Артисти при Дончев, Банов и Сачева. Търсят съдействия за кризата с COVID-19

По инициатива на независимия културен сектор днес се проведе онлайн среща със заместник министър-председателя Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник и министъра на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за. Това съобщиха от Министерството на културата.

В срещата взеха участие и министърът на труда и социалната политика Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е, експерти от двете министерства и представители на общините, към които беше адресирано писмото на независимия сектор за съвместни разговори - кмета на Община Габрово Таня Христова, заместник-кмета по „Култура, археология и туризъм“ на Община Пловдив Пламен Панов и Малина Едрева, председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет.

Министър Сачева с подробности за новия дизайн на мярката 60/40

Независимият културен сектор беше представен от Калина Вагенщайн, директор на Фондация „АртОфис“, Весела Кондакова, изпълнителен директор на "Българска музикална асоциация" и Асен Асенов, директор на Фондация "ЕДНО за култура и изкуства”.

 Фокус на разговора бе възможността за включване на културния сектор в Националния план за възстановяване  на страната.

По препоръка на вицепремиера Дончев министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за ще сформира работна група, която ще изготви предложение за включването на сектор „Култура“ към Националния план, който България трябва да представи на Европейската комисия. В работната група ще бъдат включени представители от независимия културен сектор в страната, експерти от ресорните министерства и българските общини.

Държавата отпуска пет милиона лева за културата

Предложението този план да бъде изготвен съвместно с представители на независимите творци беше отправено от тях в отворено писмо до институциите преди дни. По този начин ще се гарантира присъствието на целия културен сектор в Националния план за възстановяване и той ще получи достъп до фонда на Европейската комисия за възстановяване на икономиките на Съюза.

В изготвения от Европейската комисия документ, съпътстващ идеята за този финансов механизъм, е цитирано изследване за размера на загубите, които са претърпели вследствие на кризата различните екосистеми на европейската икономика. От анализа, направен от Европейската комисия, става ясно, че делът от общите загуби в Съюза за творческите и културни индустрии е в размер на 5,1%, се посочва още в писмото.

На срещата днес бяха обсъдени и други теми, свързани с реформата на сектора, енергийната ефективност на културната инфраструктура в страната и достъпа на публики до съвременно европейско културно съдържание.

Коментари

 1. 2020.06.30 | 07:25
  ВАЩА МАМА ГЕРБАВА !
 2. 2020.06.30 | 06:26
  ГЕРБАВАТА ЧУМА Е ПО- ОПАСНА ! ПРИЧИНЯВА СПАД НА IQ -то С 49 % , ОГЛУПЯВАНЕ С НАЧЕНКИ НА КРЕТЕНИЗЪМ ПРИДРУЖЕНИ С АНАЛЕН СЪРБЕЖ ! ! !
 3. 2020.06.29 | 23:11
  Пандемията от Covid19 показа на обществото кои са ненужните, измислени професии. Показа без кои браншове (бизнеси) може да се живее. Всички те сега искат дотиране, защото по естествен начин не могат да печелят пари. Общото при тях е зависимостта от броя на публиката, броя на направените резервации и т.н.
 4. 2020.06.29 | 20:04
  по една мотика и на село да творят изкуство по полята
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Кога трябва да се проведат парламентарните избори?

Избрано от Интернет