Ананиев с нова заповед за фермерските пазари и земеделските стопани

  • 06 април 2020 17:38

  • 15394
  • 13
Ананиев с нова заповед за фермерските пазари и земеделските стопани
© Булфото

Днес със своя заповед министърът на здравеопазването издаде нареждания във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Ананиев предложи да се удължи извънредното положение

Заповедта на здравния министър гласи:

1. Всяка община да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, като се отчете конкретната специфика като разположение, капацитет и брой на участващи производители за директни доставки на малки количества суровини и храни до краен потребител.

2. Въз основа на анализа по т. 1 и с цел опазване на всички участници във веригата от продавач до купувач могат да се прилагат допълнително следните практики:

2.1 Разширяване площта на фермерските пазари и поставяне на информационни табели за спазване на мерките;

2.2 Въвеждане на заграждания, с цел предотвратяване струпването на хора и определяне на задължително еднопосочно движение в рамките на пазара;

2.3 Осигуряване на персонал, който да предоставя и осигурява контролиран достъп на клиенти;

2.4 Предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им;

2.5 Спазване на дистанция от минимум 2 м. между продавачите, предлагащи продукция и между клиентите;

2.6 Ползване на предпазни средства от продавачи и потребители;

2.7 Спазване на лична хигиена и дезинфекция.

3. Да се даде възможност за достъп на стопаните до обработваемите земеделски площи. Да се даде достъп на земеделските производители за реализация на пазара, на произведената от тях продукция (зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал и друга готова продукция) при спазване на всички изисквания, целящи намаляване на риска от COVID-19.

4. За осигуряване непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопанските животни, по преработката на суровини и производство на фуражи, при налагане на карантина на контактните здрави лица, работещи в животновъдните ферми, преработвателните предприятия, същите могат да продължат работа с нарочно предписание, като могат да напускат дома си с цел придвижване до работното място, което гарантират с лично подписана декларация, като работодателят осигурява условия на работа, които не застрашават околните лица. Задължително е спазването на всички изисквания за лична хигиена, използване на лични предпазни средства и дезинфекция.

5. Да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

6. Заповедта да се съобщи на областните управители и кметовете за изпълнение, както и на МВР, директорите на регионалните здравни инспекции и областните дирекции по безопасност на храните за осъществяване на контрол по изпълнението.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
15394 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар

2020.04.06 | 17:49

1
Пак ли???

2020.04.06 | 19:45

5
и как ще я продадеш като не те пускаха до пазара защото беше забранен моля тъкмо на време заповед .....е малко закъсня но пак добре че я издадоха
ПАК ЛИ???!!!

2020.04.06 | 18:21

2
След колко часа няма да ти е валидна заповедта?! Пак назначени от общината герберастки калинки!!! Ти ще ми кажеш, как да си продам продукцията!!! Ай, сиктир!
Баба Ванга

2020.04.06 | 19:21

3
Герб ако изобщо влязат в следващия парламент ще бъде голяма победа.
ясновидец

2020.04.06 | 20:37

8
ще влязат, ама няма да са сила повече като сега
Не бива

2020.04.06 | 19:26

4
да си ги помисляш дори! Страни като Австрия,Белгия, Великобритания, Испания отслабват мерките по карантината! Време е да сечем с ръждив сатър Тикви!!!
Анонимен

2020.04.06 | 20:10

6
Кирил Ананиев е племенник на Горанов, И или, кой, кой.. 20 години не можах да разбера. Правилно. Ти как мислиш, работа забрави... Кви умове, но здраве да е. Комунистите кой, кой днес са капиталисти. Справедливост кой търси нема, всичко е ** резервиранО** хехе. Да пази Господ наивници теб хехе шуробаджанаци
дидо

2020.04.06 | 21:00

9
Хаоса наречен здравеопазване се украсява с персоната Ананиев.Некомпетентен но добър в сметките явно е сложен да дава пари на някого.И той дава,кво да прави.От здравеопазване хабер няма ,но това не се изисква от него.Затова в тая криза с тоя вирус гласа му се не чува.Хората увеличиха леглата за интенз. грижи,вече се правят по 300 хил теста на седмица в Германия.Ние трупаме заразени медици.Хората ще излязат от кризата ние накъде?След кризата трябва основен ремонт на системата и изхвърлянето на тези дето сложиха Ананиев от нея.

2020.04.06 | 22:53

12
тоя не знае какво прави ,
ананиев,

2020.04.06 | 21:04

11
да ти умре внучето датно цайсат дядка
един,който знае

2020.04.06 | 20:35

7
я влез във всички магазини в гр. Златарица 5090 да видиш дали има разлика от два метра между клиент и продавач, в строителните и тези за друхи не можеш да се обърнеш от теснотия , разстоянието е 50 см до 1 метър и не спряха да работят и клиенти влизат вс. ден; хора като мен ходят с маска и ръкавици, а магазинерите дори не носят ръкавици и маска, а тези които носят ги използват цял ден и пипат парите и след това колбасите не с найлонови пликчета, а с голи ръце или с мръсните ръкавици от парите, тоя седнал да ми раздава наредби, а един път не минаха на проверка и не глобиха нарушителите само се крият в София; в един магазин тук под опеката на влиятелни хора се продават цигари без бандерол под масата и суджуци без етикет, яйца без печат и какво ли още не и надценката е голяма, ама иначе приказки си приказвате там министрите, гола вода сте, за нищо не ставате,само взимате заплати и си ги увеличавате за сметка на бедните и болните
мда

2020.04.07 | 08:31

13
селото е циганско и има доста цигани завърнали се от чужбина под карантина но те не я спазват, като се стъмни излизат и ходят да пазаруват до отдалечените магазини и на гости си ходят

2020.04.06 | 21:01

10
ти като носиш маска и ръкавици защо не си нахлупиш и един скафандър и водолазки костюм?чувстваш ли ке по-спокоен с маска ? страх лозе пази а?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини