Ананиев с нова заповед за фермерските пазари и земеделските стопани

  • 06 април 2020 17:38

  • 15394
  • 13
Ананиев с нова заповед за фермерските пазари и земеделските стопани
© Булфото

Днес със своя заповед министърът на здравеопазването издаде нареждания във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Ананиев предложи да се удължи извънредното положение

Заповедта на здравния министър гласи:

1. Всяка община да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, като се отчете конкретната специфика като разположение, капацитет и брой на участващи производители за директни доставки на малки количества суровини и храни до краен потребител.

2. Въз основа на анализа по т. 1 и с цел опазване на всички участници във веригата от продавач до купувач могат да се прилагат допълнително следните практики:

2.1 Разширяване площта на фермерските пазари и поставяне на информационни табели за спазване на мерките;

2.2 Въвеждане на заграждания, с цел предотвратяване струпването на хора и определяне на задължително еднопосочно движение в рамките на пазара;

2.3 Осигуряване на персонал, който да предоставя и осигурява контролиран достъп на клиенти;

2.4 Предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им;

2.5 Спазване на дистанция от минимум 2 м. между продавачите, предлагащи продукция и между клиентите;

2.6 Ползване на предпазни средства от продавачи и потребители;

2.7 Спазване на лична хигиена и дезинфекция.

3. Да се даде възможност за достъп на стопаните до обработваемите земеделски площи. Да се даде достъп на земеделските производители за реализация на пазара, на произведената от тях продукция (зеленчуци, плодове, посевен и посадъчен материал и друга готова продукция) при спазване на всички изисквания, целящи намаляване на риска от COVID-19.

4. За осигуряване непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопанските животни, по преработката на суровини и производство на фуражи, при налагане на карантина на контактните здрави лица, работещи в животновъдните ферми, преработвателните предприятия, същите могат да продължат работа с нарочно предписание, като могат да напускат дома си с цел придвижване до работното място, което гарантират с лично подписана декларация, като работодателят осигурява условия на работа, които не застрашават околните лица. Задължително е спазването на всички изисквания за лична хигиена, използване на лични предпазни средства и дезинфекция.

5. Да се преустановят или отменят всички допълнителни ограничения, въведени от органи на местната власт, които не са в съответствие със Закона за здравето и със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

6. Заповедта да се съобщи на областните управители и кметовете за изпълнение, както и на МВР, директорите на регионалните здравни инспекции и областните дирекции по безопасност на храните за осъществяване на контрол по изпълнението.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
15394 13

Свързани новини

Коментари 13

Добави коментар
един,който знае

2020.04.06 | 20:35

7
я влез във всички магазини в гр. Златарица 5090 да видиш дали има разлика от два метра между клиент и продавач, в строителните и тези за друхи не можеш да се обърнеш от теснотия , разстоянието е 50 см до 1 метър и не спряха да работят и клиенти влизат вс. ден; хора като мен ходят с маска и ръкавици, а магазинерите дори не носят ръкавици и маска, а тези които носят ги използват цял ден и пипат парите и след това колбасите не с найлонови пликчета, а с голи ръце или с мръсните ръкавици от парите, тоя седнал да ми раздава наредби, а един път не минаха на проверка и не глобиха нарушителите само се крият в София; в един магазин тук под опеката на влиятелни хора се продават цигари без бандерол под масата и суджуци без етикет, яйца без печат и какво ли още не и надценката е голяма, ама иначе приказки си приказвате там министрите, гола вода сте, за нищо не ставате,само взимате заплати и си ги увеличавате за сметка на бедните и болните
мда

2020.04.07 | 08:31

13
селото е циганско и има доста цигани завърнали се от чужбина под карантина но те не я спазват, като се стъмни излизат и ходят да пазаруват до отдалечените магазини и на гости си ходят

2020.04.06 | 21:01

10
ти като носиш маска и ръкавици защо не си нахлупиш и един скафандър и водолазки костюм?чувстваш ли ке по-спокоен с маска ? страх лозе пази а?

2020.04.06 | 22:53

12
тоя не знае какво прави ,
ананиев,

2020.04.06 | 21:04

11
да ти умре внучето датно цайсат дядка
дидо

2020.04.06 | 21:00

9
Хаоса наречен здравеопазване се украсява с персоната Ананиев.Некомпетентен но добър в сметките явно е сложен да дава пари на някого.И той дава,кво да прави.От здравеопазване хабер няма ,но това не се изисква от него.Затова в тая криза с тоя вирус гласа му се не чува.Хората увеличиха леглата за интенз. грижи,вече се правят по 300 хил теста на седмица в Германия.Ние трупаме заразени медици.Хората ще излязат от кризата ние накъде?След кризата трябва основен ремонт на системата и изхвърлянето на тези дето сложиха Ананиев от нея.
Баба Ванга

2020.04.06 | 19:21

3
Герб ако изобщо влязат в следващия парламент ще бъде голяма победа.
ясновидец

2020.04.06 | 20:37

8
ще влязат, ама няма да са сила повече като сега
Не бива

2020.04.06 | 19:26

4
да си ги помисляш дори! Страни като Австрия,Белгия, Великобритания, Испания отслабват мерките по карантината! Време е да сечем с ръждив сатър Тикви!!!
Анонимен

2020.04.06 | 20:10

6
Кирил Ананиев е племенник на Горанов, И или, кой, кой.. 20 години не можах да разбера. Правилно. Ти как мислиш, работа забрави... Кви умове, но здраве да е. Комунистите кой, кой днес са капиталисти. Справедливост кой търси нема, всичко е ** резервиранО** хехе. Да пази Господ наивници теб хехе шуробаджанаци

2020.04.06 | 17:49

1
Пак ли???

2020.04.06 | 19:45

5
и как ще я продадеш като не те пускаха до пазара защото беше забранен моля тъкмо на време заповед .....е малко закъсня но пак добре че я издадоха
ПАК ЛИ???!!!

2020.04.06 | 18:21

2
След колко часа няма да ти е валидна заповедта?! Пак назначени от общината герберастки калинки!!! Ти ще ми кажеш, как да си продам продукцията!!! Ай, сиктир!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини