Каракачанов с подробности за местните избори и политическите коалиции на ВМРО

  • 30 август 2019 19:37

  • 1797
  • 15
Каракачанов с подробности за местните избори и политическите коалиции на ВМРО
© Булфото (архив)

ВМРО е заедно с ГЕРБ в кметската битка за 7 областни града. Това заяви пред "Дарик" вицепремиерът, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността.

- На старта на новия политически сезон ВМРО иска промени в НПК за премахване на съкратеното производство при тежки престъпления, а докато чакате да ви приемат стратегията по ромския въпрос, изселените от незаконните къщи Войводиново вече се жалваха в Страсбург. Как подреждате всичко това в пъзела на горещата политическа есен?

- Подреждам го по следния начин - явно нашите партньори от ГЕРБ нямат готовност и решимост сериозно да се борят с темата с битовата циганска престъпност - няма друго обяснение за мен. Това, че от приблизително една година сме внесли промените в НПК, за да съкратим така нареченото съкратено производство и по този начин да избегнем възможността извършители на тежки престъпления с бърза договорка да си намаляват присъдите, е повече от необходимо за обществото като усещане за справедливост. Не може да извършиш убийство или тежко изнасилване и с бързо споразумение да ти се признае присъда, но тя да бъде доста по-ниска, отколкото заслужаваш да получиш.

По отношение на циганската концепция също виждам, че няма решителност в това отношение, което ме изненадва, тъй като за всеки е ясно, че проблем с една немалка част с циганското население в България има и ако не се вземат спешни мерки, нещата ще стават все по-зле и по-зле. Аз лично не смятам, че трябва да караме в политиката ден да мине, друг да дойде и да се съобразяваме дали има едни, втори или трети избори, и да не би да разсърдим някой цигански гласоподавател. Интересът на 7 милиона българи за мен е по-важен, отколкото интереса на една маргинализирана група от населението, което смята, че може да върши престъпления и да си продава гласа, и да получава индулгенция, или пък мераците на една или друга партия да печели една или друга общинка и поради тази причина да не предприема сериозни мерки.

- Ще поставите ли въпроса ребром?

- Аз съм го поставил, внесъл съм го на Министерски съвет, мина на едно обсъждане в този съвет по междуетнически въпроси. Естествено, че там по-голямата част бяха представители на едни организации, които носят вината за това, че циганското население в България не е интегрирано. Това са тези НПО, които получаваха пари по програмите за интеграция на циганското население, усвоиха парите, а нашите съграждани от цигански произход продължават да вършат безобразия.

- Сам свързахте проблема с предизборната ситуация. Вие от ОП преди кметските избори ще подписвате ли ново споразумение с ГЕРБ, както държи вашият партньор Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 след развода с "Атака"?

- Аз мисля, че няма нужда да подписваме ново споразумение, тъй като ние споразумение си имаме - споразумението с коалиция ОП и ГЕРБс ГЕРБ. То съществува и там сме заложили нашите идеи и нещата в програмата за управление. По-големият проблем е друг - че онези приоритети, които са заложени в програмата за управление по настояване на ОП, се бавят. Един от тези приоритети е въпросът за интеграцията на циганското население. Вторият въпрос е темата с патриотичното възпитание в училищата. Третият въпрос е военното обучение в училищата - да се въведат такива часове. Четвъртият въпрос е доброволната военна служба. Всичко това на мен ми прави впечатление, че ГЕРБ тупа топката, техните приоритети трябва да вървят, докато приоритетите на ОП някак си остават по-встрани.

- За патриотичното възпитание в училище, например, вас не ви чуха, но пък чуха извънпарламентарната десница, която си наложи бързо пренаписване на учебниците по история за периода преди 10 ноември 1989 г.?

- За това, че не ни чуват, вина носят самите партии в ОП, защото до момента "Атака" саботираха абсолютно всичко, които ние предлагаме, нищо, че е предложено в програмата. Те не го съгласуваха, не го поставяха на коалиционни съвети или се противопоставяха. Ето това е една от причините, сега го казвам, 40 дни по-късно, да изгоним "Атака" от коалиция ОП, защото на практика те играеха ролята на един абсолютен саботьор. Тях не ги интересуват, както виждате, приоритетите на ОП. Тях ги интересува, че ако ВМРО или НФСБ предложи нещо, то да не се случи. На принципа на кучето на нивата - стои върху сламата, не яде от сламата, но не дава и на друг. Щом не е тяхно предложение, да бъде саботирано - това им беше практиката до момента. Вие видяхте накрая резултатите от тази тяхна политика - взеха 20 хил. гласа на европейските избори, което прави горе-долу половин процент на реалните парламентарни избори.

