Боил Банов ще участва в отбелязването на 150-годишнината на българската православна църква „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин

  • 27 септември 2019 19:20

  • 401
  • 0
Боил Банов ще участва в отбелязването на 150-годишнината на българската православна църква „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин
© Министерство на културата

Министърът на културата Боил БановБоил Банов Боил Банов е министър на културата. Роден е на 26 май 1971 г. в София. Завършва „Режисура за ще участва в отбелязването на 150-годишнината на българската православна църква „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин, Република Турция.

Той ще бъде придружаван от началника на кабинета си Ваня Бедрова, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата. Честването ще се състои на 29 септември, неделя, от 10 ч. Организатори на събитието са Генералното консулство на Р. България в Одрин, съвместно с Фондацията на православните църкви на Българската Екзархия в Истанбул. Ще бъде отслужена тържествена света литургия, а участие в празничния ден ще вземат и официални лица от двете страни, дейци на културата и науката, представители на Съюза на тракийските дружества в България, както и много българи.

Храмът „Св. Св. Константин и Елена” в гр. Одрин е построен през 1869 г. със средства, събрани от родолюбивите българи, населявали града по това време. Той е бил една от четирите български църкви, съществували в края на XIX в. и началото на XX век в районите с българско население в Одрин. Храмът е бил действащ до средата на 40-те години на XX в. Основно реставриран със съдействието и експертната помощ на българската държава и отворен отново за посетители е на 14 септември 2008 г. През 2010 г. в двора на църквата е поставен паметник на първия български екзарх в новата ни история – Екзарх Антим I.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
401 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини