Иван Костов: Няма да подкрепим вот на недоверие заради "Белене"

  • 02 април 2012 13:52

  • 3677
  • 19
Иван Костов: Няма да подкрепим вот на недоверие заради "Белене"
© Булфото

Предизвиквам Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на или Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в на дебат по темата за строителството на АЕЦ"Белене".

Това заяви пред журналисти лидерът на ДСБ Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - по повод критиките на социалистите относно решението на правителството и парламента за спиране на проекта за втора атомна централа у нас и намерението да започнат консултации за вот на недоверие по енергийната политика.

ДСБ няма да участва в подобни разговори, нито да подкрепи вота в пленарна зала, категорични са от партията. Въпросът, подчерта Костов, не е геополитически и не се свежда да бъдат извадени руските яйца от гнездото (думи на Петър Димитров от Коалиция за България в НС) и да бъдат заменени с американски. Макар че, добави тъмносиният лидер, кой постави руските яйца, е друга тема. Костов направи финансова обосновка защо за страната ни не е изгоден този проект. Той, по думите му, би струвал общо 11,6 млрд. евро заедно с включването на централата към националната и европейската енергийна мрежа. За да участваме в тази сума, трябва да вземем кредит, който при ток, произвеждан от "Белене" и изкупуван от НЕК за около пет стотинки-пет стотинки и половина за киловат часа, както се предвижда, би донесъл печалба от около 50 млн.евро. По този начин, сочат сметките на десните, няма как държавата ни да покрие заема, ако се включи в проекта. Ако не участва, според Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -, пак не би се намерил и външен инвеститор, който да направи това.

Според ДСБ Русия е намалила с 11 процента цената на газа за България за следващите 9 месеца не поради специални чувства, а защото това е прецедент с 6 европейски държави, както и защото на световните пазари е паднала стойността на горивото. По-евтиният ток потребителите можели да усетят обаче, само ако има адекватни решения на компетентните органи - ДКЕВР. Ако АЕЦ "Белене" бъде заменена с паро-газова централа, самото изграждане би било евтино, но токът от нея скъп, смятат от тъмносинята партия.

ДСБ са "за" реализиране на проекта "Южен поток", но само, ако българската газопреносна система остане наша собственост, а доставчикът и газопреносчикът не са една и съща компания. Газпром трябва да гарантира, че няма да намали количеството подавано гориво през Турция и Гърция, защото, ако това стане, България ще губи от такси, посочи председателят на столичната организация на ДСБ Иван Иванов. Той добави още, че не бива да се подписват дългосрочни договори с Русия за доставка на газ, тъй като в следващите години България ще има алтернативни източници на синьо гориво.

Не отговаряли на истината твърденията на БСП, че след затварянето на 5 и 6 блок на АЕЦ"Козлодуй" страната ни от износител на електроенергия ще трябва да внася, ако я няма "Белене". Тази хипотеза можела да се случи едва след 2037 г., пресметна Иванов, защото дотогава животът на двата реактора ще бъде удължаван, като в същото време има и остатъчен ресурс от произведената от тях енергия. По думите на Костов, България може да произвежда ток по различни начини, включително и като използва собствени източници. Добре било и да се знае и дали у нас има шистов газ.

Последвайте канала на

БТА
3677 19

Свързани новини

Коментари 19

Добави коментар
ДО КОГА

2012.04.03 | 08:58

2
В миналото един велик император е казал "Дайте на робите ХЛЯБ и ЗРЕЛИЩА и всичко ще е както трабва" Наистина така е било, но след като той починал преждевременно, следващият император намалил ХЛЯБА на рабите и станало въстанието на СПАРТАК, а след това и края на великата империя. В България се провежда експеромента "Няма хляб, а само зрелища" и ето какво се получава. Младите ще избягат, а старите ще умрат и няма да има държава България която да пречи на каквито и да е интересе. Ами политиците тогава сами ще гласуват за себе си. Господа дайте на робите ХЛЯБ защото ще стане лошо и за Вас. Народа не яде чакъл или асфалт. Кому ще са нужни тази инфраструктури когато няма да има кой да ги ползва и потдържа. А народа подивеели няма спиране, а нещата отиват на там. НЯМА ПО-СИЛНО НЕЩО ОТ ГЛАДА. Не може да работиш и да нямаш доходи за да си посрешнеш нуждите. САМО В БЪЛГАРИЯ ИМА ТОЗИ ТЕМИН - РАБОТЕЩИ БЕДНИ! Вече 90% от работещите са работещи бедни. Време е да се увеличт заплатите с 50-80% и преусмисляне на приоритетите.

2012.04.07 | 10:58

19
Уважаеми ,освен че не сте на "ти" с правописа ,не сте на "ти" и с историята - по времето на Спартак ( ок. 110 - 71 г. пр. Хр.) ,Рим още не е бил империя - бил е република. Става империя по времето на Октавиан ( 27 г. пр. Хр.) и просъществува до 476 г. след Христа. Колкото да сентенцията "Хляб и зрелища" ,тя принадлежи на Ювенал ,а той не е бил император ,поет е бил. Четете повече ,преди да пишете.

2012.04.03 | 10:36

9
Vsi4ki mnogo razbirate a ste nai golemite mi6ki v evropa aide buz ot tuka!

2012.04.06 | 16:15

18
Прав си пълно е с мишки в тая страна. То се вижда и като стане време за изборите за 1 левче се продават хорицата
Do10

2012.04.06 | 16:13

16
Ti puk si mnogo nacheten,tapir zadrasten!!! Chovekat moje da e napravil niakoia i druga pravopisna greshka v pisaneto,no puk govori verni neshta!!! Ti kato rasish akal tuka,ne vijdame vaobshte nakade biesh!!!!!!

2012.04.06 | 16:13

17
Тапири очевидно са майка ти и баща ти - след като си им отроче. Цитирам исторически факти - и с тях ли не си съгласен ? Просто не искам хората да се излагат ,като пишат небивалици. Или не си съгласен ,че първо трябва човек да се научи да чете ,преди да започне и да пише ? Но ,съдейки по твоя коментар - ти си чукча , а всички знаем ,че "Чукча - не читатель ,чукча - писатель" !
8

2012.04.06 | 16:11

15
Иван костов е против всичко що е свързано с руски интереси. Костов ще бъде най - щастлив, ако обявим война на Русия, такава със сигурност ще подкрепи!
Илиев

2012.04.05 | 20:06

14
Защо мислиш, че спирането на строежа на "Белене" е вв разрез с интересите на Русия. Замисли се малко, че те не ни наложиха огромните глоби, които имат право да си искат, а на всичко отгоре ни намалиха и цената на газа. Мислиш ли, че е защото са много благордни или защото сме братушки. Ако се вслушаш и ще чуеш, че газпром има интерес да направи газостанция в Белене, която би пдсигурила интересите на Русия в дългосрочен план да изнасят газ за района. И ако забелязваш няма някой друг проект по който да има раздвижване.
vanko76

2012.04.05 | 20:05

13
Костов,Станишев и Боко тиквата това са хората който съсипват държавата и сега тоя циганин излиза и ми се прави на загрижен.
хххх

2012.04.03 | 23:28

10
Костов е ерудиран политик и икономист. Както и да го анатемосвате , късата памет с която се славим е заличила позитивите от властването му . Кой овладя хипер инфлацията и внесе сигурност в банките и лева. Тоа с РМД-та си беше скрит сценарий на бившите БСП ръководители (директори) на приберат народните пари обратно в касите на БКП. След това Царя , да не би да ги лови за безстопанственост или злоупотреби. По негово време са заличиха следите на крадците и се създадоха монополите - защото много му увираше главата от коалиционни парньори като ДПС и БСП.
exel

2012.04.05 | 20:05

12
Иван Костов е мразен от хората ,които се посират като чуят името Русия ,защото хвана един руски шпионин по бели гащи и го тикна в съда.Това не беше ставало в България от времето на Стефан Стамболов и затова рубладжиите побесняха.

2012.04.05 | 20:05

11
Иван Костов е най-добрият премиер за последните години, направи толкова много неща, които никой друг не успя, както безволевите Сакскобурготски и Станишев и сега.
ана

2012.04.03 | 10:22

8
Всички тези смешни изказвания и топенета са само и единствено заради лидерскито място в БСП според мен Станишев трябва да остане на чело на червените , защото ако Първанов стане лидер това значи край на БСП
Радо

2012.04.03 | 09:00

7
Такъв мангала само мангали може да подкрепи.

2012.04.03 | 09:00

6
toq mazen mavur za6to o6te nee v pandelata bratqta mu da mu razporqt mirizliviq anal .Boko spi6 pak.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини