Историк: Предложението на Северна Македония за Гоце Делчев е брутална провокация срещу България

  • 11 юни 2019 18:51

  • 1984
  • 2
Историк: Предложението на Северна Македония за Гоце Делчев е брутална провокация срещу България
© БНТ

Прави се нужното, за да се преодолеят предразсъдъци, изграждани в продължение на десетки години. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ историкът и член на межуведомствената комисия за общата ни история със Северна Македония проф. Иван Илчев.

Процесът в никакъв случай не може да бъде бърз, говорим за 4-5 поколения хора. Съзнанието на хората се променя изключително бавно, заяви проф. Илчев.

Напредъкът не е малък, но ако препоръките на комисията не бъдат приложение на практика, все едно нищо не сме направили, добави той.

От страна на научните факти работата на комисията има смисъл, каза историкът доц. Милен Михов.

Предложението за Гоце Делчев (от македонска страна е предложено заедно да се чества 7 октомври - денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие) е брутална провокация срещу България. Това е предизвикване на България дали тя ще направи компромис по такъв жизненоважен въпрос. Ако приемем това предложение, на практика отново ще признаем, че в Пиринска Македония съществува едно небългарско население, заяви доц. Михов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1984 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Boiko_Borisov

2019.06.11 | 21:50

2

няма такава нация-македонци

бат'Паци

2019.06.11 | 20:05

1

Абе кой ни смята за хора,че да се съобразява с нас,в това число и тези примати,имащи се за нещо,пък са въздух под налягане

Добави коментар

Водещи новини