуха идеята да се възстанови българската държавност и народност“, спомни си проф. Михаил Неделчев.

„Други страни, които също излизаха от тоталитарната система, постъпиха по дрег начин. Те пъво направиха избори и чак след това правиха своите конституции“, посочи той.

Novini.bg
1291 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
много

2020.08.19 | 21:42

4
правилно казано = не от болни и необразовани подобия на мозъци

2020.08.19 | 11:51

3
Промените, които трябваше да настъпят през 1989 -1990 г. , идват сега, защото циркаджиите от ада правят всякакви адски клоунади, за да се задържат във властта. Предстои смъртта на БСП.
Анонимен

2020.08.19 | 11:31

2
Без юристи не става. Пожарникаря да си гледа по. Знаем, колко умни са. Издръжливи са, но не и умни. Умни са юристите.
И.

2020.08.19 | 10:38

1
Времето е друго и интелекта е друг ,Бойко тиквата ,охраната на ТЖ с платените дипломи ще решава кой да прави нова конституция.Смеях в залата.Мислят ни за шилета в каквито се превръщаме бавно ,но сигурно.!!!

Добави коментар

Водещи новини