Десислава Танева разкри как ще бъде изкоренена АЧС

Успехът за изкореняване на Африканската чума по свинете се състои единствено и само в общи и синхронизирани действия на всички държави в света.

Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри по време на Международна конференция на високо равнище на тема: „Бъдещето на световното производство на свинско месо под заплахата от Африканска чума по свинете“ в Берлин, съобщиха от пресцентъра на Министерството. По думите й, трябва да бъде направена синхронизация в законодателството на всички държави. „Трябва да приемем утвърдени единни стандарти за по-високи мерки за биосигурност в свинекомплексите, както и нови правила за обезщетения и репопулация. Целта е да  елиминираме спекулацията около цената на свинското месо и да направим финансово отговорни стопаните“, каза още тя. Министър Танева изтъкна необходимостта да бъдат разграничени последствията при домашната свиня и при дивите свине. 

Десислава Танева ще изнесе доклад в рамките на "Зелена седмица" в Берлин

Тя допълни, че географското положение на страната ни предполага огромен натиск от проникване на екзотични болести, нетипични за общността. „Към 2019 г. на територията на България са регистрирани 49 огнища при домашни свине. Въпреки това обаче, в страната ни все още има силно развито свиневъдство", каза още тя. Земеделският министър поясни, че от 2018 г. до сега е засегнато 15 % от поголовието на свинете-майки в индустриалните ферми в България.

„В Европа към момента от проникване на болестта в 12 страни са регистрирани 3900 огнища, а засегнатите свине са над 1 млн. Намалението на поголовието увеличава цените на свинското месо навсякъде и носи щети за всеки данъкоплатец в общността. Това води до силен инвестиционен натиск в сектор свиневъдство“, поясни министър Танева.

Скок в цената на свинското заради африканска чума

Пред журналисти Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри коментира, че към момента от навлизане на заболяването на територията на България са евтанизирани 203 хил. свине. Изплатени са близо 70 млн. лв. Те включват средства за обезщетения на стопаните и разходи за дейности по превенция. Страната ни очаква и съфинансиране от Европейската комисия. „Към настоящия момент сме получили над 13 млн. евро и остават малко под 10 млн. евро, който ще ни бъдат възстановени“, уточни земеделският министър.

Откриха нелегално отглеждане на прасета край село Беглеж

Ако една страна е засегната от чума 3 години, тя изпада в изключително рискова ситуация. В същото време остава задължението за компенсация от данъците на европейския бюджет. Рисковете от пренасяне на болестта са свързани с преноса на храна, в същото време няма вътрешни граници, проблем е, когато проверяваш багажа на туристите. Това са детайли, които следва да се изчистят, за да може всички мерки, които трябва да се вземат за профилактика, превенция и борба с АЧС да могат безпрепятствено да бъдат прилагани. Сега, когато има 3 километрова зона около огнище, можеш да спреш достъпа до коли и хора, но не можеш да направиш това на вътрешна граница в ЕС“, каза още тя.

Коментари

 1. 2020.01.18 | 13:42

  като се избият гербавите ще изчезне и чумат. всичко е измислено за да ликвидират сектора и поминака на последните останали селяни. изпълняват се поръчки.

 2. 2020.01.18 | 11:53

  Хора чума няма всичко е фарс изследвано е свинско месе в Германия няма власинку по месото абе яжте си бг свинско и да не ви пука квото стане едно време в имло доста прасета и за чума не знам двмвк излиза че нашите родители са чумясали още от едно времв

 3. 2020.01.17 | 23:08

  Деса как се е окиприла като каракачанска булка и пак лъже па лъже оти тя от дете си такава л ъ ж к и н я

  1. 2020.01.18 | 04:20

   като згодена циганка

 4. 2020.01.17 | 23:02

  По голяма чума от тази крадла лъжкиня и лисбийка нема ха да си ходи у Тополчане да мори на на баща си свинете с р а м за цела България

 5. 2020.01.17 | 22:01

  Не вярвам и 100 домашни прасета да са умрели от чумата - тия престъпници избиха 200 хиляди за да се харесат на господарите си, по-лоша чума от такива управници няма, те са някакво проклятие за България!

 6. 2020.01.17 | 21:48

  Целта е ясна. Пълно унищожение на домашното и искате към ГМО тата и боклуците от големите вериги. Тая не се сеща, че е нейните отрочета ще са обречени да ядат боклуци.

 7. 2020.01.17 | 20:56

  Танева вие искате да станем по европейци от европейците ма

 8. 2020.01.17 | 20:55

  Тази е Чумата!

 9. 2020.01.17 | 20:54

  Африканската Чума я докараха козяците,а козяците ги докара СДС -Чумата.
  Извод :Всички Чуми по света произхождат от Чумата,известна още като ФАЩ.

 10. 2020.01.17 | 20:51

  Танева вие искате да станем по европейци от европейците ма

 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Земеделие

още

Анкета

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Бихте ли станали доброволец в COVID отделение, за да подпомогнете семейния бюджет?

Избрано от Интернет