Деница Сачева ще възложи частична оценка на въздействието на Закона за личната помощ

  • 17 януари 2020 13:20

  • 347
  • 0
Деница Сачева ще възложи частична оценка на въздействието на Закона за личната помощ
© Булфото (архив)

Министър Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е ще възложи частична оценка на въздействието на Закона за личната помощ, съобщи пред журналисти в парламента социалният министър Сачева. Причината са възникналите проблеми, вследствие на които хиляди хора с увреждания, са останали без личен асистент. Министър Сачева посочи, че още с встъпването си в длъжност е била информирана за възможните проблеми.

"Поискахме информация от общините, за да разберем какъв е обхватът на хората, които биха останали извън Закона за личната помощ. В момента сме разработили национална програма, с която да можем да направим така, че тази помощ да им бъде осигурена в следващите месеци. За съжаление това ще се случи най-рано от 1 март, тъй като има технологични срокове", обясни министърът. Според Сачева това не е единственият проблем, който този закон ще създаде.

БСП подозира управляващите в опит да спестят пари на гърба на хората с увреждания

"Това, което ще възложа през март, е да има частична оценка на въздействието на този закон, защото тогава ще са минали шест месеца от неговото изпълнение", уточни тя.

По думите на Сачева в момента хората, които са с 90 на сто вид и степен на увреждане, трябва да се лишават от определени средства в размер от 100 лв. до 380 лв., които през Агенцията за социално подпомагане следва да превеждат на общините.

Омбудсманът предупреждава: Хиляди хора с увреждания са без личен асистент

След това общините следва да ги превеждат на техните близки, които в повечето случаи се явяват техни асистенти, допълни министърът.

"Това е един закон, с който се осигурява по един тромав и изключително несправедлив начин допълнителни доходи", коментира Сачева. Тя настоя, че евентуалните промени, които ще предложи, ще станат ясни след този анализ.

Последвайте канала на

Novini.bg
347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини