Сачева с отговор кой ще плаща първите три дни от болничните

  • 01 март 2020 09:25

  • 2223
  • 3
Сачева с отговор кой ще плаща първите три дни от болничните
14 88дни
© Кадър: БНТ

Ще се доверим на личните лекари за това кой трябва да е под карантина. Трябва да се вярва на специалистите. Няма как хиляди хора да вземат болнични заради карантина. Профилират се тези, които са били в Китай и Италия. Системата на НОИ е подготвена. Това заяви социалният министър Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е в ефира на БНТ. 

Попитана как ще завърши казусът кой да плаща първите 3 дни от болничните, тя заяви, че разговорите продължават. "Мисля, че общата солидарност трябва да продължи - моделът, който е в момента. Трябва  да търсим добри баланси, защото разполагаме с ограничени ресурси и те трябва да се насочват там, където ще има най-добър резултат", добави още тя. 

"Непрекъснатото прехвърляне на нови и нови плащания към държавата рано или късно ще отвори темата дали сме говоти да имаме по-високи данъци, за да може държавата да поеме тези плащания. Ресурсите са ограничени и трябва да ги разпределяме възможно най-ефективно там, където ще донесат резултат. Ще предприемем една инициатива да представяме редовни анализи пред обществеността за болничните, както и анализи за заболяваемостта по региони", допълни Сачева.

Тя коментира и проблема на майките на деца с увреждания, който все още няма категорично решение. "От една страна имаме действащ Закон за личната помощ, от друга страна имаме забавен Закон за социални услуги и това създава много проблеми", обясни министърът. По думите ѝ, в момента режимът за личен асистент се използва по няколко различни варианта - през Закона за личната помощ, през патронажната грижа и през Националната програма.

Деница Сачева призова хората да не се поставят под карантина самоцелно

Последвайте канала на

Novini.bg
2223 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.03.01 | 12:17

3

Червената БКП-мутра Боко Еднокнижното крала, крала, та се забравила.

2020.03.01 | 10:55

1

АМИ РАЗБИРАМ ЧЕ ИСКАТЕ ДЪРЖАВАТА САМО ДА ПРИБИРА ПАРИ И ДА НЕ ДАВА НИЩО, АМА НЕ СТАВА ТАКА.

2020.03.01 | 11:39

2

Осети ли тариката аванта,бая ще си поболедува.

Добави коментар

Водещи новини