Бойко Борисов: Трайков заложи капан на Делян Добрев

Имах намерение да продължа да работя с Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, но ако не чуя от него истината, ако лично не махне капаните пред новия министър, действително ще съжаля и за времето, когато съм работил с него, за огромното доверие, което съм му дал в тези близо три години - абсолютно да решава всичко в това министерство и да кадрува в него както си пожелае.

Това каза пред журналисти премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г на въпрос за сваленото доверие от бившия министър на икономиката Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко.

"Когато някой ми отмилее, когато не мога да работя с него, нямам му доверие - точната дума е: нямам му доверие. Давам му шанс да излезе и да обясни защо наговори такива глупости. Говори за неща, които той не е успял да свърши и знае, че те не могат да станат. Не може да излезеш и да кажеш - над 8% възвръщаемост, като това първо всеки, който разбира от международни договори знае, че е 8%, над 8% е свръхвъзвръщаемост. И то в момент, когато си отишъл да се пазариш за намаляване на цената на газа, след като вече си съобщил там преди два месеца, че само българо-руска централа няма да строим в Белене, след като вече си затворил проекта "Бургас – Александруполис", на какъв шанс се надяваш да ти намалят цената на газа и кой би го стори", заяви министър-председателят.

"Възнамерявах да оставя Трайков при мен съветник, за да довършим част от нещата, за които има компетентност да ги прави. Повтарям – с капана, който заложи на Делян Добрев, ако не излезе и не обясни тези неща, за да освободи възможността на новия министър да работи спокойно, ако съответно не обясни, че лично аз, лично аз съм взел лиценза на "Лукойл" чрез митниците - той е присъствал на всички разговори - ще считам, че той умишлено е работил срещу мен и правителството. С доминиращата роля на избраните от квотата на ГЕРБ в Комисията за защита на конкуренцията, беше направено нещо немислимо досега – да се заговори за картел - там са и ОМВ, и "Ромпетрол", и "Петрол". Откъде-накъде ще се говори само за една фирма? Откъде-накъде ще искаш да затвориш най-голямото предприятие на България? Като излязат 6000 души на улицата, какво става", заяви Борисов.

По повод проекта "Южен поток" премиерът коментира: "Тръба, която е новоизграждаща се – "Южен поток", в един момент казваш - нека една малка част от цялата отсечка да бъде само българска. От другата страна казват – значи ти отсега се готвиш да сложиш два крана и да направиш украинската криза след време. Задавам контра въпрос – ако е така, защо не изграждаме 100% цялата тръба и ние да сме си инвеститори? Защото нямаме пари, веднага дефицитът отива някъде. И затова още предишното правителство подписа договор 50 на 50. Ние го потвърдихме. С една дума, ние защитаваме нашия интерес с 50% инвестиция да получаваме 50% от таксите. Някой умишлено започва да спира и последния проект, за да скочи цената на газа. В същото време е допуснато да не е в микса добивания в България газ от една друга фирма. Изведнъж той излиза и казва: "Белене", като прекрасно знае, че аз съм го пратил в Москва да каже на Шматко, че няма да строим "Белене" по този начин. Откъде накъде ще създава такова впечатление в общественото пространство. И когато аз реша да сменям министри и по някакъв начин е станал несъвместим с моето усещане, изпратих Дянков да каже на Александър ЦветковАлександър Цветков Александър Цветков е български политик, бивш министър на транспорта, информационните, на Трайков Цветанов да му каже в ролята на вицепремиери", каза още Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Премиерът посочи, че сега е разбрал, че има коалиционен партньор в лицето на Синята коалиция. "Така бранят Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко, както и Драшков. Ако толкова добре сме работили с тях, те защо участваха във всички вотове на недоверие? Значи, когато сменям министър, той става най-милият и най-скъпият и работилият най-добре, а преди това са му искали оставката и да падне правителството. Ето това е шикалкавене и политика напред назад”, коментира Борисов. "Давам шанс на Трайков - да излезе и да каже дали по някакъв начин аз съм му повлиял за „Лукойл” или „Белене” и дали всички тези тежки решения съм ги взел лично аз. Ако не го каже, няма да е честен”, посочи министър-председателят.

Той каза, че е искал да бъде изслушан от икономическата комисия в парламента на секретно заседание, защото знае повече и то от хората, които определят политиката и в региона, и в света в този сектор. "Искам да им кажа истината и колко е трудно, когато торпилираш три проекта, след това да отидеш и да им кажеш - ама намалете цената на газа. Предстоят ни изключително трудни преговори и аз се надявам, че новият министър ще се справи”, заяви премиерът. Борисов каза през медиите на миньорите в Мадан, че правителството трудно може да повлияе на частния собственик на рудниците, но има още един неизползван инструмент. "Ако трябва ние да вземем част от акциите и да ги заложим в Българската банка за развитие, да дадем милион и половина лева на хората, за да живеят. Надявам се в рамките на днешния ден Делян Добрев да доведе преговорите докрай върху концесията, да я пуснем обратно. Единствената ми грижа е тези хора да могат да си получат заплатите”, каза премиерът. Той подчерта, че и този проблем е наследен от управлението на икономиката от Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко. "Истински се надявам бившият министър Трайков да излезе и да каже всички тези истини. Защото иначе не е честен този удар, който ми нанесе", каза Борисов.

По въпроса с териториалните претенции на Румъния Борисов заяви, че според него е недопустимо да се говори по такъв начин в 21 век от държави-членки на ЕС. На въпрос за Сребърния фонд премиерът отговори: "Още с влизането ни на власт, бяхме с половин милиард лева под водата и бившият финансов министър Пламен Орешарски дойде и го каза. Никога не сме казвали, че сме заварили добре държавата във финансово отношение".

Коментари

 1. 2012.10.22 | 15:49
  Нов скандал с поредното назначение на “калинка” във висшите етажи на властта. Още вчера PIA препубликува съобщение на стената си във Facebook разследващият журналист Григор Лилов, от което става ясно, че новоназначения от министър-председателя Бойко Борисов министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев не присъства в регистрите на университета, в който твърди, че е учил в САЩ. В официалната биография на Делян Добрев, публикувана на страницата на Министерски съвет пише, че “тежката артилерия на ГЕРБ” “се дипломира като икономист в Wesleyan University, Мидълтаун, Кънектикът, САЩ. Специализирал е счетоводство и финанси в Лондонския университет по икономика и политически науки.” След публикуването на иформацията от разследването на Григор Лилов, се появи някакъв линк към страницата на университета със справка за футоблен мач през 1997 г., в която присъства името на Делян Добрев. Оказва се, обаче, че Григор Лилов е направил проверка и се оказва, че линкът е фалшив и с подменени данни “На Ралица Ковачева й е пробутан фалшив линк, копиращ университетска страница, но с подменени данни. Посоченият от нея линк http://www.wesleyan.edu/athletics/msoccer/past-seasons/1997/statistics.htm е фалшив и го няма в официалната страница на университета. Ако го вкарате в гугъл, също няма да получите резултат. Разликата е в добавката msoccer, като линкът се оказа качен на сървър в България според проверката, която направих”, – пише днес Лилов. “Ето го и истинският адрес http://www.wesleyan.edu/athletics/football/past-seasons/1997/roster-numer.html най-добре е да отидете на началната страница на университета и оттам да скачате по директориите, за да се убедите в правотата ми. Вече информирах ВУЗ-а за случилото се. Открих и хора, които би трябвало да са учили и ритали футбол с лицето, но за тях то е фантом. Давам и снимка със списъка на играчите по футбол. за мой късмет книгите ми са в библиотеката на американския конгрес, Йейл и др. авторитетни ВУЗ, имам американска награда за журналистика и затова ми отговориха. Защо го направих ли – освен фалшиви линкове допускам и истинско дарение от стотина хиляди долара, срещу което ВУЗ да промени наистина страниците си и да забрави кореспонденцията, която е водел”, – коментира Григор Лилов на стената си във Facebook. Григор Лилов твърди, че списъкът на завършилите не е Алумни, а официален – на департамента по икономика, както се вижда и всеки може да провери, но името на Добрев го няма. “Няма го и в Алумни страницата на този ВУЗ, която е в отделна директория. Най-сетне В този ВУЗ магистърски степени по икономика няма – изрично е уточнено и затова бележката за бакалаврите, които не се вкарват в Алумни, не е валидна”, – пише още Лилов.
 2. 2012.10.22 | 15:38
  Ами виж се първо ти колко капана си заложил на цяла България тогава приказвай тиквеник.
 3. 2012.10.22 | 15:29
  ...ако съответно не обясни, че лично аз, лично аз съм взел лиценза на "Лукойл" чрез митниците... ...Откъде-накъде ще се говори само за една фирма? Откъде-накъде ще искаш да затвориш най-голямото предприятие на България? Като излязат 6000 души на улицата, какво става", заяви Борисов... Да виждате нещо смислено в горното ??? Едното отрича другото !!!:))))))) Царят е напълно гол !!!! А ние сме луди, че го търпим !!!!
 4. 2012.03.25 | 23:42
  " ......... Откъде-накъде ще се говори само за една фирма? Откъде-накъде ще искаш да затвориш най-голямото предприятие на България? Като излязат 6 000 души на улицата, какво става", заяви Борисов. ........ " В името на 6000 души трябва да позволим на болшевишка Русия да изсмуче и последните живителни сокове на 7 000 000 българи, да бъде унищожена държава с 1 300 годишна история ли другарю Премиер?!?!?!? Не знам какво ще се случи с тези 6 000 души, но знам, че със сигурност руснаците ще загубят милиарди от един подобен ход и съм убеден, че в името на техните милиарди се прави всичко в тази държава, а не в името на въпросните 6 000 работници на Нефтохим, нито в името на останалите около 7 милиона български граждани!!!! ДРУГАРЮ ПРЕМИЕР, КОГА ЩЕ ОЗЪПТИТЕ САМОЗАБРАВИЛИТЕ СЕ БОЛШЕВИШКИ "ТАРИКАТИ", КОИТО ВИЛНЕЯТ И ИЗДЕВАТЕЛСТВАТ НАД НАРОД И РОДИНА????? Един пресен пример за делата на т.нар. едър бизнес е и случващото се в Мадан - комунистическата "карикатура" взела кредити от "червената" банка, прехвърляща ги в момента на г-н екс Мултигруп министъра .......... Другарю Премиер, така ли се грижите за България и трудолюбивия български народ - оставяйки ги в "ръцете" на про-руски и болшевишки "недоразумения"?????
  1. 2012.10.22 | 15:28
   Преди да почнеш за пореден път да се правиш на "патриот" или на "икономист" (отдавна съм се убедил, че ти липсват дори базови икономически познания) - първо се научи на правопис - озЪпти? Пунктуация под всякаква критика? Първо завърши 8-ми клас, пък тогава давай акъл по международни икономически и политически въпроси!
 5. 2012.03.25 | 11:14
