Мая Манолова към членовете на ЦИК: Решихте летните си отпуски, но бавите подготовката на изборите

  • 23 юли 2019 14:48

  • 774
  • 3
 Мая Манолова към членовете на ЦИК: Решихте летните си отпуски, но бавите подготовката на изборите
©

Омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на изпрати отворено писмо до Централната избирателна комисия (ЦИК), в което остро критикува членовете й, че бавят и изпускат срокове, разписани в Изборния кодекс, свързани с подготовката на местните избори през октомври.

 „Независимо, че е внесен законопроект за изменение на Изборния кодекс, докато той не бъде приет и влезе в сила, ЦИК е длъжна да започне провеждането на изборите, включително по отношение на машинното гласуване. Видно от информацията, публикувана на Интернет страницата на ЦИК обаче, активен процес няма“, посочва  Манолова и обобщава, че „до момента  ЦИК  не е спазила нито един срок, свързан с насрочването на изборите“.

„От 10 юли 2019 г. започнаха да текат сроковете, предвидени в Изборния кодекс, включително по отношение на машинното гласуване. До днес, 23 юли 2019 г., ЦИК е приела само хронограмата за изборите, от която е видно, че активната работа на комисията ще започне отново на 60-ия ден преди изборите“, категорична е омбудсманът.

Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на посочва, че до 17 юли, например, ЦИК трябваше да открие подсайт  на Интернет  страницата си за предоставяне на информация при машинното гласуване. „Този срок вече е изтекъл, а такъв сайт не е открит, липсва и в хронограмата.  

Освен това, пропуснат е срокът  -  до 22 юли, до който ЦИК  трябваше да определи броя на избирателните секции за машинното гласуване, включително критериите, на които да отговарят, като такъв срок също няма в приетата хронограма. В писмото си до ЦИК Манолова предупреждава, че оправданията за кратките срокове, с които комисията обясни проблемите, свързани с машинното гласуване на изборите за членове на Европейския парламент на 26 май 2019 г. сега не издържат, тъй като с издаването на указа на 10 юли 2019 г. на президента за провеждането на местните избори, на ЦИК е осигурено достатъчно време от над три месеца да организира машинното гласуване. „Поради което недоумявам защо комисията не заседава редовно и не приема документите, свързани с изборите и с машинното гласуване“, пише омбудсманът.

Манолова подчертава, че от насрочването на изборите на 10 юли до днес – 23 юли, ЦИК  е провела 5 заседания, на които се е занимавала предимно с административнонаказателна дейност, а от избирането й на 20 март т.г. активно се занимава с битовите проблеми на членовете й, включително ползването на летен отпуск. „Очаквам ЦИК, както е подхождала и досега при организирането на избори, да съобрази сроковете, предвидени в Изборния кодекс, да започне незабавно работа по машинното гласуване, както и останалите дейности по подготовката на изборите като по този начин, освен спазването на принципите на демократичната и правова държава,ще се закрепи и доверието на гражданите в изборния процес“, завършва омбудсманът.

Последвайте канала на

Novini.bg
774 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.07.23 | 19:39

3

Змията изпълзя от дупката си.

УАУ

2019.07.23 | 16:50

2

Тази тотално спря да се занимава с това за което и плащат . Всеки ден се изявява като политическо лице .

Червен

2019.07.23 | 15:43

1

Маймун Костинбродско-- Манипулаторски

Добави коментар

Водещи новини