Шефката на правната комисия: Машинното гласуване не гарантира сигурността на вота

  • 09 юли 2019 16:08

  • 890
  • 14
Шефката на правната комисия: Машинното гласуване не гарантира сигурността на вота
© Кадър Нова телевизия

„Темата за машинното гласуване наистина е деликатна“, заяви в интервю за предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия председателят на правната комисия Анна Александрова във връзка с предложение за законодателни промени в Изборния кодекс.

Тя обясни, че искането за промяна е инициирано след проведените евроизбори.

По думите ѝ, е имало анализ на ЦИК, който е бил изключително тревожен.

Александрова заяви. че машините не могат да осигурят сигурността на вота. Тя обясни, че се чуди кое е по важното – стойността на един глас или сигурността на вота.

По никакъв начин не може машините да осигурят сигурността на един вот, категорично заяви тя.

Шефката на парламентарната правна комисия обясни, че машините за гласуване нямат законова сертификация. В шест секции, обясни тя, нито един избирател не е гласувал машинно. „Това рентабилно ли е?“, попита Анна Александрова.

Тя заяви, че сега най - важното е да не се опорочат по никакъв начин местните избори тази есен.

Александрова каза още, че е нужен дебат по темата, но обясни, че той трябва да бъде направен в година, която не е изборна.


 

Последвайте канала на

Десислава Станева
890 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2019.07.10 | 00:01

14

Г-жо Александрова добре е веднага да си подадете оставката ,защото е недопостимо председател на комисия да говори лъжи ,в 21 век да говорите ,че според анализ на ЦИК сте стигнали до извода ,че машините не могат да осигурят сигурността на вота е наистина лъжа и заблуда на народа,точно тази ЦИК провали машинното гласуване,те не проведоха никаква разяснителна работа ,нито дадоха методически указания,в събота след обяд едно за седем човека от комисията,а някъде на обученията членове на РИК са казвали просто да не се казва,че има и машинно гласуване.За протоколите също лъжите,няма нищо страшно-тя машината излиза със завършен протокол,просто данните се нанасят и в основния протокол.Анализите на ЦИК ,на математика М.Константинов дали не са по поръчение на управляващите,защото те нямат интерес от машинно гласуване

напротив

2019.07.09 | 21:01

13

За толкова години демокрация не измислихте нищо по-сигурно от машинното гласуване.

2019.07.09 | 19:08

12

А кое може да осигури сигурността на един вот-подмяната на бюлетините,грешно изнесени данни в протоколите,незапечатаните чували,които се носят от случайни помагачи,не се опитвайте да лъжите хората,няма по добро и честно от машинното гласуване,но това вас не ви устройва

2019.07.09 | 17:57

11

"Българка " защо не си завреш тъпия коментар на майка си в анала ??

Мадуро

2019.07.09 | 17:55

10

Парната машина измисли капитализма и индустриалната революция !!! Герб зорлем ни връщат отново в феодалния строи !!

КОМЕНТАР

2019.07.09 | 17:45

9

Смешници,
Добре е че БОРИСОВ оправи поне футбола в България.Поне един човек , който играе футбол , но поне не разбира нищо и от него.....

Хубави западни групи ни дават пример

2019.07.09 | 17:39

8

Пет шоп бойс; "Напред, на запад" и показват руската и китайската армия на парад. Е това му е майката, мачкай краваро-седесарскта измет ако искаш суверенитет.

Българка

2019.07.09 | 17:31

7

Г-жо,както сигуноста на вота така и цената му са важни . Какви ги вършите? Дайте възможност всеки да гласува както намери за добре. Защо хвърлихте толкова пари за тия машини? Да угодите на БСП ли?! Минаха едни избори и хоп- не е рентабилно. Щом човек е създал тези машини,значи могат да се манипулират! Но нека да видим какво ще се случи на есен. Мисля,че това е по правилно.

Е това е,

2019.07.09 | 17:29

6

спасение от седесарските предизборни шашми няма, само въоръжени въстание и клане на седесарски добитък ще доведе до справедливост.

Ямата няма дъно на идио тщината

2019.07.09 | 17:28

5

Герб ме изненадва всеки ден намират си кой от кой по-т ъп ръководен кадър !!!!

Добави коментар

Водещи новини