  Кажи нещо за майките без майчински,кажи нещо за пенсионерите без пенсии,кажи нещо за осигуряващите се, но без здравна и социална сигурност,кажи нещо за безконтролно множащите се роми,кажи нещо за тотално растящата безработица, кажи нещо за пионерчетата-министри със фалшиви дипломи, кажи нещо за умиращите в мъки онкоболни оставени без елементарни лекарства,кажи нещо за трикратно увеличения на психично болните лекувани с възможно най-евтини и безполезни медикаменти и на всичко отгоре оставени каточе ли за назидание на другите да се скитат по улиците немили недраги,кажи още защо се закриха жизненоважни за провинцията болници,защо младежите бягат като опарени в Европа ,АМЕРИКА или КАНАДА където също бошува прословутата криза,ако трябва да те питам още трябва да пиша цял ден, но затова пък мога да ти отговоря веднага -защото България е под властта на най-безогледната ,най-корумпираната,най-тъпоумната треторазрядна мафия.
  1. 2012.03.25 | 23:39
   Да довърша последното ти изречение, ако не възразяваш: "..... - защото България е под властта на най-безогледната ,най-корумпираната,най-тъпоумната треторазрядна мафия." - мафията на про-руските болшевишки карикатури и техните синове, дъщери, зетьове, снахи, всякакви други роднини, близки и прочие!!!! И за най-голямо съжаление тази мафия съществува благодарение именно на най-бедните, най-неграмотните, най-мързеливите, най-простите, най-некадърните, най-алчните и лакомите, .............. които гласуват за нея на всякакви избори, очаквайки да получават на готово и съвсем незаслужено при това малките "блага", които са им необходими .... заради плитките им мозъчета, които не могат да разберат, че животът не се състои само в това да имаш хляб, мезе, салата и ракия на масата си!!!! Дааааааааааа, хората, които искат "бъдеще" заминават немили, клети недраги да се скитат по тази "пуста чужбина" вместо да останат и да се борят за УНИЩОЖЕНИЕТО НА БОЛШЕВИЗМА-КОМУНИЗМА!!! Мислят си, че ще се спасят на Запад ...... но ако "днес" наистина успеят да се "спасят" на Запад, утре ЧУМАТА ще ги настигне и там, ако не тях самите, то техните деца или внуци - чумата на БОЛШЕВИШКОТО ПРЕРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА БЛАГАТА!!!! И така ще бъде докато всичко в България се равнява по Москва и Пекин, а не по западната прогресивна и демократична обществено-икономическа система, даваща блага на всеки предприемчив, трудолюбив, знаещ и можещ ЧОВЕК, а не само на бившите доносници и ченгета или техните наследници, на комунистическите политкомисари, на верните си военни, клели се във вярност в "Червената армия" и СССР, а не във вярност на българския народ и Родина!!! Именно затова уважаеми(а), в България ... ЦЕНТРАЛИЗИРАНО СЕ КОНТРОЛИРАТ ПАРИЧНИТЕ ПОТОЦИ И СЕ НАСОЧВАТ "СИЛОВО" В ОПРЕДЕЛЕНА ПОСОКА!!! А за да е възможно всичко това ............. българинът трябва да е беден, че да не може да харчи където си иска, за каквото си поиска - така хем се гарантират нечувани за стандартите на Запад печалби за руските, комунистическите и тем подобни фирми, хем се гарантира, че пари за "вражеските елементи" в икономиката на държавата НЯМА ДА ИМА !!!!
 6. 2012.03.25 | 10:41
  Смешник! Според мен Бойко направи така че не той всъщност уволни Трайчо, а Трайчо го уволни него. Към това ме навежда мисълта че Трайчо си тръгва от министерството с достойнството на моралния победител, докато Борисов предусеща че загуби тази битка, защото не изпълняваше интереса на избирателите си, а на олигарските които всъщност го назначиха за премиер. Сега Борисов иска някой да сподели срама му и като малко дете се сърди че хората го напускат. Очевидно е че Борисов не става за премиер.
  1. 2012.03.25 | 10:45
   kormentarat vi e mnogo tochen.
 7. 2012.03.25 | 10:45
  -"след като вече си съобщил там преди два месеца, че само българо-руска централа няма да строим в Белене, след като вече си затворил проекта "Бургас – Александруполис", на какъв шанс се надяваш да ти намалят цената на газа и кой би го стори", заяви министър-председателят." ---- Това е публично признание, че кабинета на ГЕРБ , под ръководството на Б.Б. са направили и продължават да правят всичко възможно да си развалим и малкото останали добри взаимоотношения с Русия и не можем дори и да си мечтаем за по-евтини ресурси и поне нормални партньорски отношения . Остава тиквата да обясни ЗАЩО, в името на чий интереси се въртим с гол задник като ветропоказател ...
 8. 2012.03.25 | 10:44
  Stanahte za smqah be palqachovci...
 9. 2012.03.25 | 10:43
  Абе доколкото разбирам от написаното, Трайчо е трябвало да каже на руснаците "Ние още малко ще поомуваме за Белене", та да вземат да намалят цената на газа. И после пак няма да строим, ама вече имаме ниска цена. Извинявайте, ама ББ руснаците за какво ги взима. Те снабдяват с нефт и газ цяла Европа, а сега и Китай, освен това строят и ще строят реактори и може би само от някакви сантиментални чувства не ни теглят майната за Белене. А на ББ ако не му е ясно, че от 1989 г. "вече и мама не дава на тате без пари" и "Москва не вярва на сълзи" и че можеш да залъгваш една супер държава с евтини мутренски номера , по добре е да хваща гората.
 10. 2012.03.25 | 10:43
  Българи,защо се оставяте да ви манипулират криминални престапници,израстнали от групировките,с празни петна в CV-та си,като Борисов и Цветанов и "Вносния"-Дянков.Не се оставяйте да ви заблуждават, да ви задържат в ПЕРИМЕТЪРА НА ТЕАТЪРА БСП-ГЕРБ.До там ли я докараха да градят рейтинг на основа недоразумения,какъвто е с "Шелфа и Румъния",превръщайки ги в КОНФЛИКТИ , преставяйки се за родолюбци. Срам за България !!!
 1. 1
 2. 2
 3. 3

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет