От ЦИК отговориха на Мая Манолова

  • 25 юли 2019 11:15

  • 3182
  • 0
От ЦИК отговориха на Мая Манолова
© Булфото (архив)

Съгласно чл. 91 от Конституцията омбудсманът е органът, който се застъпва за правата и свободите на гражданите. Той не е надзорен или контролен орган на Централната избирателна комисия (ЦИК), на която чл. 46, ал. 1 от Изборния кодекс е възложил като независим държавен орган произвеждането на всички видове избори.

Това се казва в съобщение на ЦИК. От ЦИК заявяват, че много добре познават своите правомощия и ги изпълняват, включително и относно спазването на законовите срокове. Веднага след издаване на указа на президента на републиката за насрочване на изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г. ЦИК започна работа по подготовката на изборите, допълват от Комисията.

ЦИК е приел и хронограма, с която определи сроковете за всички действия и решения по организацията на изборите. Разгледани са и първите решения, и са изпратени за съгласуване с компетентните държавни органи. Подготвят се изборните книжа, основните принципни решения и методическите указания, които предстои поетапно да бъдат приемани от заседанието на 25 юли 2019 г. до 20 август 2019 г. Проведохме на 23 юли 2019 г. и обучение на секретарите на общини, на което присъстваха 210 участника, се казва още в съобщението на ЦИК.

Изборите не са еднократен акт, а процес и за подготовката им е необходимо време. Независимо че почти веднага след изборите на 26 май 2019 г. ЦИК навлезе в подготовката на следващите избори, държим да наблегнем на факта, че ЦИК работи нормално при наличие на необходимия кворум. Ето защо обидните нападки от страна на омбудсмана освен че са неверни, но и уронват престижа на ЦИК с очевидната цел да се наслагва в обществото негативно отношение към централния изборен орган, с оглед предстоящото второ гласуване в Народното събрание на въпроса за машинното гласуване на предстоящите местни избори.

Така, както ние в ЦИК се отнасяме сериозно, отговорно и професионално към нашата работа да организираме произвеждането на честни, законосъобразни и демократични избори, така очакваме и всички български органи и институции да бъдат компетентни и да не разпространяват неверни факти и обстоятелства, завършва съобщението на ЦИК.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3182 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини