Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на растенията

  • 19 юни 2020 10:02

  • 321
  • 2
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на растенията
© Novini.bg

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на растенията със 121 гласа "за", 0 "против" и 10 въздържали се.

Измененията осигуряват синхронизиране на националното законодателство с европейските изисквания, свързани с прилагането на защитни мерки срещу вредителите по растенията и с официалния контрол.

Създава се публичен национален електронен регистър на семената, третирани с продукти за растителна защита, които могат да бъдат търгувани и употребявани на територията на страната, като същевременно отпада регистърът на продуктите за растителна защита с издадено разрешение за пускане на пазара и употреба под формата на готов разтвор.

Предвидено е контролът по отношение на продукти за растителна защита, активни вещества, адюванти, торове, подобрители на почвата, биологично активни вещества и хранителни субстрати да продължи да се осъществява от инспекторите по растителна защита, докато по отношение на растенията, растителните продукти и другите обекти контролът ще бъде осъществяван от официални фитосанитарни инспектори.

Парламентът обсъжда на първо четене промени в Закона за защита на растенията

Прецизирани са и разпоредбите, свързани с издаването на растителни паспорти и изискванията към професионалните оператори, подали заявление за получаване на разрешение да издават растителни паспорти.

Отпада разрешителния режим за пускане на пазара и употреба на продукти за растителна защита под формата на готов разтвор.

Предвижда се обезсилен сертификат за право на използване на продукти за растителна защита от професионална категория на употреба ще се подновява след изтичането на срока, за който е обезсилен, и след преминаване на обучение.

Земеделските стопани, които произвеждат растения и растителни продукти, ще следва да водят записи за проведените растителнозащитни мероприятия, с цел осигуряване на проследимост при извършване на официалния контрол върху употребата на продукти за растителна защита, предвиждат още измененията.

Йордан Апостолов /"Обединени патриоти"/ обърна внимание, че когато се предлагат текстове под благовидния предлог, че се прави синхронизация с европейското законодателство, всичко минава безмълвно със задълженията, които вменяват тези регламенти и директиви, а на заден план остава българския национален интерес.

Той отбеляза, че тези промени са свързани с директива и регламенти относно по-меки препарати, дози, паспорти на растения, но трябва да се помисли и как да се защити националният интерес.

Последвайте канала на

Novini.bg
321 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.06.19 | 10:48

2
Ако искате нови, огромни преходи в хазната време е да се легализира марихуаната!
да-а-а

2020.06.19 | 10:28

1
Леле, като прочтох "закон за за=ита на растенията" в първия момент реших,че великия Евросъюз ще изравнява правата на хората и тези на растенията!Откачена работа!Докъде са се допуталии са ни добутали бюрократите в либерална Европа...

Добави коментар

Водещи новини