Валери Симеонов: Край на шумовата вакханалия, няма вече "Фигаро-тук, Фигаро-там"

  • 19 юни 2019 11:56

  • 4100
  • 12
© Novini.bg

Досега действащият закон не беше ефективен. С промените се слага край на шумовата вакханалия. Това каза на брифинг в парламента лидерът на НФСБ и съпредседател на Обединени патриоти Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 по повод приетите днес окончателно промени в Закона за защита от шума в околната среда, предаде репортер на Novini.bg

Гордея се, че това е един от малкото закони за шума, приети в Европейския съюз. Смятам, че с нормите, които въвеждаме, допринасяме изключително много за превръщането на България в държава флагман в борбата с това вредно явление. Въвеждат се строги забрани за каквото и да било генериране на шум от различни източници в периода 23.00-8.00 и 14.00-16.00 часа всеки Божи ден. Също така се увеличават часовете за зареждане на търговски обекти, има забрана за озвучаване на открити площи в този период от транспортни средства - разбирайте надути уредби от лимузини, тонколони от мотори, забранява се озвучаването от плаващи търговски обекти – салове, яхти. Изрична забрана се въвежда и за строителни дейности в гореспомаентия период. Упоменати са и изключенията, които са регламентирани общинските съвети с конкретни наредби, заяви Симеонов.

Със закона не ограничаваме обществените мероприятия - събрания, митинги, шествия, уточни той.

Той поясни, че на новия режим не подлежат на всички заведения, а само новооткритите и тези, които са променили предназначението си. Например, било е кафене, става нощен бар, или е било офис, става кафене, посочи Сименов.

Контролът в периода 23.00-8.00 часа се възлага само и единствено върху МВР. Това прави закона действащ, опростен и ефективен, тъй като до момента контролът беше разпределен между шест министерства плюс общините или както е казано, много баби - хилаво дете, всеки прехвърляше отговорността на другия и България беше царство на шумовата вакханалия. На това нещо се слага край, тъй като органите на МВР ще осъществяват контрол. Първо, върху обектите, които създават шум в околната среда. Второ, върху озвучителните средства, които са изкарани на улиците върху платформи, и трето, ще осъществяват контрол върху транспортните средства. Полицейските служители, при установяване на озвучаване извън регламентираното време отиват на място с патрулката и издават писмено разпореждане на незабавно прекратяване на озвучаването – независимо дали в заведение или на циганските сватби. Ако се окаже съпротива, заведението се затваря директно за три дена. При повторно нарушение в рамките на една година обектът се затваря за 14 дена. Както се казва, честито на печелившите. Пиесата вече става едноактова, няма "Фигаро-тук, Фигаро-там", подчерта съпредседателят на ПГ на Обединените патриоти.

Той уточни, че със законовите промени контролните органи имат право да изземват и веществени доказателства за нуждите на досъдебното производство, ако се стигне до такова.

Завишават се санкциите както по отношение на длъжностните лица, така и по отношение на физическите лица. Санкциите вече стигат до 12 000 лева, заяви Симеонов.

Законът влиза в сила след публикуването му в Държавен вестник, което се надявам да стане скоро, каза той.

В случай на обществено мероприятие, одобрено съгласно съответната наредба, там нормите на Закона за защита от шума не действат. Там всеки си поема отговорността, посочи още Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 в отговор на въпрос ще действат ли законовите промени по отношение на фестивали от типа на "Spirit of Burgas".

Константин Тодоров
4100 12

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 12

Добави коментар
Мишо

2019.06.24 | 14:58

12

Ти си тунчава глава,но този път си се справил добре,да се говори тихо и да не се шуми е въпрос на добро възпитание!

2019.06.19 | 21:00

11

Дайте го тоя закон и на испанците,най-вече на баските. Не се търпи този ужас тук,а и никой не ги спира. По-зле са от нашите цигани,няма ден,няма нощ,нон стоп шумотевици.

не чух нищо

2019.06.19 | 18:25

10

за строително-ремонтните работи в събота и неделя - НЕЗАВИСИМО ОТ ЧАСА !!! Или е предплатено...

Димитър Стефанов

2019.06.19 | 13:37

3

Браво, но защо си затваряте очите за още по сериозния проблем с климатиците? Лудост е нощната тишина да е раздирана от дрънчене и вибрации на климатици...

1234

2019.06.19 | 15:11

9

Като казващ климатици мноиго е общо!Моя климатик не дрънчи и не пречи.Комшията като хърка го чувам по силно!

2019.06.19 | 15:11

8

Сега ще има наказателни акции срещу непослушните ресторантьори. А циганската дандания, тормозеща близките квартали ще се запази, щото нея закон не я лови, щото юрдеци като този на снимката нямат личен интерес да се разправят с нея, и накрая, щото мангустите са ценен електорат за всяка банда, докопала властта.

2019.06.19 | 15:03

7

Браво Валерка

Здрасти

2019.06.19 | 14:51

6

Какво правим с данданията от яхтклуба в Созопол или фигаро не е там

Хриси

2019.06.19 | 14:45

5

Не е ясно като има вече закон, как ще се наблюдава и какви глоби има при нарушение.Такъв закон имаше още от соца и по предното поколение се съобразяваше с него, от 22ч. до 6ч сутрин и от 14ч.до 16ч. следобяд.То закони бол ,обаче трябва да се наблюдават за спазването им все пак.

Наивник

2019.06.19 | 14:44

4

Що си толкова наивен , бе Валери ? За толкова години не разбра ли, че никой не ви вярва на лъжите ? Кой ще им събира глобите на босите цигани, ти ли ? Докато не се отворят тухларните и урановите мини няма да се стреснат тия мангусти. Хранете ги оше без да работят , като оглозгат селата ще тръгнат и по вас.

2019.06.19 | 13:08

2

uvejdavam se za poreden pat tce grobarskite podlogi preobladavat vav glupavata vi darjavicka.

Добави коментар

Водещи новини