В НС ще гледат на първо четене промени в Закона за социално подпомагане

  • 03 април 2019 07:20

  • 212
  • 0
В НС ще гледат на първо четене промени в Закона за социално подпомагане
© Novini.bg

Парламентът ще разгледа предложенията на ГЕРБ, БСП и „Обединени патриоти“ за промени в Закона за социално подпомагане на първо четене.

Това предвижда седмичната проектопрограма за работа на Народното събрание. Народните представители ще се занимаят с общо три законопроекта за промени в Закона за социално подпомагане. Единият внесен от ГЕРБ, вторият от БСП, а третият от „Обединени патриоти“. Управляващата партия в лицето на ГЕРБ предлага да се включат разпоредби, с които да се регламентира, че месечните помощи, които понастоящем се изплащат, както и месечните целеви помощи за заплащане на наем на общинско жилище ще се отпускат след редовно посещаване на детето в група за задължително предучилищно образование или в училище. От ГЕРБ мотивират предложението си с обвързване между социалното подпомагане и задължението за редовно участие на децата в образователния процес.

От БСП предлагат получаването на социални помощи да е обвързано и те да се изплащат само ако децата редовно посещават подготвителни групи за задължително образование или училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното им състояние.„Обединени патриоти“ настояват за сходен текст. Те искат получаването на месечни социални помощи да се обвързва с полагането на общественополезен труд, участието в програми за ограмотяване и повишаване на квалификацията или спазване на мерки за въздействие и възпитание. Патриотите дават и дефиниция на понятието недобросъвестно получени средства от социални помощи. Това е налице, когато за получаването им не са изпълнени или са нарушени изискванията на закона или други норми, включително, когато получателят притежава имущество, което не съответства на заявените от него доходи.

Народните представители ще гласуват разрешаване на приватизацията на обособени части от имуществото на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД – Сопот. Проектът на решение е внесен от Министерски съвет.

По програма е предвидено и изслушване на министъра на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по за развитието на концепцията за изграждане на газоразпределителния център „Балкан“. Депутатите ще разгледат проекторешение за попълване на състава и ръководството на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. На вниманието им се предлага кандидатурата на депутата от ГЕРБ Пламен Нунев за председател на комисията. Изборът му се налага след като досегашният председател на комисията Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа подаде оставка заради скандала с апартаментите. Народните представители ще гласуват и кандидатурата на Валентин РадевВалентин РадевВалентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи в кабинета "Борисов 3" до 31 август 2018 за заместник-председател на комисията и на Таня Петрова за неин член. Кандидатурата на Петрова е предложена и за Комисията по вероизповедания.

След пленарното заседание са свикани четири парламентарни комисии. Вътрешна комисия ще изслуша министъра на вътрешните работи Младен МариновМладен МариновМладен Маринов е роден на 21 ноември 1971 г. в Тетевен. Завършил е "Право'' в УНСС,.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
212 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини