ЦИК с подробности за уседналостта за местните избори и по-високите надници на членовете на СИК

  • 29 август 2019 14:22

  • 1825
  • 3
© Novini.bg

Регистрацията на партиите и коалициите в ЦИК ще започне от 2 септември от 9.00 часа и приключва на 11 септември. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев, предаде репортер на Novini.bg

Въпросът за уседналостта е съществен за тези избори. За да може един избирател да гласува или гражданин да се регистрира като кандидат, е необходимо да е живял не по-малко от шест месеца преди датата на изборите в даденото населено място – от 26 април 2019 година, да има постоянен и настоящ адрес на територията на Република България и постоянен или настоящ адрес на даденото населено място, където ще гласува или ще се кандидатира. ЦИК прие нарочно решение в тази посока, посочи Андреев.

С измененията в Закона за партиите беше изменен и Законът за финансиране на партиите. Допуска се финансирането на партии от юридически лица, еднолични търговци, както и граждани на Европейския съюз. Гражданите на Съюза имат право да кандидатират за кмет или общински съветник, уточни говорителят на ЦИК.

Бяха приети две решения по отношение на възнагражденията на секционните избирателни комисии. ЦИК направи всичко възможно възнагражданията да бъдат актуализирани. Беше предвидено възможността те да бъдат диференцирани спрямо участието им в изборния процес. Те ще получат достойно заплащане за труда им в изборния ден и в деня след вота. Председател на секционна избирателна комисия на първия тур на предстоящите местни избори ще получи 100 лева, зам.-председател и секретар - 90 лева, член – 80 лева. Ако председател, зам.-председател, секретар или член на комисията са участвали в обучението, получават допълнително 10 лева. Членовете на секционната избирателна комисия, които ще предават книжата в Общинската избирателна комисия и след това в общината, получават 25 лева в случаите до 350 секции, от 350 до 1000 секции - 35 лева, а в София, където са над 1000 секции - 50 лева, обяви Александър Андреев.

Той уточни, че на местните избори през 2011 година възнагражданията на председател, зам.-председател и секретар и членове на секционна избирателна комисия са били съответно 62 лева, 58 лева и 50 лева, а през 2015 година надниците са били съответно 64 лева, 58 лева и 48 лева, като при предаването са получавали допълнително по 20 лева.

За втория тур възнагражденията са 65 лева за председател на секционна избирателна комисия, за зам.-председател и секретар 60 лева и за членове 55 лева. За предаването на книжата възнагражденията остават същите като на първи тур.

Говорителят на ЦИК Таня Цанева обясни, че при местните избори секции в чужбина няма.

Медийни пакети не се предоставят при изборите за местна власт, което не освобождава доставчиците на медийни услуги в 40-дневен срок преди изборния ден да подадат офертите си, заяви Цанева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1825 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Арсений

2019.08.29 | 17:03

3

Глупако, белите страни са станали такива благодарение на избори!!!

а

2019.08.29 | 16:07

2

За всички, които се канят да гласуват: ако изборите променяха нещо, щяха да са забранени със закон!!

2019.08.29 | 14:49

1

prestapnici ot cik niko koito ne jivee vav balgaria povece ot 6 meseca niama pravo da glasuva i ne e redno hora ne jiveeshti vav balgaria da opredeliat jivota na jiveeshtite vav balgaria.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини