Цветанов и политическата воля за първата успешна битка на българските Ф-16

  • 23 юли 2019 08:56

  • 6988
  • 16
Цветанов и политическата воля за първата успешна битка на българските Ф-16
©

Българските бойни самолети Ф-16 Блок 70 ще останат в историята, защото успяха още преди да полетят във въздуха да спечелят тежка битка със зависимостите от Кремъл, Варшавския договор и безродието в българската политика, слугуваща на Москва.

Сагата около закупуването на натовските самолети категорично свали маските в родната политика. Но сега сме изправени пред поредното изпитание – ще наложи ли президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на вето над приетите от Народното събрание в края на миналата седмица закони, свързани с придобиването на новите бойни самолети. Ако прибегне до този отчаян ход, президентът без всякакво съмнение ритуално ще се самоубие политически. За него обаче явно е важно да обслужи за пореден път интересите на Москва, да докаже, че е верен на ген. Решетников. Естествено ще създаде очакваното напрежение в парламента с прегласуване на ветото му през август и ще закове последен крив пирон в заверата да осуети модернизирането на авиацията ни, пише в коментар за Faktor.bg Димитър Иванов.

Преди да гръмне шампанското за новите бойни самолети,  сме длъжни да си припомним някои знакови акценти и герои. В качеството си на шеф на ВВС Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, а по-късно и държавен глава се оказа ключов играч в битката. Докато е командвал българските ВВС и е ръководител на проектния екип, през юни 2014 година той пише задкулисно опорни точки на тогавашния премиер Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, свързани с единия доставчик – шведската компания СААБ, производител на „Грипен”. Естествено това съвсем не му е била работата. Но висшият му пилотаж по лобизъм се оказа изборът на „Грипен” за превъоръжаване на армията, утвърден от назначеното от него като президент служебно правителство. Без да му е това работата, кабинетът на проф. Огнян ГерджиковОгнян Герджиков Огнян Стефанов Герджиков е български юрист и политик, служебен премиер, председател на 39-то посочи шведите като победител в конкурса на МО, подменяйки критериите и недопускайки нови оферти. Президентът и екипът му настойчиво отричат всякаква намеса, но извън съмнение е, че натискът е дошъл от „Дондуков” 2, а и самият служебен премиер направи признания в тази посока.

Демаскирането обаче настъпи с избора на 44 парламент и съставянето на Третото правителство на Борисов. Превратен момент в битката какъв самолет ще пази родното небе се оказа позицията на тогавашния шеф на парламентарната група на ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа – ясна евроатлантическа. Именно той се оказа изразителят на политическата воля България да има натовски самолети и да е достоен член на Алианса. Така се стигна до създаването на специалната парламентарна комисия „Грипен”. Тя установи, че проектът за закупуване на нови изтребители е бил компрометиран от екипа във военното министерство, а ангажиран с него е бил включително президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на в качеството си на бивш командир на Военновъздушните сили. Това наложи проектът да бъде променен, но и да се пристъпи към ново гласуване в Народното събрание и стартиране от фаза събиране на оферти. Така американските 

Ф-16 се върнаха в играта за пазители на българското небе. Междувременно комисията „Грипен”, която БСП обяви за „трибунал” срещу Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, се натъкна на още скандални факти – не е допуснат участник до конкурса, а шефът на кабинета на държавния глава Иво ХристовИво ХристовИво Христов е роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул в семейството на Христо Петков Христов и Любка е чел секретни грами от САЩ, свързани с Ф-16, без да има допуск до поверителна информация. Така на „Дондуков” 2 за първи път в историята на институцията цъфна проверка на ДАНС. Резултатите й и до днес не са официално оповестени, но осведомени твърдят, че наистина са подправяни и подменяни документи, а Христов е бил в ясно нарушение.

Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа като изразител на политическата воля на ГЕРБ ясно акцентира, че Румъния, с която се присъединихме към НАТО през 2004 г., вече има осем самолета Ф-16 и е в процедура на закупуване на още 32. Политикът отбеляза, че страната ни е трябвало да закупи изтребители още през 2013 г., но поради редица обстоятелства това не е станало и сме продължили да разчитаме на старите съветски самолети. За "Грипен" Цветанов разкри, че в Унгария и Чехия сделките са приключили със скандал, а в Словакия имало обществено неодобрение и това осуетило евентуален договор. Към този момент сделките на "Грипен" са с Ботсвана и Танзания, аргументира се Цветанов. Той не пропусна включително и от парламентарната трибуна за изтъкне, че  "Когато се вземат важните решения, трябва да бъдем истински партньор на НАТО и закупеното оборудване наистина да съответства със стандартите на НАТО". 

Някои политици и анализатори съзряха в действията му игра на „доброто” ченге, което ще говори пронатовски, а в същото време военното министерство да продължава да налива до безкрай пари за ремонт на старите съветски МиГ-ве. Евроатлантическото говорене на Цветанов обаче не спря до тук. То съвпадна и с аферата „Скрипал”, като шефът на парламентарната група на ГЕРБ се оказа единственият политик от управляващите, който ясно настоя на няколко пъти от страната да бъдат отзовани руски дипломати и да засвидетелстваме солидарност с партньорите от ЕС и НАТО.

