Фармацевтичният сектор подкрепя идеята на ДПС за намаляване ДДС върху лекарствата

  • 12 юни 2019 12:44

  • 241
  • 0
Фармацевтичният сектор подкрепя идеята на ДПС за намаляване ДДС върху лекарствата
© Pixabay

Фармацевтичният сектор подкрепя идеята на ДПС за намаляване ДДС върху лекарствата. Това обяви на брифинг в парламента председателят на движението Мустафа КарадайъМустафа КарадайъМустафа Карадайъ – български политик от ДПС Мустафа Кадарйъ е роден е на 08.05.1970г. в село Борино, след среща с представителите на сектора. Повече от час депутатите от ДПС разговаряха с проф. Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз, Николай Хаджидончев, председател на Българската Генерична фармацевтична асоциация и Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Миналата седмица ДПС обяви, че ще проведе срещи с браншовите организации, за да търси гаранции от тях, че ако бъде предприета стъпката за намаляване на данъка добавена стойност, то цените за крайните потребители ще паднат. Според Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на, заместник-председател на парламентарната група, това е единственият сектор, в който има реални гаранции, че цените за крайния потребител ще паднат и то заради силната регулация от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата. Цонев, открои наличието на друг проблем: "финансирането на НЗОК от бюджета. Тук възниква въпросът, когато се получи този ефект от намаляване ставката ДДС или да кажем нулева ставка, тогава ефектът върху фиска, най-вероятно ще се отрази реципрочно на финансирането на НЗОК от бюджета, което е 1,1 млрд.лв. за тази година", коментира депутатът.

Йордан ЦоневЙордан Цонев Йордан Кирилов Цонев е роден в село Карапелит. Завършва „Икономика и организация на каза още, че това отново поставя въпроса за здравния модел.

На въпрос с колко по-евтини биха станали лекарствата за хората, Карадайъ коментира, че това е първа среща и е още много рано да се говори с конкретни числа. Той обясни, че представителите на фармацевтичния сектор са дошли подготвени и са представили точни данни какви са добавките на търговците на едро, какви са те за търговците на дребно и какво е отражението на ДДС върху лекарствата. "Тази картина я видяхме днес и според браншовите организации крайният ефект, би се получил при намаляване на ДДС, но още има какво да се работи", обясни Карадайъ. Той настоя, че сега е моментът за широко обществено обсъждане предвид предстоящата тема за държавния бюджет.

"Като резултат от срещата можем да заявим, че идеята, която постави ДПС, се одобрява от браншовите организации. Те обърнаха внимание върху лекарствата с лекарско предписание, тоест лекарствата с рецепти. Общо беше съгласието, че ако успеем да постигнем съгласие между браншовите организации, обществото и политиците, ще пристъпим към практически действия и конкретни законопроекти", каза още Карадайъ.
От ДПС обявиха, че утре от 10.00 часа депутатите ще се срещнат с производителите на хляб и продукти от брашно.

Последвайте канала на

Novini.bg
241 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини