Petrol

Petrol

В началото на ХХ век в някои от най-големите градове на страната, благодарение на търговските контакти с европейските страни и на възрожденския дух на образовани млади мъже, започва индустриално оживление. То е най-ярко изразено в крайдунавския град Русе, където се поставя началото на българската петролна промишленост.

Братя Вешкови построяват рафинерия със свои средства и образуват Първата българска петролна индустрия.

През 1921 г. американската компания "Стандарт ойл" открива в Бургас първата фабрика за производство на варели и пакетиране. "В интерес на клиентите беше всички компании да се съберат и да действат заедно, без да разпиляват усилията си. Така беше създаден Petrol - от всички участници на пазара, в споразумение с българското правителство", спомня си Джон Купър, служител по това време в "Шел".

Рождената дата на Българското акционерно дружество Petrol е 1 април 1932 година. Първоначално дружеството използва складовата база на един от акционерите, като постепенно инвестира и изгражда нови съоръжения.

През 1947 г. Първа българска петролна индустрия се национализира. На 18 февруари 1948 г. Великото народно събрание приема Закон за държавния монопол над петролните продукти. На 9 март 1948 г. на базата на съществуващите частни и акционерни дружества се създава държавно снабдително предприятие Petrol.

Целта е да се ограничи обогатяването на бившите собственици, а предназначението е да снабдява народното стопанство с необходимите петролни деривати чрез поделенията в страната. То постепенно разширява своята дейност, построяват се бензиностанции и петролни бази на територията на цялата страна.

През 1986 година обединението се преобразува в комбинат Petrol, който е включен в структурата на Стопанско обединение "Химснаб".

През 1990 г. въз основа на новото законодателство комбинатът се реорганизира в държавна фирма Petrol, а на 1 юли 1992 г. се учредява еднолично акционерно дружество Petrol с изцяло държавна собственост. В резултат на проведената масова приватизация около 25 % от акциите на дружеството преминават в собственост на приватизационни фондове и индустриални акционери.

На 10 юни 1997 г. е учредено, или по-точно възстановено, акционерно дружество Petrol. След близо двегодишни процедури за приватизация на 1 юли 1999 г. приключи и продажбата на мажоритарния пакет акции.

Петдесет и един процента от акциите на държавата бяха продадени на Международен консорциум "България". Сделката стана факт на 4 август 1999 г., когато компанията е приватизирана от консорциума, воден от "Нафтекс България Холдинг" АД и включващ ОМВ (Австрия) и "Петрол Холдинг Груп" АД.

Впоследствие "Нафтекс България Холдинг" АД увеличава дела си в Petrol АД, като изкупува дяловете на останалите участници в консорциума.

Създадена преди 75 години, Petrol е лидер в дистрибуцията на горива в България. Днес компанията е: сред първите частни компании в България по приходи от продажби; сред най-големите частни инвеститори в страната; сред дружествата с най-голяма капитализация на Българската фондова борса; сред най-големите частни данъкоплатци; сред десетте най-големи работодатели в страната.

Акционерният капитал на Petrol възлиза на 109 249 612 лева. Petrol е сред най-големите български публични компании по пазарна капитализация.

В унисон с европейската бизнес-практика и като част от политиката си на прозрачност, Управителният съвет на Petrol публикува финансовите резултати на компанията на всеки три месеца. Целта е да бъдат запознати инвеститорите и обществото с развитието на дружеството, съобразно възприетите в света стандарти за комуникация на публичните компании.
През 2003 г. дружеството получи награда за емитент на годината, предоставящ най-пълна и точна корпоративна информация на Българската фондова борса.

С повече от 500 бензиностанции под марката Petrol, равномерно разпределени в цялата страна, и 3 петролни пристанищни терминала, компанията има най-добре развитата мрежа за дистрибуция на горива в страната.

Според последни експертни оценки дружеството притежава съществен пазарен дял при дистрибуцията на горива на дребно. Petrol поддържа конкурентни цените на горивата, не само следвайки международната конюнктура, а и като част от своята политика на коректност към клиентите.

Petrol се стреми да прилага най-добрите европейски практики при управлението на екологичните процеси в дружеството. Въведените фирмени технически и екологични стандарти в търговските обекти са на по-високо равнище от задължителните изисквания в Европейския съюз.

Компанията има утвърдена дългосрочна Програма за управление на дейностите по отпадъците в търговските обекти на Petrol за периода 2006 – 2010 г.

По такъв начин дружеството се грижи за поддържане на екологичното равновесие в страната и дава пример и на останалите фирми в бранша.

Новини

още

Водещи

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?