Преди началото на лятната ваканция през юли 2018 година парламентът даде зелена светлина за стартиране на нова процедура за избор на бойни самолети за ВВС. Няколко месеца по-късно, през декември, когато всички усещаха, че сякаш придобиването на нови  изтребители се е отекло за пореден път в празното политическо говорене, министрите на отбраната и икономиката излязоха с официално предложение до МС страната ни да преговаря експертно със САЩ за придобиване на Ф-16. Малко преди това бяха приключили две дискретни посещения на Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа в САЩ, които вероятно са се оказали ключови за това стратегическо решение. Дори и за най-предубедените беше ясно, че това е политикът, с който партньорските служби от ЕС и НАТО общуват при най-високо ниво на доверие.

Така се стигна до 16 януари 2019 г. - НС даде мандат  за преговори със САЩ за закупуване на Ф-16 Блок 70 и уточняване на инвестиционните детайли. Само седмици по-късно, в началото на февруари политикът от ГЕРБ увери  държавния секретар на САЩ Майк Помпейо: "При постигане на съответните договорености, в средата на годината може да се очаква финализиране на процедурата и ратификация от Народното събрание на България по сделката за Ф-16. Така се гарантира суверенитетът на България, както и се постига пълна оперативна съвместимост със съседните държави, съюзници в НАТО”. Помпейо от своя страна пък посочи българското правителство като достоен съюзник на САЩ  и изрази "подкрепа за демократичните процеси в региона".

Въпреки черните сценарии за провал на ГЕРБ на евроизборите, прогнозите за успешния край на сделката за Ф-16 се сбъднаха, а вечните скептици и почитатели на конспирациите - потънаха в мълчание. На 19 юли Народното събрание със 124 гласа „за”  ратифицира законите за придобиването на самолетите Ф-16. Така България окончателно скъса със сянката на Варшавския договор, а самолетите на "Локхийд Мартин", още преди да са произведени, спечелиха първата си важна битка.

Действията на Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа в тази сага не останаха незабелязани – той си спечели славата на основно острие срещу разминаващите се с националния интерес позиции на президента Радев, който не спря да работи против сделката със САЩ, която дори нарече корупционна. 

Пронатовското говорене на Цветанов не остана незабелязано и в Русия. Самият посланик Макаров призна през пролетта, че действията на политика се виждат в Москва, каквото и да значат думите му. Политологът Огнян Минчев наскоро изтъкна в телевизионен коментар, че „Апартамент гейт”, заради който Цветанов бе отстранен от ръководните постове в ГЕРБ, е добре организирано активно мероприятие, което трябва да прикрие покупката на ТЕЦ-Варна и други скандални истории. Въпреки догадките, безспорна истина остава фактът, че Цветанов бе ключовият камък в първата успешна битка на българските Ф-16.

Последвайте канала на

Novini.bg
6988 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2019.07.23 | 09:15

1

bokluk koi si ti ta shte opredeliash prestapnata vi zdelka za uspeshna niama nishto uspeshno vav neia boluk tezi stari samoleti mogat da gi prehvashtat vsicki ruski edinstveniat uspeh e milionite komisionni za vas prestapnik.

2019.07.23 | 09:25

2

Цветанов е велик, а вие боклуци плюйте колкото си искате, не ми пречите.

2019.07.23 | 09:31

3

"Новини бг" кой е автора на тоя боклук ??

2019.07.23 | 09:32

4

ti grobarski bokluk parvo se nauci da pishesh ne se izpisva [precete] a se izpisva [precite] a kolkoto do tvoiat cvetanov vsicki balgari osvem grobarskite podlogi kato teb znaiat tce toi e bokluk.

2019.07.23 | 10:29

9

достатъчно е че ти знаеш да пишеш

2019.07.23 | 09:36

5

"Новини бг " - психотронно оръжие за масово оглупяване !!

2019.07.23 | 09:37

6

БРАТЯ БЛИЗНАЦИ

Умник Гюро

2019.07.23 | 10:01

7

Край на руските летящи гробници в независима България. На който не му харесва: Марш в Сибир за награда - с права лопата и два метра под земята!

Хигиена

2019.07.23 | 19:26

16

Личи си че скоро си се върнал от там

2019.07.23 | 10:28

8

с еднопосочен полет към сибир

Марта

2019.07.23 | 12:06

10

Уважаващите се медии да предозират изявите на Цв. Цв. Има много по-важни новини, които заслужават внимание.

к

2019.07.23 | 13:21

11

Нали? Вело похода на червените бабички до Бузлуджа? Как може да не го дават на живо по всички телевизии? Отговорните в Белене веднага, а семействата им да се интернират.

zezar

2019.07.23 | 13:27

12

какъв кремъл ви гони бе, Грипен да не руски самолет. А може би Швеция е руска република или губерния.Що за болни мозъци има, шведите бяха съгласни за 10 години да им изплстим сделката. Бюджета нямаше да усети .Само че герберите търсят крилцето на бай Дончо да векуват ..управлението

2019.07.23 | 14:09

13

Тук пак вони на гербави лайна .

Добави коментар

Водещи новини