Захариева пред колегите си в НАТО: България тази година надхвърли 3 % от БВП в разходите си за отбрана

  • 20 ноември 2019 21:40

  • 467
  • 1
Захариева пред колегите си в НАТО: България тази година надхвърли 3 % от БВП в разходите си за отбрана
© Външно министерство

Външните министри на НАТО обсъдиха в Брюксел подготовката на предстоящата среща на лидерите на организацията в Лондон през декември, с която ще отбележат 70 години от основаването на Алианса. На срещата днес в Брюксел България бе представена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, съобщиха от МВнР.

„В годината, в която отбелязваме 15 г. от приемането на България в НАТО и 30 г. от падането на Берлинската стена, може да кажем, че Алиансът е най-успешният политически и отбранителен съюз, а България е отговорен член, който стриктно изпълнява своите ангажименти. Днес е важно да покажем, че въпреки различията, които се появяват понякога, Съюзът остава единен - каза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. - Не си представям отбраната на България без НАТО, която гарантира сигурността на близо един милиард души.“

Държавният департамент на САЩ хвали България, че дава приоритет на военната модернизация

Министрите обсъдиха справедливото споделяне на тежестите и отговорностите. Съюзниците отбелязват сериозен напредък в съответствие с поетите ангажименти от Срещата на върха в Уелс през 2014 г.

„България тази година надхвърли 3 % от БВП в разходите си за отбрана, като заедно с останалите съюзници отчитаме над 100 милиарда долара повече инвестиции в отбраната до края на 2020 г. Страната ни влага ресурс не само в покупката на нови бойни самолети F-16, а и в засилване на способностите на сухопътните и военноморските ни сили“ – отбеляза още министър Захариева.

БВП нараства с 3.7 на сто през третото тримесечие

В контекста на по-нататъшното укрепване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО министрите обсъдиха засилването на съюзните способности в областта на кибер отбраната и противодействието на хибридните заплахи, както и аспекти на регионалната сигурност, включително в Черноморския регион. Съюзниците също така отделиха внимание на въпроси, свързани с противодействието на тероризма. Министрите взеха решение Космосът да бъде обявен като пето оперативно пространство, наред с въздушното, земното, морското и кибер пространството. Това решение има изцяло отбранителен характер и е в съответствие с международното право.

По време на работната вечеря министрите на външните работи обсъдиха стратегически въпроси като предизвикателствата пред сигурността, произтичащи от Русия, бъдещето на контрола на въоръженията, последствията от нарастващата роля на Китай на глобалната сцена, както и въпроси на енергийната сигурност.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
467 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Хуан Карлос

2019.11.21 | 09:38

1

Не въоражени илямистки емигранти завладяват Европа през послидните 20 години, обаче НАТО била "най-успешната отбранителна организация", Смешници!!

Добави коментар

Водещи новини