Екатерина Захариева: НАТО е успешен съюз, имаме нужда от анализ за бъдещето

  • 03 декември 2019 15:51

  • 279
  • 2
Екатерина Захариева: НАТО е успешен съюз, имаме нужда от анализ за бъдещето
© Фейсбук

НАТО е успешен съюз, имаме нужда от анализ за бъдещето, коментира пред журналисти вицепремиерът и външен министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, която е в делегацията, водена от държавния глава Румен Радев за срещата на върха на алианса в Лондон.

Захариева определи предстоящата среща като много важна, защото не само отбелязва 70 години НАТО, но и след изказването на френския президент Еманюел Макрон, по думите й, е очевидно, че има леко напрежение в съюза. Много се надявам тази среща и декларацията, която е подготвена и се надявам да бъде одобрена от лидерите, да бъдат стъпка в изглаждането на недоразуменията, посочи Захариева.

Румен Радев пристигна в Лондон

Ще се обсъжда и нещо друго важно - предложението на Германия, имаше такова и от Франция, за създаване на работна група, съвет, под ръководството на генералния секретар, за стратегически политически преглед. Такъв е правен преди повече от 10 години и, като всеки съюз, е време да бъде направен такъв преглед, каза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Нейните очаквания са за силна позиция за единството в НАТО. Дали съюзът е успешен, според Захариева, фактите говорят сами - повече от 70 години от създаването му на територия на държава съюзник не е имало военно действие, нападение. Съюзът е успешен. Дали имаме нужда от анализ за бъдещето - да, имаме, коментира Захариева, която изрази надежда съюзниците да излязат единни след форума.

Не е неочаквано, че ще бъде направен преглед на изпълнението на ангажиментите на държавите от НАТО за отделяне на 2 процента от БВП за отбрана, каза още външният министър. България тази година постигна 3,1 процента от БВП за модернизиране на армията, отбеляза Захариева, която посочи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще даде обяд само за държавите, постигнали тези 2 процента. 70 години, 15 години на България като съюзник в НАТО, надявам се, въпреки различията, да търсим повече нещата, които ни обединяват, обобщи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

На въпрос за съвместна охрана с Гърция на въздушното пространство на Република Северна Македония, Захариева каза, че България отдавна предлага това. Министерството на отбраната, съгласувано с МВнР, е изпратило проект на договор на гръцката страна за осъществяване на тази съвместна операция. Очакваме техните коментари. Смятам, че това е добър знак към целия регион - точно България и Гърция да охраняват въздушното пространство на Република Северна Македония, коментира българският външен министър.

В Лондон започва двудневната среща на върха на НАТО

Последвайте канала на

БТА
279 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гугудка Захариева

2019.12.03 | 16:03

1

анализирай на майка ти п.у.т.к.а.т.а

Робин Хут

2019.12.03 | 16:29

2

Нужен е на Американците, за да могат да взимат на концесия златото и ресурсите ни.

Добави коментар

Водещи новини