Европейско издание: Борисов предупреди кандидатката за членство в ЕС Северна Македония да не използва антибългарска риторика

  • 21 юни 2019 15:57

  • 2856
  • 8
Европейско издание: Борисов предупреди кандидатката за членство в ЕС Северна Македония да не използва антибългарска риторика
© Булфото (архив)

Българският премиер Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г предупреди кандидатката за членство в Европейския съюз Северна Македония да не използва „антибългарска риторика“ и да не представя българската история като своя и подчерта, че това „трябва да спре“.

Това пише базираният в Брюксел европейски портал EurActiv. Медията отбелязва, че Скопие е понесло тежък удар, когато европейските министри не са постигнали консенсус за започване на присъединителни преговори на 18 юни, въпреки че Македония постигна исторически договор с Гърция за името на бившата югорепублика.

Изданието припомня, че България е силен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, включително на своята югозападна съседка. Но публикациите в медиите през последните седмици са разкрили различните им интерпретации на новата история.

„България, чиято държавност е създадена през VII век, смята, че бившата югославска република, която е известна под името Македония едва след края на Втората световна война, краде епизоди от българската средновековна и по-нова история“, обяснява порталът.

В ексклузивно интервю за EurActiv новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски предупреди за нарастващия потенциал за напрежение с България, свързан главно с работата на съвместна комисия, която се занимава с общата история на двете страни.

Медията припомня, че Скопие и София сключиха споразумение за добросъседски отношения и се споразумяха да създадат съвместна комисия, която да работи по спорни въпроси като история, език или етническа принадлежност. Медията посочва, че тази комисия е постигнала малък напредък, а опозицията в България критикува Борисов, че е прекалено мек със съседната страна.

„Българите започнаха да се оплакват в Брюксел за работата на комисията, като се оплакват, че няма резултати ... Неформално, те казват, че ако няма резултати, „ще ви блокираме“, каза Пендаровски в интервюто.

Помолен от EurActiv да коментира липсата на консенсус за започване на присъединителни преговори със Северна Македония, Борисов заяви:

„Те все още трябва да подобрят много неща. Не ме разбирайте погрешно, но докато спорят за Гоце Делчев, дали той е българин или македонец, докато това дребнотемие продължава, за героите, които са се борили както за България, така и за Македония, за земята, където са се родили и нашите най-добри песни са свързани с това. Докато това е тяхна тема и (българската) опозиция ме пита какво прави двустранната комисия, по-добре е те да пораснат. Не ме разбирайте погрешно“.

„Гоце Делчев (1872-1903) е български революционер на територията на днешната Северна Македония, която по онова време все още е била част от Османската империя. В Северна Македония той също се възприема като национален герой и македонец“, пише брюкселското издание.

Директорът на Северно-македонския институт за национална история и ръководител на екипа на страната му в двустранната комисия по история, език и етническа принадлежност Драги Георгиев наскоро каза, че Северна Македония никога няма да признае Гоце Делчев за българин, припомня EurActiv , като посочва, че България приема такива изявления като екстремистки и нападателни.

Президентът Пендаровски намекна и в интервюто, че признаването на Делчев като българин е червена линия, която Скопие може да не е готово да пресече.

Борисов беше попитан дали отлагането на началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония ще засили антиевропейските и антизападните сили в съседната страна. Той отговори: „Необходимо ни е време комисията (комисията по история, език и етническа принадлежност съгласно двустранното споразумение) да приключи работата си. Те  могат да кажат, че "България ни спира" или "България прави пречки", но не мога да позволя това да продължи. България направи всичко и те се качиха на небето. Сега те трябва да правят компромиси в комисията. А антибългарската реторика трябва да спре“.

Филип Епитропов
2856 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Българин

2019.06.22 | 11:22

8

Не , те не трябва да правят компромиси! Компромис е ,когато си затваряш леко очите пред обективната истина. Те искат за легализират една лъжа и Борисов ги зове да правят компромис!? Директно трябва да им се посочи точно кога и защо бяха откъснати като територия и политически бяха създадени като проект Македония. Те нямат самостоятелна история като народ. И такива лъжливи ,озлобени и измислени нации на Европа не и трябват . Комплексите никога няма да се надживеят!!!

до тоя отдолу

2019.06.21 | 21:11

7

Още малко и ще ти повярваме че защитавате българите !! Защитавате както винаги чужди интереси гербави предатели !!!

MM

2019.06.21 | 18:16

6

Chervenite naglezi prodaljavat da naglejat.....

ШИБАМ ПЛАТЕНИ ГЕЙБЕРИ

2019.06.21 | 18:02

5

Смешник. Те ни се подиграват от години, а той се сети да се прави на мъж.

асд

2019.06.21 | 18:01

4

кой подписа договора с тия антибългари бе предател???? краварите го натиснаха и той подписва като селски кмет. сигурен съм, че не го е чел. но се биеше в гърдите какъв велик договор е подписал. а обслужи чуждите интереси. гърците си нагласиха техните интереси, тоя тъпоъгълен триъгълник подписва, щом господарите му нареждат. гробарите са по зле и от комунистите. предатели мръсни.

Свобода за България

2019.06.21 | 17:19

3

Вожда има угрижен ,изхабен ,депресиран ,отчаян вид на отиващ си диктатор !!!!! Явно наближава края на българо@биеца !!!

2019.06.21 | 16:07

1

Вие подписахте договор със Северна Македония без да мислите по нареждане пак от някъде само и само да се намали руското влияние . Каквото сте си надробили това сега ще сърбате !

.

2019.06.21 | 16:41

2

Товарищ, ние си защитаваме българските, а не вашите руски интереси. Така че - наблягай на спирта и не се занимавай с нас.

Добави коментар

Водещи новини