Караянчева: Бяхме под натиск, затова въведохме машинното гласуване

  • 09 юли 2019 17:47

  • 1971
  • 20
Караянчева: Бяхме под натиск, затова въведохме машинното гласуване
© Булфото (архив)

Анализът на ЦИК е задълбочен и аргументиран. Трудностите, които са срещнали при машинното гласуване, и слабият интерес на гласоподавателите са определящи. Има опасност и за избирателната активност заради дългия процес на гласуване с машини. Има много предпоставки, които застрашават местния вот. Трябва да се мисли рационално. Не трябва да натоварваме и избирателите, и членовете на комисиите. Това коментира пред БНР председателят на парламента Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на по повод предложението за промени в Изборния кодекс за отмяна на машинното гласуване за местни и за парламентарни избори.

,,Обвиненията, които получихме, че искаме да манипулираме вота или по някакъв начин да спечелим служебно, ни накара да преосмислим нашата идея, затова машинното гласуване беше факт, както се случи на евроизборите. Но трябва да се правят анализи, да се взимат разумни решения, трябва да може да се прави крачка назад. Този скъпоструващ експеримент трябваше да бъде направен, за да може независим орган, какъвто е ЦИК, да направи анализ, да се убедим, че има пропуски, че има необходимост да се преосмисли тази идея'', допълни Караянчева.

По думите ѝ машините не вършат работа, ,,но ги въведохме, защото бяхме под натиск''.

,,Единствената промяна, която ще направим в Изборния кодекс, ще бъде за отмяна на машинното гласуване на местните избори. Имаме достатъчно време. Ако президентът наложи вето, имаме готовност да се свикаме и извънредно. Надявам се всички да проявяват разбиране и да не си създаваме сами проблеми в изборната нощ. Нека говорим разумно и да излагаме разумните аргументи, а не да се инатим като малки деца'', добави в заключение председателят на парламента.

Последвайте канала на

Novini.bg
1971 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
Търговец

2019.07.10 | 20:18

20

Жалка политическа пуутика

2019.07.09 | 23:50

19

А кой ви натисна ЦИК за три дни да изядат 13 577 лева за храна и напитки,това евтино ли е според вас,а за сметка на това СИК започват работа от събота до понеделник,като стоят повечето прави в неделя срещу понеделник през нощта да чакат на дългите опашки да си предадат документите и то пак по вина на лошата организация на ЦИК и накрая получават 40-50 лева. Това щеше да е смешно ако не е толкова тъжно председателя на НС да е притиснат да приеме закон за машинно гласуване,в кой век живеете,че искате да изкарате народа глупав ,че уж няма да се справи с машините.Това не е вярно,просто вашата партия се страхува,че няма да има машинации по протоколите,което пък ще покаже как постигахте високи резултати до сега

2019.07.09 | 21:13

18

И КОЙ ВИ НАТИСНА?

2019.07.09 | 20:21

17

Караянчева защо не си вземете ГЕРБА и да се махате ??/ 10 години стигат !

2019.07.09 | 20:12

16

ЕГАТИ тъпата държава !!! На всички избори ще се променят правилата , защото на гербавите малоумници така им изнася !!!

2019.07.09 | 20:12

15

А,бе, пичове! Днес нашият Балкански /Банкянски/ международник с коя държава ни скара?

ЧОЧО

2019.07.09 | 19:49

14

Само машинно гласуване, та неграмотните да не могат да гласуват. Крайно време е неграмотните да ни определят съдбата, да няма фалшификаций, да изчезнат мъртвите души. Българска фирма предлагаше да изработи машините, по-евтино отколкото платиха наем за тези, та да ни кажат колко скъп е машинният глас. От колко години се мотаеше въвеждането на машинното гласуване? Българските машини хем, че са надеждно защитени, ще се купят веднъж, и може да се направи директна връзка с ЦИК, ане онзи професор "голям специалист по изборното право" да ни обяснява с една тънка подигравателна усмивка разни глупости. Веднага трябва да се въведе електронното гласуване, защо ги е още по страх от него? Хора събудете се, не виждате ли, че ни правят на маймуни!

2019.07.09 | 19:35

13

Тези анализи си ги пазете за вас и вашата председателка на ЦИК,защото това което говорите е лъжа, няма по лесно от машинното при положение,че всеки тегли пари от банкомат,но и няма как да се лъже в протоколите,защото машината изкарва готови такива ,това че ЦИК искаше да блокира машинното и не даде указания до събота,техниците не бяха виждали машините и гледаха клип как да я сглобят е ясно доказателство за това

Кухата кифла

2019.07.09 | 19:29

12

Тъпа и нагла та чак звънти. Кадър на Тиквата!!!

2019.07.09 | 19:19

11

Защо не ни дават право да гласуваме по електронен път от чужбина? 
Защото ще им разбиеме статуквото , е правилният одговор.
Не искат България да е нормална държава като Чехия, Унгария дори Румъния.

Добави коментар

Водещи новини