Парламентът прие процедурни правила за предлагане на кандидати и избор на председател и членове на КЗЛД

  • 24 юни 2020 10:02

  • 353
  • 1
Парламентът прие процедурни правила за предлагане на кандидати и избор на председател и членове на КЗЛД
© Novini.bg

Парламентът прие процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидати за председател и членове на Комисията за защита на личните данни /КЗЛД/, представяне и публично оповестяване на документите и изслушване на кандидатите в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и процедурата за избор от Народното събрание.

Решението беше взето със 114 гласа "за", без "против" и въздържали се. То е във връзка с изтичането на мандата на сегашния състав на КЗЛД.

Предложението за кандидати за председател и членове на Комисията за защита на личните данни се внася в писмена форма от Министерски съвет, а изборът се прави от Народното събрание.

За членове на комисията могат да бъдат избирани български граждани, които имат висше образование по информатика, по право или са магистри по информационни технологии. За председател на Комисията се избира правоспособен юрист. Необходимо е кандидатите да имат добра професионална репутация и трудов стаж по специалността си не по-малко от 10 години, да не са осъждани на лишаване от свобода за умишлени престъпления от общ характер, независимо дали са реабилитирани. Кандидатите ще бъдат проверени за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на растенията

Предложенията заедно с приложените към тях документи ще се публикуват на специализиран тематичен сайт на интернет страницата на Народното събрание в срок не по-късно от 14 дни преди изслушването на кандидатите от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание. Неправителствените и професионалните организации не по-късно от три дни преди изслушването могат да представят на вътрешната комисия становища за кандидатите, включващи и въпроси, които да им бъдат поставени.

При гласуването в Народното събрание за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Според Закона за защита на личните данни, КЗЛД е колегиален орган и се състои от председател и четирима членове. Те се избират от НС за срок от пет години и могат да бъдат преизбирани за още един мандат.

Последвайте канала на

Novini.bg
353 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Гражданин

2020.06.24 | 11:02

1
Какъв парламент?Тук цари най-големия хаос,беззаконие!

Добави коментар

Водещи новини