Десислава Танева: Правим нова и актуална таксация за дивеча

  • 23 януари 2020 09:50

  • 480
  • 1
Десислава Танева: Правим нова и актуална таксация за дивеча
© МЗХ

Ще направим нова актуална таксация на дивеча, която ще стартира края на март. Това каза министърът на земеделието Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри по време на представянето на промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

„Сега сме предприели мерки. С външни експерти от науката, и чуждестранни експерти по дивата свиня ще направим нова актуална таксация, която ще стартира края на месец март. Извън това и със системи, които работят в Германия. По отношение на контролиране на навлизане на заболяването Германия ползва различни системи с дронове за следене на ситуацията в граничните системи. Водим разговори за същите системи да ги приложим и тук по отношение на установяване на по-точен брой на дивата свиня. По отношение на домашната свиня, всичко, което следва да приложим можем да го приложим освен с излязлата наредба 44 с промените и с приемането на настоящия законопроект, който се предлага в момента на Народното събрание. Това ще доведе до най-важното за превенция на това заболяване – увеличаване и достигане на нови нива на биосигурност във всички стопанства“, каза Танева.

Десислава Танева разкри как ще бъде изкоренена АЧС

По думите й става въпрос за индустриални ферми, фамилни ферми и лични стопанства. Тя поясни, че до пролетта те трябва да бъдат регистрирани по надлежния ред, какъвто предстои да бъде приет в промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

„Изключително облекчен ред за хората и разбира се, безплатен. Така че това няма да ги натовари. Всеки, който иска да отглежда домашна свиня, според категорията стопанство е длъжен и ще трябва да го направи със съответната биосигурност, която е изрично разписана и в наредба 44 и в настоящия законопроект“, допълни още министърът.

Последвайте канала на

Novini.bg
480 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
profesor

2020.01.27 | 10:32

1

Oтвратителни!

Добави коментар

Водещи новини