Парламентът разкри кои медици ще имат възможност за самостоятелна практика

  • 04 юни 2020 10:42

  • 630
  • 1
Парламентът разкри кои медици ще имат възможност за самостоятелна практика
© Pixabay

Парламентът регламентира възможността за учредяване на нов вид лечебно заведение от лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори. Това стана с приемането на второ четене на текстове от промените в Закона за лечебните заведения.

Депутатите записаха, че лечебни заведения са и организационно обособени структури, в които лекарски асистенти, медицински сестри, акушерки или рехабилитатори осъществяват самостоятелно медицински и здравни грижи, манипулации, превенция и профилактика на болести.

Законът за здравето вече е в Държавен вестник

Срещу тези разпоредби възразиха от опозицията. Дискусионен беше въпросът как ще се регламентира обхватът на дейността на медицинските специалисти и кой ще им плаща.

Председателят на парламентарната комисия по здравеопазването Даниела Дариткова /ГЕРБ/ обясни, че се дава възможност дейности, които са осъществявани и сега на терен от медицински сестри, лекарски асистенти и рехабилитатори, да бъдат регламентирани в закона.

По думите й това позволява, от една страна, тази практика да се регламентира, от друга страна, да бъде добре контролирана.

Дариткова обясни, че медицинските специалисти могат да правят само това, което е разписано в наредбата на здравния министър, по лекарско назначение.

Според нея приетите текстове са само в полза на българските пациенти, които се нуждаят от лекарските асистенти, бившите фелдшери, които подпомагат дейността на общопрактикуващите лекари в много населени места на България, от легитимиране на дейността на медицинските сестри, които могат да извършват и здравно-социални услуги, както и от рехабилитация на пациенти, изписани у дома, след тежки неврологични заболявания.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
630 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Пенчева

2020.06.04 | 10:54

1
Добро намерение!

Добави коментар

Водещи новини