Екатерина Захариева участва в Срещата на външните министри от ОССЕ

  • 05 декември 2019 18:56

  • 358
  • 1
Екатерина Захариева участва  в Срещата на външните министри от ОССЕ
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на участва в 26-ата министерска среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се провежда в Словакия в рамките на Словашкото председателство на организацията.

“Благодаря на министър Мирослав Лайчак за отличното председателство. На неформалната ни среща във Високите Татри всички се съгласихме да работим за възстановяване на спазването на основните принципи на ОССЕ, съдържащи се в Заключителния акт от Хелзинки.  Подкрепям Апела от Братислава на министър Лайчак. В тази връзка не бива да губим от полезрението конфликта в Украйна. Искам  да  подчертая  специално важната  роля на полевите мисии на ОССЕ в Украйна,  както и приноса на моите близо 50 сънародници в двете мисии”, каза Захариева в изказването си на форума.

Българският вицепремиер изрази задоволство от това, че хуманитарното направление на ОССЕ беше сред приоритетите на Словашкото председателство, като специално акцентира върху организираните събития за борба с антисемитизма и факта, че предстоящото Албанско председателство ще продължи изпълнението на същите приоритети. България изрази и пълна подкрепа за Албания като предстоящ Председател за 2020 година.

В рамките на форума на ОССЕ вицепремиерът Захариева проведе двустранни срещи с министрите на външните работа на Албания, Беларус и Румъния.

С новия външен министър на Румъния Богдан Ауреску тя констатира, че двете държави имат почти пълно съвпадение на позициите по основните досиета от външната политика на Европейския съюз. Обсъдени бяха и редица въпроси от двустранните отношения, включително нуждата от напредък по проектирането и изграждането на трети мост над река Дунав. “Не може за 30 години да успеем да изградим само един нов мост”, каза Захариева.  На среща на транспортните министри на България и Румъния през юни т.г. бе договорено да се подготви междуправителствено споразумение за изграждането на трети мост над Дунав при Свищов и Зимнич.

С  Владимир Макей, министър на външните работи на Беларус, тя обсъди предстоящото му посещение в София на 6 февруари 2020 г., първо на беларуски външен министър у нас. Двамата министри набелязаха областите от взаимен интерес, които ще обсъдят по време на визитата.

Временно изпълняващият длъжността външен министър на Албания Гент Цакай благодари за незабавния отговор на България на призивите за помощ. “Реакцията ви е на истински приятел, а истинските приятели се познават в моменти като този. По приблизителни първоначални оценка ще са ни нужни близо 700 млн. евро. Над 7000 души са без покрив”, каза Гент Цакай. 

Последвайте канала на

Novini.bg
358 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2019.12.05 | 21:03

1

Нещо съществено от срещата има ли освен локуми и обща снимка

Добави коментар

Водещи новини