България не е гласувала ''въздържала се'' за започване на преговори за членство на Македония в ЕС

  • 19 юни 2019 15:31

  • 1529
  • 2
България не е гласувала ''въздържала се'' за започване на преговори за членство на Македония в ЕС
© Pixabay (архив)

На Съвета на Европейския съюз седем страни-членки са били против започване на присъединителни преговори с Македония и Албания, твърди скопското електронно издание „24 Инфо“.

Това са Франция, Холандия, Германия, Дания, Люксембург, Белгия и Испания. Дванадесет членки са били за започване на преговори със Скопие, това са: Полша, Унгария, Словакия, Чешката република, Италия, Словения, Хърватия, България, Румъния, Естония, Литва и Латвия.

Въздържали са се Гърция и другите, съобщи бившият външен министър на Македония и депутат от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски в „Туитър“ . Първоначално фалшивата новина се появи в агенция "Фокус", но беше изтрита. От агенцията "новината" попадна и в авторитетното издание "Труд".

Проверка в електронното издание 24 инфо от Македония обаче се доказва точният цитат на Милошовски, който посочва категорично, че България е подкрепила старта на преговорите със Северна Македония.

Страните-членки на ЕС ще обсъдят въпроса отново през октомври 2019 година. “Потвърждавайки заключенията от 26 юни 2018 г., Съветът силно приветства безпрецедентното историческото Преспанско споразумение и отбелязва препоръката на Европейската комисия да започне преговори за присъединяване с Република Северна Македония въз основа на положителна оценка и постигнатия напредък в изпълнението на условията определени от Съвета. Като се има предвид ограниченото време и важността на въпроса, Съветът ще се върне, за да постигне ясно и критично решение възможно най-скоро, не по-късно от октомври 2019 г.“, се казва в последната версия на заключението за Северна Македония. С изключение на Преспанския договор, заключението за Албания е точно същото.

Филип Епитропов
1529 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Павлин

2019.06.20 | 01:33

2

lol? Че нали и тук преписахте същата „фалшива новина”! Мега зле...

2019.06.19 | 16:04

1

Tiq makedonci taka ]e wi go naùkat !

Добави коментар

Водещи новини