Държавата отпуска пет милиона лева за културата

  • 11 май 2020 14:00

  • 1271
  • 7
© Министерски съвет

Няма ощетяване на бюджета на хората, занимаващи се с култура и изкуства, същото важи и за археолозите. За кино производството парите са съхранени и подготвени за рестартиране на тяхната дейност. Няма нито един ощетен в сферата на културата. Това увери министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за на пресконференция в Министерски съвет, където обяви допълнителни мерки за подпомагане на културния сектор в страната заради последствията от разпространението на коронавируса.

,,Помните, че бяхме разписали една мярка, чрез която заделихме 2,5 млн. лева за най-засегнатите творци на свободна практика. Изтече срокът за кандидатстване и днес имахме заседание на Национален фонд ''Култура''. Заявления за кандидатстване са подали 1000 лица и ще е нужно време, за да обработим всички документи и да обявим кой ще получи помощ. Това бяха първите мерки, които предприе държавата за културния сектор. Сега вече преминаваме към мерки за укрепване дейността на свободните творци и неправителствените организации'', допълни министър Банов.

,,След разговори с правителството и премиера се взе решение за допълнителна подкрепа от още пет милиона лева, които започваме да инвестираме от утре. Пускаме програмите, за да може хорат да работят по тях и да се възплозват от тях. А програмите са следните: за нови театрални постановки се отпускат 500 хил. лева, за музикалните постановки също 500 хил., за танцовите спектакли – 500 хил., както и за визуалните изкуства 500 хил. лева. Освен това 800 хил. лева ще бъдат отпуснати и по програма за разпространение на вече готови продукти'', обясни той.

Банов: Ще подкрепим хората на изкуството и културата с по една минимална заплата

,,Ще има и ново захранване на национален фонд ''Култура'' в рамките на една структурна подкрепа на организациите, които са утвърдени, в които влизат свободните творци и неправителствени организации, като малките авторски кина, циркът и всички структури, които развиват дейност и предоставят пространства за изява на всички творци. Там ще прехвърлим 1,5 млн. лева чрез правителството и още 700 хил. лева във фонд ''Култура'' за малки проекти за единични артисти, като целта е да се провокира изява на културен продукт чрез интернет. Така сумарно държавата отпуска 2,200 млн. лева за фонд ''Култура'' и 2,800 млн. за творците – общо пет милиона лева'', коментира културният министър.

,,Това не е всичко. Тази година през норвежка програма разпределят над седем милиона лева, които са отново за свободни артисти и неправителствени организации за съвременни изкуства. Това са сериозни проекти със сериозни суми вътре, така че това са мерките към момента. Мисля, че са адекватни и показват грижата на правителството към културния сектор. Разбира се, ще се работи и по други мерки, но това зависи и от динамиката на ситуацията'', подчерта още Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за.

На въпрос как бива изнасяна колекцията на Васил Божков министър Банов още веднъж уточни, че всичко се изнася и съхранява изрядно, опровергавайки информациите, че картините и скулптурите се слагат в чували и кашони.

,,Всеки организатор на събитие трябва да го решава по отделно и да се съобразява с мерките. Със сигурност мерките включват за зрителя влизане по определена схема, където да не се сблъскват потоците и такава схема всеки трябва да си направи, когато организира събитие. Със сигурност включва продажба на билети, която е 30% от салона, което означава разделени хора. Със сигурност включва третиране с препарат за всички зрители и, че всички зрители трябва да бъдат с маски. Така че за зрителите аз съм сравнително спокоен. Зрителите на такива културни събития не са в сблъсък, всеки гледа напред и при достатъчното отстояние, ползването на маски и неблъскане на потоците при настаняване и излизане, мисля, че гаранция никой не може да даде, но едно ново ниво на сигурност за зрителя ще има'', разясни Банов във връзка с журналистически въпрос какви мерки ще се спазват в залите от културните дейци.

,,Препоръчва се в началото да излизат по-малки трупи, моноспектакли, по-малки групи, които свирят, защото струпването много хора за самите организатори, независимо дали държавни структури или в рамките на свободните институции, не е препоръчително към момента да се осъществява. Според мен е абсурдно да бъдат изкарвани артисти с маски. Това е въпрос, който самите колективи трябва да седнат и да обсъдят. Ние даваме възможност да се провеждат такива събития. Ако аз сега бях директор на театър, както бях на Хасково 15 години, щях евентуално да се опитам да промотирам моноспектакли, спектакли, в които не са сблъскани хора, спектакли, в които мога да променя определени мизансцени, за да не създам напрежение'', добави още министърът на културата. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1271 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Stamatis

2020.05.11 | 14:24

1
Това момче, може ли да изглежда по-възрастен от баща си Васил, който е на 73 г.?!
...

2020.05.11 | 17:45

7
баща му едва ли пие толкова...
Въййй

2020.05.11 | 16:09

6
Ало Банов съм !!!!!
БАШ ТУЛУП

2020.05.11 | 15:56

5
УВАЖАЕМИ ТУЛУПИ НЕ Е ВРЕМЕ ЗА ИЗКУСТВО!!! ЗАЩО ИКОНОМИКАТА ТРЯБВА ДА СЕ ЗАДВИЖВА ОТ ДЕЙНОСТИ, КОИТО НЕ СА ОТ СЪЩЕСТВЕНА НЕОБХОДИМОСТ?? КУЛТУРАТА, ИЗКУСТВОТО И СПОРТА СА ХОБИ,НЕ СА ЖИЗНЕНО ВАЖНИ! КАКВО ВСИЧКИ СА СЕ ХВАНАЛИ ДА БУТАТ ТАЯ СМОТАНА ИКОНОМИКА!
БАЦЕ

2020.05.11 | 15:12

4
КАКВО РАЗБИРА ТЪПИЯ ЧЕРВЕН ТРОЛ ОТ КУЛТУРА И ИЗКУСТВО,ЧЕ СЕ ИЗКАЗВА НЕПОДГОТВЕН
Бай Петко

2020.05.11 | 14:43

3
Аха,ще откраднат още 5млн.шайката..........

2020.05.11 | 14:43

2
От тези 5мил.най вероятно 3, ще влезнат в джоба на лакея Рашидов!

Добави коментар

Водещи новини