Кметът на Тетевен бе гост на тържества в град Радовиш, Северна Македония

  • 19 юни 2019 09:06

  • 290
  • 0
Кметът на Тетевен бе гост на тържества в град Радовиш, Северна Македония
© Община Радовиш

Д-р Мадлена Бояджиева - Кмет на Община Тетевен, бе гост на тържествата по повод 1000 г. град Радовиш в община Радовиш, Северна Македония. Посещението бе по покана на Кмета на Община Радовиш - Герасим Конзулов, съобщиха от пресцентъра на Община Тетевен.

Част от делегацията на Кмета на Общината бяха Тони Стоев и Свилен Русинов – зам.-кметове на Общината, Валентина Николаева – Директор на дирекция „Специализирана администрация“, Соня Нанева - Главен експерт „Бюджет и финанси“, Стоян Лазаров – художник.

На 13 юни делегацията участва в среща с Посланика на Република България в Македония - г-н Ангел Ангелов, чийто домакин бе Кметът на Радовиш. В срещата участваха Председателят на Съвета на Община Радовиш, народен представител от Община Радовиш в Македонския парламент, общински съветници и ръководство на Общината.

Бяха обсъдени досегашните резултати от взаимното сътрудничество между двете общини, предстоящите дейности по проект "Заедно създаваме по-добро бъдеще", който двете общини изпълняват по Програма на "Европа на гражданите", както и възможности за кандидатстване по съвместни проекти и обмен на ефективни практики и в бъдеще.

Д-р Бояджиева и делегацията ѝ присъстваха на Празник "Хлябът и традицията - 1000 години Радовиш", където бяха представени обредни хлябове, свързани с обреди и обичаи на македонци и турския етнос в Радовиш.

По време на визитата посетиха село Смилянци, където в момента Общината извършва ремонт на общинския път към него с идеята да се работи за превръщането му в туристическа дестинация. Селото е със запазена архитектура от столетия. По време на обиколката бяха обсъдени възможностите, които дават предприсъединителните фондове за финансиране на подобни проекти, с оглед кандидатстването на Македония за членство в ЕС. Делегацията от Тетевен посети и Арт - пленер в манастира "Св. Георги", в който участва и тетевенският художник Стоян Лазаров и присъстваха на откриването на Международен детски фолклорен фестивал и концерт на руското дружество "Славянка".

През юли месец делегация от община Радовиш ще пристигне в Тетевен. Визитата им е част по проект "Заедно създаваме по-добро бъдеще". В рамките на четири дни ще бъдат осъществени два дискусионни форума: бизнес форум - изложение и младежки дебат за бъдещето на Европа и европейските политики за младите хора.

Радина Лазарова
290 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини