Боил Банов посети Бойчиновци и се срещна с ръководството на местното читалище

  • 31 октомври 2019 16:47

  • 516
  • 2
Боил Банов посети Бойчиновци и се срещна с ръководството на местното читалище
© Булфото (архив)

Министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за посети днес град Бойчиновци и разговаря с ръководството на местното читалище "Възраждане 1932" и с част от читалищните дейци.

Министър Банов обяви, че с бюджета за следващата година се планира 10 процентно увеличение на субсидиите за читалищата, а с подготвяния Закон за читалищата ще се въведат критерии, с които да се направи разграничение между работещи и фиктивни читалища. Тези, които развиват по-голяма дейност, ще получават повече средства от министерството на културата.

С цел подсигуряване на най-добрите заглавия за библиотеките към читалищата от следващата година размерът на средствата, с които може да се кандидатства за закупуване на книги от читалищата, ще бъде увеличен от 1200 на 5000 лева, обяви министър Банов.

Той коментира, че читалищата са основата за съхраняване духа в държавата и заради това е важно да разполагат с повече книги. Банов съобщи, че от следващата година ще бъдат подпомагани и библиотеки към училища, за да могат учениците да имат по-лесен достъп до различни заглавия.

Министърът на културата призова ръководствата на читалища, училища и общини да бъдат много активни и да кандидатстват за средства по всички възможни програми, защото всяка година се отворят все повече и повече възможности за финансиране в културната сфера.

От местното читалище разказаха на министър Банов какви самодейни състави имат, какви празници и фестивали организират в Бойчиновци, какви награди са получили от свои участия във страната и т.н.

Радина Лазарова
516 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.10.31 | 19:30

1

Този защо не е в ареста?

2019.10.31 | 22:13

2

за да питаш

Добави коментар

Водещи новини