Сачева: Кодекс за социална подкрепа не трябва да плаши хората, ще бъдат запазени всички придобити социални права

  • 25 юни 2020 12:08

  • 630
  • 3
Сачева: Кодекс за социална подкрепа не трябва да плаши хората, ще бъдат запазени всички придобити социални права
© Булфото (архив)

Кодекс за социална подкрепа не трябва да плаши хората, ще бъдат запазени всички придобити социални права, обяви социалният министър Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е на брифинг в парламента.

Днес, след разискването в пленарната зала, Народното събрание възложи на Министерството на труда и социалната политика в срок от четири месеца да направи анализ на действащото социално законодателство в областта на социалното подпомагане, да се види къде има фрагментираност, след което то да бъде кодифицирано в общ Кодекс за социална подкрепа.

Целта, която ще си поставим за всички видове помощи, е те да бъдат предоставяни както и досега, но в по-голяма връзка с отделните социални услуги, да има по-добър индивидуален подход, да се окрупнят социалните пакети, разясни Сачева. Тя добави, че планира да покани на среща по темата и бивши министри на социалната политика.

ОП предлагат в шестмесечен срок да бъде изготвен проект на кодекс за социална подкрепа

По думите ѝ, в Закона за социалното подпомагане би трябвало да настъпят сериозни промени с кодификацията, както и за помощите на хората с увреждания. Въпросът е да се направи по-ефективно прилагането и ползването на вече придобитите социални права, подчерта Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е. Според нея, трябва да има по-сериозно укрепване на Агенцията за социално подпомагане и евентуалното й превръщане в Агенция за социална подкрепа с по-сериозен е ресурс, както и интеграция на различните бази данни, така че помощта да се насочи там, където е най-необходима.

Министърът беше категорична, че България не е несоциална държава, повече от 14 млрд. лв. е общият бюджет за социални плащания, 31 процента са за социална политика. И постоянно имаме недоволство, неефективността на плащанията често се поставят под съмнение. Има усещане, че държавата не подкрепя достатъчно семействата с деца, коментира Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е. Според нея недоволство има най-вече, когато стане дума за Закона за социалните услуги.

Освен хора, които се притесняват от него, тя вижда и такива, които го използват за политически цели, има засегнати и религиозни общоности, които вече няма да могат на влияят на по-малко образованата част от населението.

Законът не застрашава българските семейства, категорична е Сачева. Според нея на първо място трябва да се помисли за промени в закона за закрила на детето по отношение на дефиницията за дете в риск.

Отложиха Закона за социалните услуги с 6 месеца

Тя увери, че тема номер едно е укрепване капацитета на социалната система. Качеството на социалните услуги е функция на качеството на хората които работят в тях, на възможностите, с които могат да подкрепят семействата, подчерта министърът. Тези, които ни упрекват в бездействие, са тези, които злоупотребяват, създавайки превратен образ на социалния работник твърдейки, че той е нещо зло, което може да навреди, коментира тя.

Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е подчерта за пореден път, че по време на извънредното положение МТСП е било второто най-натоварено ведомство, след Министерството на здравеопазването. Нямаше забавени плащания към хората с увреждания, нямаше прекъсване на програмата за лични асистенти, изброи тя.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
630 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
не запазване,

2020.06.25 | 16:02

1
а ефективно подобряване и осъвременяване на социални права очакваме
с други думи

2020.06.25 | 16:03

2
старата песен на нов глас - възмутително

2020.06.25 | 19:13

3
Щом не трябва да ни плаши, значи да очакваме нещо лошо!

Добави коментар

Водещи новини