Каракачанов: Статутът на Висшето военновъздушно училище ще бъде възстановен

  • 02 април 2019 13:54

  • 541
  • 1
Каракачанов: Статутът на Висшето военновъздушно училище ще бъде възстановен
© Министерство на отбраната

Имаме категоричното намерение до 6 май да бъде възстановен статутът на Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия. Това е необходимо, за да може учебното заведение да предоставя добре подготвени кадри във връзка с модернизацията на Военновъздушните сили.  

Това обявиха  министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността  днес, 2 април, пред курсанти и преподаватели от факултет „Авиационен“ на Националния военен университет в гр. Долна Митрополия. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. 

На срещата с ръководството на факултета присъстваха още началникът на  отбраната генерал Андрей Боцев, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, председателят на комисията по отбрана в НС Константин Попов.

С подкрепата на Министерски съвет в последните две  години се работеше активно за възстановяването на статута на военновъздушното училище, закрито през 2002 г., подчерта министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността. Изпратено е писмо до Националната агенция за оценяване и акредитация. Предстои да излезе нейното становище, след което с решение на Министерски съвет и Народното събрание статутът му може да бъде възстановен, допълни министърът на отбраната.

По примера на Висшето военноморско училище във Варна е напълно възможно и Военновъздушното училище да се развива,  да предоставя кадри и за гражданската авиация, да се модернизира и да бъде печелившо. То е необходимо и за съживяването на тази част от Северна България, подчерта министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г.

Пред журналисти министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността посочи, че вече са отпуснати средства за частичен ремонт и възстановяване на най-необходимата част от инфраструктурата на ВВВУ „Георги Бенковски“. Има още перспективи за неговото развитие, една от които е изграждане на център за обучение на пилоти, с подкрепата на чужди компании. След  модернизирането на техниката на ВВС имаме твърдото намерение ремонтът  и поддръжката да се извършват поне частично в България, в завода в Пловдив, а ВВВУ да предоставя високо подготвени, професионални, добре обучени кадри за българската авиация.

„Това, което сме поискали в последните две години, се случи, тъй като министър-председателят, министърът на финансите и моите колеги имат ясното разбиране за необходимостта от модернизация на въоръжените сили, за купуване на нова техника и квалификация и подготовка на личен състав“, каза министърът на отбраната и благодари на колегите си в правителството за разбирането.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
541 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
dragonfly

2019.04.02 | 14:03

1

И как това , че ще е отделно ще направи летците ни по-добри ? Ама нали кралят - слънце заповядва....Все си мисля, че качеството на обучението зависи от обучаващите, а не от това как се казва училището ....

Добави коментар

Водещи новини