Каракачанов: Северна Македония не може да фалшифицира историята

  • 11 юни 2019 14:40

  • 1612
  • 8
Каракачанов: Северна Македония не може да фалшифицира историята
© Министерство на отбраната (архив)

Властите в Северна Македония нямат друга алтернатива освен да приемат истинските исторически факти, ако искат да влязат в Европейския съюз и НАТО.

Това коментира пред телевизия Европа вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността. По думите му България следва да не отстъпва от позициите си по общата история, защото те представляват истинските факти. Каракачанов ще оттегли подкрепата си за евроинтеграцията на Северна Македония, ако не се стигне до разбирателство на съвместната историческа комисия.

Припомняме, че в неделя лидерът на ВМРО излезе с остра позиция по отношение на Скопие. Повод за нея бе искането на македонската страна двете държави да празнуват паметта на Гоце Делчев в деня, в който тялото му е било предадено от българските комунисти на македонските такива. Това по думите на Каракачанов е „откровена подигравка“.

"Нямат избор просто. Не можеш от фалшификата и историческата истина да направиш сурогат, нещо средно между лъжа и истина, за да бъдат и едните, и другите доволни. Това не е алъш-вериш. Ако искаш да си в ЕС, никой не ти забранява – ако искаш бъди македонец, ако искаш вярвай в утопиите, че Александър Македонски е твой прародител. Но не можеш да фалшифицираш историята. В политиката и дипломацията има няколко подхода. Само с молби не може. Понякога трябва по-твърд тон", каза още Каракачанов.

Лидерът на ВМРО посочи, че България е подписала този договор за добросъседство и трябва да работи за неговото изпълнение и да си гони интересите по този договор. "Записано ли е в договора, че Македония не може да има териториални и да преустанови фалшификациите на българската история? Записано е. Какво значи „не трябва с ултиматуми“. Има и други механизми. Не е ултиматум, просто спираш да ги подкрепяш. Казваш им „момчета, не сте готови, ще изчакате малко докато се научите, докато се европеизирате, докато си прочетете истинската история", добави Каракачанов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1612 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Мария

2019.06.12 | 10:12

8

Как може федеративна общност нямаще своя история и език в един момент да реши че,съседските такива са нейни.Българска държава доказуемо по исторически данни има от 7 век ,докато тази която се опитва да присвои и име и история от няма 100.Нашите дядовци дали живота си в Илиндеско преображенското въстание за неосвободените български земибиха"се преобърнали в гроба"от поведението на тези родоотстъпници и крадците на история наричащи езика ни свой.Дори и след литературната фалшификация,той винаги е е диалект на нашия.Нека действително милеещите за рода български го защитят.В името на националната кауза е нужна обща позиция на народното ни събрание.

Иван

2019.06.12 | 07:12

7

Само така със сръбските курви

Ставрю

2019.06.11 | 18:29

6

Това ми хареса даи боже твърда рака а не родоотстъпничество. Каракачанката (шкембевоевода) трябва да не отстъпва те ни взеха за подигравка.

Прожектор

2019.06.11 | 16:01

5

Слава Богу, че външният министър най-сетне официално изрече позицята на целокупния български народ ! Собствената история на народа на настоящата Република Северна Македония започва от 1945 година, Предишните му поколения са неразривна част от историята на българския народ. Това е историческата истина, подкрепена от безброй факти и документи. Тя трябва най-сетне да заеме достойното място в тяхната образователна система, в която все още битува политически скалъпения по Коминтерноски декрет социално-инженерингов проект на Тито и Сталин. Децата във Вардарска Македония трябва да знаят, че техните предци са се преборили за своя Българска Екзархия и за свои български училища, в които да се използва книжовния български език и азбука и че тяхната воля за обща българска идентичност е била зачетена с ферман от турския султан, а след това потвърдена от всички Велики сили и препотвърдена от Сан Стефанския мирен договор. Децата във Вардарска Македония трябва да знаят, че ВМОРО е създадена на 23 октомври 1893 г. в Солун като българска национално-революционна организация за освобождение на Македония и Одринска Тракия и че в нея вземат активно участие, както дейци, родени извън пределите на новоосвободенарта Българска държава, така и такива, родени в нейните предели.

2019.06.11 | 15:55

4

МЕНТЕ -патриота !!!

Каръкачон

2019.06.11 | 15:52

3

Кюфтенца със сос бате тва е

2019.06.11 | 15:29

2

ВЪРВИ НА МАЙ НАТА СИ МИРИЗЛИВО ДС ГОВ НО.

Иван

2019.06.11 | 15:04

1

Браво Краси.

Добави коментар

Водещи новини