- Продължавате заедно с Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, преговаряте по места за кметските избори с НФСБ, някъде и със СДС... Други коалиции?

- Местните избори са отворени избори. Аз винаги съм казвал, че местните структури имат приоритет - те преценяват с кого да се коалират. Като е ясно, че с ДПС е забранена коалиция. На някои места нашите структури на ВМРО предпочитат да се явяват заедно с НФСБ и това ще бъде уважено. На други места смятат, че коалицията трябва да включва и СДС. На трети места водят преговори с другите ни коалиционни партньори от ГЕРБ.

- За София възможно ли е да подкрепите ГЕРБ, или задължително ще извадите своя кандидатура?

- Задължително ще извадим собствена кандидатура.

- Чуват се имената на евродепутата Ангел ДжамбазкиАнгел ДжамбазкиАнгел Джамбазки е български националист и политик, заместник-председател на „ВМРО –, на Карлос Контрера за кандидати за София?

- Имената, които споменахте, са две от четирите имена, които обсъждаме.

- И другите ли са политици, или са от по-широкия спектър?

- От по-широкия граждански, експертен спектър. Не бих желал да коментирам. Сега в началото на септември, като говорим за София на заседанието, ще изясним този въпрос. Иначе за Пловдив Славчо Атанасов е общ кандидат на ВМРО и НФСБ. Ген. Шивиков ще е кандидат за кмет на Карлово.

- А в Русе? Няколко пъти Искрен Веселинов беше вашият кандидат-кмет, а сега?

- В Русе кандидатът за кмет ще бъде от ВМРО ще бъде от ВМРО и колегите от НФСБ са заявили готовност да го издигнем заедно. След заседанието на Изпълнителния комитет на ВМРО в началото на септември ще обявим нашите кандидатури. Не бих желал да коментирам, защото не се знае какво ще бъде окончателното решение.

- А къде сте готови да играете заедно с ГЕРБ и да подкрепите коалиционния партньор?

- Това също е въпрос на обявяване, но поне в 6-7 областни града и в още над 20 други общини.

Радина Лазарова
1797 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
1

2019.08.30 | 20:52

1

Алооооуууу, джингиби. Кво стана с мангите? Нещо си се укротил. Ма така е. Избори идат.

2019.08.30 | 22:14

2

СКРИЙ СЕ МЕНТЕ -ПАТРИОТЕ !!!!

2019.08.30 | 22:18

3

На тоя мошеник само като му видя тъпата физиономия отивам да драйфам .

Оцелял от грабежа СДС-арски българин

2019.08.31 | 08:10

8

При мохмурлук много помага, пробвал съм.

Гръка

2019.08.31 | 00:24

4

ТОЯ ОЩЕ ЛИ НЕ СА ГО ПРИБИЛИ РОМИТЕ!? ВЪПРОС НА ВРЕМЕ. ИЬБУТАЛ ИМ КЪЩИТЕ ПОСРЕД ЗИМА! ЩОТО ДВЕ ЦИГАНЕТЕ БИЛИ НЯКАКЪВ ПИЯН ВОИНИК РЕНЖАР. СЕГА НА ИЗБОРИТЕ ДИГОРНО ЩЕ ИНСТРУКТИРАТ ПОЛЙЦАИТЕ ДА НЕ ДОПУСКАТ НЯКАКСИ РОМИТЕ ДА ГЛАСУВАТ. ЩЕ ИЗМИСЛИ НЕЩО .

Анти циганин

2019.08.31 | 20:26

14

ти си грък колкото аз съм циганин

Анти циганин

2019.08.31 | 20:22

12

да ти е** мамата циганска

2019.08.31 | 09:51

10

Кои роми бе човек, циганите ли имаш предвид?

88

2019.08.31 | 07:10

5

Лъжлив и крадлив лаладжия!

Иван ченгето

2019.08.31 | 07:15

6

Света Богородица, упази България от този лъжепатриот и популист!

Анатема Предатели-Безродници!

2019.08.31 | 08:08

7

Би трябвало отдавна ШкембеВеовода и Цвък Молитвата,според европейските стандарти да делят една подцинкована кофа за сранье в Централния,вместо да
да се общовлъчи по медиите.

Дано има Господ

2019.08.31 | 08:13

9

"Патриот е,душа дава,но не свойта душа брате,а душата на народа!"
Де да беше в единия бидон ,в Негован!

Националист

2019.08.31 | 15:14

11

Този тупан е върл крадец и далаверджия!

Анти циганин

2019.08.31 | 20:24

13

да ти е** мамата циганска

Добави коментар

Водещи новини